Peize kampioen van de derby: 3-0

peize voetbal roden 2

Roden-trainer Wietze de Jong: “kansloze wedstrijd”

PEIZE – Het kampioenschap van Noordenveld gaat dit seizoen naar Peize! Kreeg promovendus Roden in de eerste wedstrijd nog een punt, de zwart-witten hadden zondag geen schijn van kans tegen een veel gedrevener Paais, dat met 3-0 won. En daar was niets op af te dingen.

 

“Blijkbaar hebben de jongens toch angst voor Peize”, kon de immer realistische trainer Wietze de Jong niets anders concluderen. Die conclusie sneed hout. Vorige week speelde Roden thuis een goede generale tegen die andere regionale opponent, Actief. Daar was tegen Peize niets van terug te zien. Van de meet af aan – de grote Noordenveld-derby trok voor deze tijd (wintersport, FC Groningen-thuis) veel toeschouwers- domineerden de blauw-zwarten, die weer op volle sterkte aantraden. En dus met Simon Wekema, de man van de acties, de messcherpe voorzet en doelpunten. De van een blessure teruggekeerde linksbuiten liet zich als vanouds gelden. Opvallend ook de wijzigingen achterin. Arnold van der Ploeg en Ronald Sloots als centrale duo. Erwin Hagenauw moest voor Van der Ploeg wijken. “Het is een keuze. Vorige week was het net andersom. Ze maken elkaar niet veel. Van der Ploeg brengt iets meer voetbal”, aldus Frank Konneman. Peize voetbalde niet sprankelend, maar wel beter en verzorgder dan de Roners en vooral fanatieker. De derby was overigens erg sportief, uitstekend geleid door de jonge scheidsrechter Beekman. Waren de blauwhemden het meest dreigend, Roden kreeg in de beginfase toch de betere kansen. Eerst een vrije trap van Freddie van der Velde, die rakelings naast vloog. Knoeiwerk aan de kant van Peize leverde na een half uur nog een kans op. Een listig balletje van Rutger van der Laan bereikte Robin van der Tuin, die ineens opdook voor Lennart Renkema. Zijn schot zwaaide over het doel. Peize zette echter de toon. Niet qua kansen, maar wel voetballend. Beuzenberg moest wel optreden bij een voorzet van Wekema, die veel vrijheid genoot op de vleugel en ook iets te veel hooi op zijn vork nam. Een kopbal van Tom van Leijsen dreigde de hoek in te gaan, maar kon nog net worden gepareerd. In de 29e minuut dan de verdiende voorsprong voor de thuisclub. De vrije trap van Wekema was laag en kreeg een stuit mee: 1-0. Voor veel toeschouwers was het niet duidelijk hoe de bal erin ging. Wietze de Jong was overduidelijk in zijn oordeel: “een dikke blunder van Rutger Beuzenberg”. Het vuurwerk begon, vooral letterlijk. Renkema werkte een vrije trap met de vuisten weg uit de drukke doelmond. Op slag van rust toch nog een mogelijkheid voor de gasten, maar Van der Tuin mikte van dichtbij naast de palen.

Na de pauze zou het flets acterende Roden toch moeten komen. En dat gebeurde meteen. Van der Ploeg, die de zaak achterin op orde had, beging (wederom) een lichte overtreding. Specialist Rutger van der Laan schoot, mede dankzij de harde wind, hoog in het doel. Via de lat en de vingertoppen van Renkema, vloog het projectiel over. Na een nieuwe kans, ontstaan uit opnieuw balverlies aan Peizer kant, die ook geen doel trof. Even later David Kruizenga die op knappe wijze door de Roner defensie dartelde. Tom van Leijsen kreeg de bal in de voeten. Van dichtbij was het een koud kunstje: 2-0. Vier minuten later hing Roden definitief in de netten. De hoekschop werd genomen door Wekema. Ronald Kosters kreeg in het midden de gelegenheid, uit de draai mikte de lange speler met rechts in de uiterste linker hoek: 3-0. Het was de genadeklap, al maakte Roden geen enkele aanspraak op een resultaat, op enkele gevaarlijke momenten na. Zoals even later een mooi schot van Vander Velde, die uit de hoek werd geranseld. Met Bert Roede voor Martijn Plukker hoopte Wietze de Jong nog op een tegentreffer. Maar de gastheren lieten de aartsrivaal niet in het spel komen – treffend voorbeeld vleugelverdediger Jarco Westerhof, die fanatiek de persoonlijke duels inging en won- en bleven aanvallen. Dan de laatste stuiptrekkingen van de geknakte ‘grote broer’. Een wanhopige solo van Jos Darwinkel strandde simpel. Een halve omhaal van Van der Tuin, uit een verre ingooi van Darwinkel, was raai, maar miste ook het doel. Van der Velde haalde uit, recht in handen van Renkema. Bij het andere doel nog een poging van Kruizenga, die afketste. De ultieme poging was voor Luuk Keizer, die echter weggleed. En dat was wel illustrerend. De meerdere doelpogingen van Roon misten alle overtuiging en kracht. “We straalden niet uit wat Peize uitstraalde” meldde de verliezende trainer. “We speelden een kansloze wedstrijd. Voor derby’s gelden andere wetten. We waren angstig en dat was niet de bedoeling.” En de winnende coach, Frank Konneman: “In Roden voetbalden we beter, er was nu meer balans en speelden meer zakelijk. Maar ook volwassener en Roden kon geen druk zetten.” En de supporters? Peize glunderde van oor tot oor. Roner Gerard ‘Pele’ Douwes vond Peize iets beter. Het bier smaakte in beide kanten er niet minder om.

Peize-Roden 3-0 (1-0); Scoreverloop: 29. Simon Wekema 1-0, 54. Tom van Leijsen 2-0, 59. Ronald Kosters 3-0; Scheidsrechter: Beekman (Bant); Gele kaart: Tom van Leijsen (Peize), Bert Roede (Roden); Toeschouwers: 600; Gele kaart: Tom van Leijsen (Peize), Bert Roede (Roden)

Opstellingen

Peize: Lennart Renkema, Patrick Kosters, Ronald Sloots, Arnold van der Ploeg, Jarco Westerhof, Ronald Kosters, David Kruizenga (90. Danny Kregel), Jannes Douwes (75. Frank Darwinkel), Tom van Leijsen, Niels Guchelaar, Simon Wekema (68. Joppe van Leeuwen)

Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Freddie van der Velde, Yonathan Ahlers, Rolf Dussel, Vincent van Santen (85. Robert Louwes), Rutger van der Laan, Luuk Keizer, Martijn Plukker (64. Bert Roede), Robin van der Tuin

Ster van het Veld: Lennart Renkema (Peize). De rossige Peizer doelman was in Roden nog de schlemiel. Door de zenuwen bevangen. Maar net als de andere jonge Peizenaren is de sluitpost volwassener geworden en bleek nu wel bestand tegen de spanning. De keeper trad resoluut op- veelal met de vuisten- bij naderend onheil en hield zijn doel schoon en dat was zijn droom. De drummer van de band O-Fifty sloeg na afloop net even harder op de trommel.

Opvallend

De kwinkslagen en perikelen waren bij deze Peize-Roden weer niet van de lucht. De ‘harde kern’ van Roden werd bij aankomst ‘gefouilleerd’ door leden van de supportersvereniging van Peize. De jeugdige Peizer supporters, gewapend met spandoeken, zorgden voor vuurwerk. Vreemd genoeg posteerden zij zich achter hun eigen doelman. In de bestuurskamer ging Peizenaar Henk Kosters en wethouder in het Roder gemeentehuis pontificaal naast het bestuur van Roden zitten. Een niet echt neutrale positie. “En hij heeft ook nog zijn zwart-witte pyjama aan”, beten Peizenaren hem toe.