Peize weer onderuit; Dennis Poort geeft Hoogkerk de geest

REGIO – Door de ingezette dooi werd er zondag eindelijk weer volop gevoetbald. Alleen Roden en SVMH kwamen niet in actie. In de tweede klasse L is de strijd volledig open. Actief verraste door een zege op Helpman (zie verslag elders) en is in gezelschap gekomen van Peize (tweede nederlaag op rij) en Roden. Dat belooft nog wat met het oog op de komende derby’s. In de vierde klasse B deed Zevenhuizen prima zaken, terwijl Nieuw-Roden een punt verspeelde. Hoogkerk maakte een 1-0 achterstand ongedaan. GOMOS bakt er de laatste tijd weinig van en verloor onnodig.

Peize heeft het contact met de bovenste ploegen verloren na de tweede nederlaag op rij. In eigen huis ging Ruinerwold met de punten vandoor. Frank Konneman vond wel dat Peize stukken beter voetbalde dan tegen Helpman. Kantelpunt was de enige goede aanval van Ruinerwold, waaruit de gasten scoorden. Daarvoor liet Joppe van Leeuwen een uitgelezen kans liggen op de 1-0. Na het doelpunt trok Ruinerwold een muur op, die Peize niet kon breken. Bij de 0-2 stond het verdedigend niet goed. Na rust probeerde de thuisclub het met schoten uit de tweede lijn. De poging van Arnold van der Ploeg teisterde de lat. “De balans is er even niet. We krijgen te gemakkelijk doelpunten tegen en missen voorin de creativiteit. Simon Wekema? We waren goed genoeg om ook zonder hem te winnen”, zegt Konneman, die weet dat een cruciale fase aanbreekt, waarbij ook het mentale vlak getest wordt. Ook GOMOS geeft de doelpunten te simpel weg. De Norgers verloren het pikante duel van Hoogersmilde, de kwelgeest in de nacompetitie van vorig seizoen. Het werd 3-1. Ab Rutten somt even op: “1-0. Rob Kleef laat zich makkelijk wegzetten. 2-0. Doelman Rolf Brink twijfelt bij het uitkomen en kopt in de voeten van de tegenstander. Man, het was net een aflevering van Hans Kraay’s programma”. Vervolgens liet Andre Bakering de kans op 2-1 liggen “(“zacht schot als een jonge juffrouw”). Tot ontsteltenis van Rutten werd de 3-1 goedgekeurd. “Het was 10 meter buitenspel. De scheidsrechter had hiervoor ineens andere regels”. Rutten vindt dat hij als trainer machteloos staat. “Je kunt trainen tot je een ons weegt. Ook een Louis van Gaal voor de groep behaalt geen resultaten.” GOMOS is gezakt naar de vijfde plaats en weet nu de hete adem in de nek van Nieuw-Roden, dat ook licht teleurstelde door bij hekkensluiter Bakkeveen niet verder te komen dan 2-2. Nei Roon stond na 77 minuten op een 1-2 voorsprong dankzij Jurriaan Kampen (voorheen Knol). Even later stond er 2-2 op het bord. Zoals altijd was het een bikkelhard duel, waarbij Nieuw-Roden legio kansen kreeg, maar de bal niet tussen de palen kreeg. Op eind moest het zich wapenen tegen het vechtvoetbal van de Stellingwervers. “Meer zat er simpelweg niet in”, oordeelde Robert Vorenholt. Zevenhuizen deed onderin dezelfde klasse prima zaken door Sportclub Makkinga te verslaan en op de ranglijst te passeren. Zevenhuizen pakte de volle winst in de slotfase. De thuisclub speelde een puike eerste helft. Na de 1-0 door Bas Lammerts verzuimde Nick Uitham tot twee keer toe om de Friezen op kansloze achterstand te zetten. Na rust was de organisatie ineens weg en kreeg Makkinga de betere kansen en scoorde de 1-1. Uiteindelijk was het Dimitri de Jong die langs drie man slalomde en de winnende produceerde: 2-1. Degradatiekandidaat Haulerwijk deed het uitstekend tegen topper Steenwijker Boys, maar moest wel buigen: 4-2. Haulerwijk reageerde niet alert op de omschakeling van de Steenwijkers, die een 3-0 voorsprong namen. Vervolgens herpakten de roden zich en verkleinde Gerrie Mulder de achterstand. Nadat Harrie Boonstra zelfs de 3-2 op het bord bracht, was Haulerwijk weer terug in de wedstrijd. In de zinderende eindfase werden twee doelpunten van Steenwijker Boys afgekeurd, leverde een kans voor Niels van der Veer niet de 3-3 op en werd het 4-2. Haulerwijk gaf alles, maar kreeg nul op het rekest. “Een goede pot, maar geen punten. Drie punten waren bonuspunten geweest.”, oordeelde Theo Donker eerlijk. Hoogkerk keek lang tegen een 0-1 achterstand aan tegen Bedum en kon aan het eind juichen: 4-1. “We waren wel het meest bij het andere doel, maar daar gebeurden geen spannende dingen”, schetste Ronny Melessen de eerste helft. Na de inbreng van de jonge Dennis Poort kwam er vuur in de Hoogkerker ploeg. Na de gelijkmaker uit een corner van Frank Volkers denderde de groene trein door. Dennis van Dijk, Jean- Marc Balsters en Volkers waren de makers, Jeffry Romijn was drie keer de voorbereider. Smet op het duel was de rode kaart voor Poort, die zwaar bestraft werd. De Wilper Boys is doorgedrongen tot de top drie, na de vijfde victorie op rij. De Boys won verdiend op het kunsttapijt van Beetsterzwaag. Joey Louwes opende het bal, een blundertje van derde keeper Marcel Visser leverde de 1-1 op, maar in de 89e minuut maakte Klaas Algra alles goed. De A-junior kwam in de rust Arjan van der Kaap vervangen en bleek een gouden wissel.