Peize onderuit in Leeuwarden; HFC’15 laat zich verrassen door ZFC Zuidlaren

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – In de zevende speelronde had Roden een vrije zondag. De resultaten van de overige ploegen waren niet om over naar huis te schrijven. Peize ging onderuit in Leeuwarden. HFC’15 stelde teleur tegen ZFC Zuidlaren. GOMOS was wel tevreden over de puntendeling met ASVB. In de vierde klasse won Nieuw-Roden de derby van Haulerwijk (zie verslag elders in deze krant). SVMH en De Wilper Boys verloren beiden. In de vijfde klasse steeg TLC naar de tweede plaats. Zevenhuizen versloeg BEW met 2-1.
Vorige week was er de nodige euforie in Peize. De Fair Play-winnaar gaf de prijs extra glans met een dikke overwinning op Groninger Boys. Het volstrekt onbekende MKV’29 uit Leeuwarden (‘Met Kracht Vooruit’) stuurde de blauw-zwarten zondag met een 2-1 nederlaag naar huis. En dus was er nu teleurstelling in het Peizer kamp. Zo ook bij trainer Willem Lanjouw. “Het was niet nodig”, vond de voormalige goalgetter van Be Quick. De bezoekers leken goed op weg, nadat Yoran Cats Peize al vroeg op 0-1 zette. “We werden daarna een stuk slapper, we waren nonchalant en verspeelden de bal”, zag Lanjouw tot zijn ongenoegen. De rode kaart voor Stephan Belksma, die bij een doorgebroken speler aan de noodrem trok, leidde de 1-1 in. In de tweede helft kreeg Peize ondanks de tien man verreweg de meeste kansen. MKV scoorde wel de 2-1. “We hebben veel kansen nodig. Ik verwijt de jongens dat we na de 1-0 hun in de wedstrijd lieten komen. We hadden volledig de controle”
Lijstaanvoerder GOMOS speelde – in nieuwe tenues met eindelijk leesbare rugnummers- tegen nummer twee en titelgegadigde ASVB. De toppers hielden elkaar in evenwicht. Er werd ook niet gescoord in Blijham. Het was een wedstrijd met veel strijd en beleving, matig voetbal en weinig kansen. ASVB voetbalde iets gemakkelijker, echte kansen ontstonden er alleen uit spelhervattingen. “Door beide solide organisaties kwamen er weinig echte scoringskansen”, zei Wim Bakering. “Ik kan onze jongens niets verwijten, ze hebben alles gegeven.  We hadden te veel moeite om kansen te scheppen. Het enige waar we resultaat uit konden halen waren een bal tegen de lat en de keeper die een inzet pakte. Het punt is oké. Dat accepteren we.” GOMOS blijft koploper. Wildervank is nu de nummer twee.
HFC’15 ging met een ‘drup aan de neus’ (bekende uitspraak Auke Birza) de kleedkamers in. De Hoogkerkers lieten een 2-1 voorsprong in Zuidlaren glippen en verloren met 3-2 tegen de ploeg die nog maar een punt had. Het ging al vroeg mis, nadat de keeper van HFC een bal wilde aannemen maar panklaar legde voor de spits van ZFC, die gretig profiteerde: 1-0. Vijf minuten later scoorde Marten Wobbes uit een corner en in de kluts de 1-1. De schade was helemaal gerepareerd toen Wouter van Dijken de 1-2 op het bord bracht. Coach Birza dacht: het staat weer, maar slordigheden en slapen in de verdediging betekende 2-2 en het werd ook nog 3-2 door niet sterk ingrijpen in dezelfde Hoogkerker defensie, wat leidde tot een strafschop. De irritatie bij de groen-zwarten nam toe al kreeg HFC daarna nog grote kansen op de 3-3. “Van te voren ga je de drie punten ophalen in Zuidlaren. Het was allemaal net niet. Het is vervelend, want nu komt de rode streep dichtbij.”
SVMH werd verslagen door het gepromoveerde Bakkeveen. De derby werd bezocht door veel toeschouwers. De Nieberter ploeg keek al vroeg tegen een achterstand aan. Ton Koster maakte de achterstand weer ongedaan: 1-1. SVMH hield het lang vol tegen de Friezen. In de tweede helft viel de 2-1. Vervolgens miste Jan Koster een penalty. Koster schoof de elfmeter naast het doel. SVMH heeft kansen zat gehad, maar wist ze wederom niet te benutten. In de gelijkwaardige strijd toonde Bakkeveen zich net even beter in de afwerking. Er werd overigens gespeeld op kunstgras. “Met rubberen balletjes. Daar kon je lekker op voetballen”, vond Ton Koster.
De Wilper Boys was niet opgewassen tegen Gorredijk. Bij rust stond er al 0-4 op het bord. De einduitslag bleef beperkt tot 0-5. De forse nederlaag had niet alleen te maken met de suprematie van Gorredijk, vond Gert van der Kaap. “Er waren acht spelers afwezig, we konden net een elftal op de been brengen”, verklaarde Van der Kaap die eraan toevoegde dat Gorredijk heel makkelijk scoort. “Misschien is Gorredijk wel de beste van de competitie”.
In de vijfde klasse C klom TLC naar de tweede plaats dankzij een monsterachtige 8-0 zege op Oosterstreek, tot zondag de nummer twee. Tolbert Leek Combinatie was flink op schot. “Ik had er vooraf wel vertrouwen in, maar dat het zo’n hoge uitslag zou worden tegen de virtuele leider, had ik niet verwacht”, gaf Wander Balkema toe. Bij rust was het 2-0. In de tweede helft liet Oosterstreek het lopen. Stefan van der Beek scoorde drie keer. “De periode is in zicht”, kijkt Balkema verder vooruit. Zevenhuizen zegevierde bij BEW, dat staat voor ‘Blauw En Wit’ en is de gefuseerde club van Vledder en Vledderveen. De club van rood en zwart won nipt: 1-2. Klaas Jelsma opende de score na een kwartier. Dimitri de Jong zorgde voor de veilige 0-2. Vijf minuten later toch de 1-2, waarbij de keeper van Zevenhuizen niet vrijuit ging. Het opportunistische spel van de gastheren bracht de rood-zwarten wel in verlegenheid, maar de overwinning kwam niet in gevaar.