Peize klaar voor de ‘Grote Derby’; Haulerwijk lichtpuntje in lagere klasse

Zondagvoetbal

REGIO – Peize en Roden (zie verslag elders in deze krant) speelden allebei gelijk. Vorig seizoen eindigde de eerste grote derby ook in een puntendeling. Peize en Roden zullen dit graag willen veranderen. Actief en GOMOS waren zondag wel aan de winnende hand. In de lagere klassen was de winst van Haulerwijk een lichtpuntje. Want de teneur was verlies en dat gold voor. HFC’15, Nieuw-Roden, Zevenhuizen, TLC en SVMH.

Peize kreeg Valthermond op bezoek dat de laatste twee weken de overwinning liet smaken. ‘Paais’ stak daar een klein stokje voor. Aan de andere kant: Peize speelde weer gelijk. “Op details hadden we kunnen winnen, maar over het geheel was de puntendeling wel terecht”, gaf Peize-hoofdtrainer Frank Konneman toe. De gasten zetten vanaf het begin ‘hoog’ druk, waar de blauwhemden moeite mee hadden. Peize kwam echter voor het eerst dit seizoen op voorsprong dankzij Jarco Westerhof, wiens harde voorzet in eigen doel werd gewerkt. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Peize, dat vlak voor rust onnodig balverlies leed en verzuimde een overtreding te maken, waardoor het 1-1 werd. Na de pauze kon Peize de duels niet ontlopen, waar Valthermond op uit was. “De spelers zijn heel gebleven en dus maken we ons op voor de derby.” De Norgerweg zal zondag in ieder geval zwart-wit en blauw-zwart kleuren. Wie strijkt er met de eer?

Actief versloeg Helpman. Peter Slijfer lijkt de jonkies in het gareel te hebben. “Weer drie punten”, glunderde de trainer dan ook. “En het was dikverdiend. We hebben Helpman wel te lang laten spartelen. We hadden het al eerder af moeten maken”. Actief kwam in de eerste helft op 1-0 door Bob Berends. In de tweede helft schoot Wilber Scheeres onberispelijk de 2-0 in de rood-witte netten. Actief kwam verder nauwelijks in de problemen. Actief staat er helemaal bij en is nu vijfde.

GOMOS wees middenmoter Ruinen terug. “GOMOS was beter, maar de finesse in de afwerking en eindpass waren niet goed verzorgd”, plaatste Wim Bakering een kritische kanttekening. Twintig minuten voor tijd brak Jannes Siegers de ban op een moment dat de wedstrijd doodbloedde. Het werd snel 2-0 door Roy Slachter, uit een hoekschop. Door de ruimte die Ruinen GOMOS gaf profiteerden de Norgers optimaal en voegden nog twee treffers toe: 4-0. Koning van de assist was A-junior Sven Pilon. “Het duurde lang tot de 1-0 viel”, vond Bakering ook. Door de drie punten steeg GOMOS twee plaatsen op de ranglijst.

In de Vierde Klasse B speelde De Wilper Boys zeer verdienstelijk tegen lijstaanvoerder Jubbega. “De gelukkigste won en dat was Jubbega”, sprak Dirk ten Hage, allround clubman, van tuinman tot barkeeper. Het publiek zag in de eerste helft een leuke, goede wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Jubbega nam de leiding. Direct na de pauze maakte Egbert Duursma gelijk, maar daarna zakte de Plantsoen-formatie weg en kon het tempo niet meer bijbenen. Al had de rood-zwarte formatie nog wel pech met een bal tegen de lat. Twintig minuten voor tijd scoorde Jubbega de winnende. 1-2.

In dezelfde klasse mineur in Nuis en Niebert door de 0-5 nederlaag van SVMH tegen Mildam, toch wel de nummer vijf in de stand. “SVMH zat totaal niet in de wedstrijd. Mildam zat er veel feller op. Mildam kwam om te winnen, SVMH kwam om te voetballen”, gaf Hans van der Veen het verschil aan. “Het was een collectief falen. Het was met elkaar niks en dan verlies je”. Sport Vereniging Molen Horn zakte daardoor weer een plaatsje en moet uitkijken. De degradatiestreep komt dichtbij.

In de Vierde Klasse C verspeelde Nieuw-Roden drie kostbare punten in Westerwolde, dat in de onderste regionen bivakkeert. Ook voor Nieuw-Roden was het een collectieve off-day. Het besef kwam tien minuten voor tijd en toen was het te laat. De gasten keken in de eerste helft tegen een 2-0 achterstand aan. Wilco Drent en Nick Matulessy trokken de zaak recht en nog voor de thee ingeschonken werd bezorgde Matulessy de Drenten de voorsprong. Diep in de tweede helft knokte Westerwolde zich weer naast Nieuw-Roden en klapte erover: 4-3. Het leek alsnog 4-4 te worden. Volgens Robert Vorenholt werd Nieuw-Roden in de 89e minuut een glaszuiver doelpunt onthouden. Robbin van der Molen werd afgevlagd door buitenspel. Hij moest wel 15 meter overbruggen om voor de bal te zijn. De voorzitter van Westerwolde vond het ook een geldig doelpunt”, vond Vorenholt zuur. Pleister op de wonde was dat de achtervolgers Eenrum en HFC’15 ook verloren.

En die nederlaag van HFC’15 was toch wel sensationeel. “2-1? Nee, 1-7”, grapte Auke Birza die zichzelf ook afvroeg: hoe is het mogelijk, tegen het puntloze Zuidlaarderveen?. “Maar de ranglijst liegt, want Zuidlaarderveen is niet zo slecht. We wilden meteen de beuk erin gooien omdat de tegenstander mentaal kwetsbaar is. Maar binnen de minuut stond het 1-0.” Vijf minuten later was het Marijn Scheltens die na een schot van Marten Wobbes in de rebound scoorde. Het was verder een leuke wedstrijd aan de Zaandorre. Beide clubs gingen vol voor de winst. Het mocht niet baten voor de groen-witten. “Ik had hier geen rekening mee gehouden. We brengen het even niet. Dat is wel zorgwekkend”, vindt Birza.

In 5C pakte Haulerwijk een nuttige zege op Terschelling, de runner-up, waar meer van verwacht werd. Haulerwijk kroop wel een paar keer door het oog van de naald. Na de 1-0 van Tim van der Velde nam SVH het initiatief over kreeg de Hichte-elf legio kansen. Janus Pol maakte op een belangrijk moment, pal voor rust, de 2-0. Dat bracht rust in de ploeg van Theo Donker, die nog ruimer afstand had kunnen nemen van de eilanders. “We zijn een serieuze top vier-kandidaat”, meldde Donker alvast optimistisch. Feit is dat Haulerwijk voorlopig hoger staat: derde.

Zevenhuizen kreeg een pak slaag van Donkerbroek. Met name verdedigend was Zevenhuizen ‘slappe hap’. Aanvallend liet de Olle Streek-elf zich wel gelden. Dimitri de Jong mocht zelfs drie keer scoren. De ruststand was nog dragelijk: 3-1 achter. Na de 4-2 sloeg Donkerbroek hard toe: 7-3. “Donkerbroek heeft eenvoudigweg een betere ploeg, met ex-spelers van Cambuur en FC Groningen. Dan moet je daar vrede mee hebben”, vindt Bram Klaassens.

De doelpunten vliegen TLC momenteel om de oren. Op sportpark Rodenburg werd het 2-9 voor Bakkeveen. “Ik dacht dat we met vijf A-junioren beter zouden verdedigen. Maar als er drie keer vanuit een ingooi wordt gescoord en dat je daar niet op anticipeert dan wordt het lastig”, vertelt trainer Chris de Jong. TLC speelde voor rust wel redelijk, maar had het geluk niet mee. In de tweede helft domineerden de gasten. “De leer voor de volgende keer: niet te veel A-junioren mee want ze zijn nog niet klaar voor de senioren. De jongens komen heel veel kracht tekort. En van tweede klasse A-junioren naar senioren blijkt een hele omschakeling.”.