Peize toont meer beleving dan ‘bedroevend’ Actief; Roden faalt in afwerking

Zondagvoetbal

REGIO – Op een zonnige eerste zondag in het voorjaar stond de botsing Peize (Noordenveld)-Actief (Tynaarlo) op het programma. Peize was simpelweg beter: 4-1. Roden kwam niet verder dan een punt tegen SVV’04 en is nog niet geheel uit de zorgen. De toestand bij Zevenhuizen en Haulerwijk is ronduit kritiek. Beide clubs verloren en moeten volop strijden tegen het degradatiespook. GOMOS liet zich van de betere kant zien: ruime winst. De Wilper Boys was kansloos in de topper tegen Surhuisterveen (zie verslag elders). Hoogkerk en Nieuw-Roden kwamen niet in actie.

Peize heeft definitief afscheid genomen van de onderste regionen, na de ruime 4-1 overwinning op Actief. Op die zege was niets af te dingen, het spel van de Paaisers was niet om over naar huis te schrijven. “Het was geen goede wedstrijd”, was de eerlijke reactie van Ronald Sloots in een gezellig Peize. En gaf aan waar dat aan lag. “Wij hadden de intentie om te voetballen, terwijl Actief dit probeerde te verhinderen met een regen aan overtredingen en irritant gedrag. Deels zijn ze daarin geslaagd.” Na een kans voor Actief sloeg de thuisclub toe met een snelle uitbraak, die afgerond werd door David Kruizenga.(volgens leider Eric Bont was er onderweg op het middenveld hands gemaakt). Frank Darwinkel verdubbelde de score, nu met een aanval van links naar rechts en door iedere speler geraakt: 2-0. Actief stichtte slechts gevaar met corners en vrije trappen, doordat de blauwhemden wat al te veel overtredingen maakten. Echte kansen leverde dit niet op. In de tweede helft maakten de gasten de 2-1 uit een afgeslagen vrije bal (doelpunt Ennio Jansen). De vreugde duurde maar even. Jannes Douwes stelde orde op zaken: 3-1 en het werd ook nog eens 4-1, dankzij Simon Wekema. Voor Peize zijn de degradatiezorgen- als die er al waren- voorbij. De ploeg van Frank Konneman nestelde zich stevig in de middenmoot.

Actief ging met gebogen hoofd weer de gemeentegrens over. Materiaalman Ronny Kamphuis was bereid tot commentaar. Er klonk nog emotie in zijn verhaal. “Kansloos. Niet best. Ik weet ook niet waar het aan ligt. Bedroevend. Of we wel op sterkte waren? Ja, maar ook een Steven de Blok toonde niet zijn meerwaarde. De enige uitblinker was keeper Ron Meijer en dat is hij al weken. Peize was niet veel beter, maar kletste er wel in, wat Actief naliet”. Eric Bont was nog harder in zijn commentaar: “ronduit schandalig. Je doet veel voor zo’n groep en hoe ze dan de wedstrijd ingaan”. Vanwege de gebruikelijke kaarten zijn Ennio Jansen en De Blok ook nog eens geschorst voor de komende zondag. Naderhand hoorde de technische staf dat binnenkort vier basisspelers, waaronder De Blok voor werk naar Mallorca afreizen. Kortom: dat kan er ook nog wel bij.

Roden kwam in Schoonebeek tegen het plaatselijke SVV’04- een na laatste geklasseerd- niet verder dan een remise. En daar was trainer Wietze de Jong uiteraard niet tevreden over. “We hebben onszelf tekort gedaan.” Na 45 minuten stond de eindstand vast: 2-2. Roden begon goed in het jaknikkersgebied, waar de wind vrijspel had en de spelers problemen mee hadden. Een lange bal van Freddie van der Velde bereikte de weer fit verklaarde Bert Roede: 0-1. De Jong had het niet eens gezien, zo snel lag de bal alweer in het andere doel: 1-1. Na ruim een kwartier kopte Jos Darwinkel de 1-2 binnen. De Roners hadden vervolgens door moeten drukken, maar verzuimden te scoren. Luuk Keizer kon zo doorlopen, maar in plaats van de doelman te passeren schoot de aanvaller tegen de keeper aan. Op slag van rust maakte SVV’04 er 2-2 van. De Jong luidde in de rust de noodbel, want er moest een stapje bij. Roden toonde wel meer karakter tegen de Zuid-Drenten die zich ook niet onbetuigd lieten. Ook in de tweede helft volop kansen voor Roden. Maar ook invaller Robin van der Tuin- in de ploeg van Vincent van Santen- kwam alleen voor de keeper en ook hij schoot tegen de doelman aan. “En dat gebeurde deze wedstrijd veel te vaak”, vond De Jong, .Overigens hadden de Noordenvelders ook in de thuiswedstrijd moeite met de Zuid-Drenten. Toen werd het een gelukkige 2-1 zege. Roden blijft door de puntendeling steken op een veilige negende plaats en houdt onder meer Actief op afstand. Komende zondag komt ‘kampioen’ Germanicus op visite aan de Norgerweg. .

GOMOS boekte aan de Schapendrift een dikverdiende 4-1 zege op Steenwijkerwold. De basis voor de overwinning werd gelegd in de tweede helft. Bij rust was de stand nog in balans. Jens Voerman schoot uit een vrije trap de ‘Goed Oefenen Maakt Ons Sterk’-ploeg naar 1-0. Nadat een doorgebroken speler van de gasten werd neergelegd, moest de thuisclub een strafschop weggeven, die werd benut. In de tweede helft werden de puntjes op de i gezet. Guido Koolen (voorbereid door Harm Jan Siegers), Patrick Maris en Harm Leerink tilden de stand naar 4-1. En de score had nog hoger kunnen uitvallen. Ab Rutten was desondanks content. Niet alleen vanwege de overwinning, ook over het vertoonde spel. “Bij vlagen lieten we goed voetbal zien en mooie aanvallen. Dit geeft vertrouwen voor de komende weken.”

In Zevenhuizen is het vertrouwen aanzienlijk gedaald, na weer een verliespartij. In een vreemde wedstrijd moest Zevenhuizen uiteindelijk passen tegen Smilde’94. Terwijl Zevenhuizen nog in dromenland was, scoorden de gasten twee keer. Vlak na de pauze verkleinde Jurriaan van Es de stand door een bal ineens op de slof te nemen. Kansen waren er op 2-2 (een slalom van Dimitri de Jong strandde in schoonheid). Na de 1-3 moest Zevenhuizen met tien man verder vanwege een rode kaart voor Siebe Kamminga. De rood-zwarten leken steeds geslagen, maar kwamen toch ook iedere keer weer terug. Nadat Dimitri de Jong de 3-4 op het bord zette, was het wachten op 4-4. Maar het bleef bij 3-4. “Volgende week is Kamminga geschorst en moet er nog eens iemand op wintersport. Ik word daar tureluurs van. Het is elke week weer puzzelen.”, verzucht Bram Klaassens, die de moed er desondanks inhoudt.

Haulerwijk, dat in Bakkeveen nog zo opleefde, was geen schim van de ploeg van vorige week. In Havelte kreeg het een knalharde zevenklapper om de oren. Leider Jannes Nuwolt vond het bovendien niet om aan te zien. “ In de pauze hield Theo Donker zijn spelers nog voor: het is nog maar 2-0. Er is nog niks verloren. Maar ook in de tweede helft was het zo slapjes.”. Na de 3-0 (benutte penalty) zakte Haulerwijk als een kaartenhuis in elkaar. Havelte, niet voor niets derde, was wel beter. “Voorjaarsmoeheid? Misschien wel. We hebben nog geluk dat Bakkeveen en Zevenhuizen ook hebben verloren”

Een repeterend verhaal ook bij SVMH: goed voetbal, kansen in overvloed, maar geen doelpunten. “Dat nekt ons de hele tijd”, weet Patrick van Nimwegen die met zijn elftal ten onder ging bij Engelbert. In de eerste helft kreeg SVMH al vier opgelegde kansen, waaronder een vrije trap tegen de lat (“de lat trilt nu nog”), terwijl Carlo Roffel een enorme kans kreeg. En als je zelf niet maakt…..Al kam de 1-0 door een persoonlijke fout van de kant van SVMH, dat achter de feiten aan moest lopen tegen een goed Engelbert. Doelman Gert-Jan Blauwwiekel behoedde SVMH voor een grotere achterstand. In de tweede helft kreeg SVMH dertien hoekschoppen mee en trof nog eens twee keer de lat. De ploeg van De Wieken beëindigde het duel met tien man, als gevolg van een rode kaart van Stefan Renkema.

TLC-Meeden eindigde waar het begon: 0-0. “Voor het eerst in mijn carrière heb ik voetbal gezien met nul kansen”, beschreef Gert Slomp de wedstrijd. TLC probeerde het wel, maar het lukte niet al te best. “Meeden trok zich massaal terug. We kwamen er niet doorheen. Wel had het nog een penalty verdiend. Maar deze wedstrijd verdiende geen winnaar. “