Peize steelt de punten; De Wilper Boys en SVMH nu weer op verlies

Zondag voetbal

REGIO – Roden en Peize hoeven zich niet meer druk te maken in de resterende wedstrijden. Roden heeft al een prijs, terwijl Peize na de benauwde 1-0 zege in Dalen nu toch wel veilig is. In de derde klasse B strijdt GOMOS nog volop mee voor een periode (zie verslag elders in dit nummer). In de vierde klasse B vechten De Wilper Boys en SVMH nog altijd om lijfsbehoud. Beide clubs verloren zondag, maar geven de zaak nog niet op. In 4C pakte HFC’15 de winnende draad weer op, terwijl Nieuw-Roden zich verslikte in Alteveer. De vijfde klassers Zevenhuizen en TLC gingen de boot in. Haulerwijk mocht zondag toekijken.

Voor Roden stond er niets meer op het spel. Maar voor tegenstander Titan alles, namelijk lijfsbehoud. Ondanks de 1-1 degradeerde de ploeg uit Nieuw-Weerdinge. Het was overigens wel een terechte 1-1. Titan, dat heel veel beleving toonde, waar Roden niet van terug had. De thuisclub kwam in de eerste helft aan de leiding door een slap begin van de kant van Roden. Rene de Vries zorgde na een prima aanval voor de gelijkmaker, wat dus tevens de eindstand was. Al scoorde Roden nog wel de 1-2, maar deze treffer werd tot verbazing van iedereen afgekeurd wegens buitenspel. Roden maakte er geen drama van. Wel baart het spel van zijn elftal Harry Zwiers zorgen. “Het is nog geen rozengeur en maneschijn. We voetballen periodes goed en zakken dan weer weg. Het kan aan de tegenstander liggen of aan de instelling. Dat heb ik de jongens ook verteld. Dat het anders moet. Neem de A-junioren die door blessuregevallen moesten opdraven. Ze deden het prima, maar van de routiniers verwacht ik dan meer.”

Peize heeft de drie punten gestolen in Dalen”, gaf Frank Konneman grif toe. Met name in de eerste helft zat Dalen er kort op, waar Peize moeite mee had. Lennart Renkema, met behulp van de verdediging, voorkwam een tegentreffer. De wedstrijd kon alle kanten op. Peize kreeg ook de nodige kansen maar de uitvoering was niet goed. De krachten bij Dalen vloeiden weg. En in de 94e minuut was het invaller Merijn Barske, die uit een voorzet van Ronald Sloots diagonaal inkopte. De ontlading was na afloop groot. “We zijn nu veilig. Vaak genoeg levert goed voetbal geen punten op. Dit keer hadden we geen aanspraak op de overwinning en winnen op het laatste moment. Dat is eigenlijk het mooiste”. Peize staat uiteindelijk toch weer op een hele keurige vijfde plaats en neemt ook de vijfde plek in, in de derde periode. Ondanks een mindere tweede helft van het seizoen kan Peize toch weer terugzien op een succesvol seizoen. Al had scheidend coach Konneman het graag anders gezien en met een prijs afscheid genomen.

Auke Birza van HFC’15 was even benieuwd hoe zijn ploeg uit het vrije weekend kwam, en na een mindere periode. De Hoogkerkers speelden een degelijke partij in Haren en wonnen gedecideerd. Haren gaf wel goed tegenpartij. Joran Tel brak de ban, uit een vrije trap van Frank Volkers. Volkers schoot vlak voor rust weergaloos nummer twee in de kruising. Haren probeerde na rust de bakens te verzetten, maar was aanvallend onmachtig. HFC trok de wedstrijd definitief naar zich toe. Nadat Michel Ypema gestuit werd mocht Johan Honebeek aanleggen voor de elfmeter: 0-3. Komende zondag een meer dan pikant duel: Nieuw-Roden uit. Voor Auke is het als thuiskomen. Het is duidelijk voor wie de belangen het grootst zijn, de club uit provincie Groningen, die nog altijd niets heeft.

Nieuw-Roden begon heel goed in Alteveer. Na vijftien minuten zette Wilco Drent de Drenten op 0-1. Alteveer kwam vervolgens meer in het spel en Nieuw-Roden ging in het spelletje ‘lange halen snel thuis’ mee en verloor de grip op de wedstrijd. De ploeg van Jur Smit raakte geïrriteerd door de arbitrage, die een grove overtreding op Niek Jager niet met rood bestrafte, terwijl Rutger Hofsteenge om onduidelijke reden wel geel kreeg en na aanmerkingen op de leiding kon douchen. Intussen was Nieuw-Roden op een 4-1 achterstand gezet. Jurriaan Kampen bepaalde de eindstand op 4-2. Nieuw-Roden maakt zich op voor de nacompetitie. En HFC’15 dan? “Wij gaan voor lekker voetballen. Zij moeten proberen de wedstrijd in winst om te zetten”, gaf Smit het verschil in druk aan.

De Wilper Boys verloor met 1-0 van Surhuisterveen, de nummer twee van de ranglijst. “En dat had niet gehoeven. Het was een typische 0-0 wedstrijd”, vond leider Theo Scheltenga. Een kwartier voor tijd vloog er toch nog een bal in. Aanvallend kon Surhuisterveen geen vuist maken. Beide verdedigingen stonden sterk. “Moed verloren, al verloren. Maar we maken nog wel kans. Zolang we niet vier punten hoeven te halen uit een wedstrijd…” Zondag wacht Hoogersmilde dat in hetzelfde schuitje zit. “Alles is nog mogelijk, ook lijfsbehoud”, weet Scheltenga.

En dat geldt ook voor SVMH dat een hele slechte wedstrijd speelde tegen Read Swart uit De Knipe. SVMH miste wel enkele bepalende spelers: Jan Koster, de man van de doelpunten en creativiteit en Tim Akkerman die achterin ‘stofzuiger’ is. SVMH kwam na een kwartier met 0-1 achter, even later volgde de 0-2 door een individuele fout. Na rust probeerden de zwart-witten aan te haken, maar na de 0-3 was het gebeurd. “Een deceptie na de roes van vorige week”, vindt penningmeester Henk Mekkes. “De spelers weten dondersgoed dat het niet goed was.” SVMH bezet de elfde plaats.

Zevenhuizen trof aan de Olle Streek het FC Fochteloo van Martin Douwsma, de goalgetter van weleer bij Zevenhuizen. Douwsma krulde meteen een vrije bal in de kruising: 0-1. Bjorn Agema werd gezet op Douwsma. “Hij kreeg de opdracht mee om hem overal te volgen, ook als hij naar de wc moet”, vertelde Wietse Hut. Op een paar momenten na werd Douwsma aan banden gelegd. Zevenhuizen deed goed mee en liet vlak voor rust de kans op de gelijkmaker liggen. In de tweede helft viel Zevenhuizen massaal aan, kreeg kans op kans, maar geen doelpunten. De gasten wisten wel raad met de kansen. Het slotakkoord was voor….Douwsma: 0-4.

TLC had geen schijn van kans tegen kampioenskandidaat Donkerbroek, dat in de eerste helft al met 3-1 leidde. In de tweede helft werden de groen-wit-blauwen op een ruimere achterstand gezet: 7-1. Johan Veldkamp scoorde namens Donkerbroek vijf keer. Het doelpunt van TLC was een eigen goal. Tolbert Leek Combinatie staat op de elfde plaats in de vijfde klasse C.