Pelikaan S is weer titelkandidaat; Boerakker stijgt naar vijfde plaats

Zaterdagvoetbal
REGIO – Op een stralende maartdag- met de zomertijd aanstaande- waren de meeste ogen gericht op de topper VV Groningen-Pelikaan S. De Oostwolders wonnen de titanenstrijd. Niet minder in het oog springend was Loppersum-Marum, dat in evenwicht was. Boerakker won de derby van Grijpskerk. Haulerwijk deelde de punten in de Stellingwerver derby.
Voor VEV’67 was het aanhaken bij de middenmoot of drijvend naar het moeras. Het werd aanhaken voor de club die haar 50-jarig bestaan viert. Directe concurrent Omlandia werd opzij gezet. Doordat de belangen groot waren, was het eerst aftasten. Vlug En Vaardig trok de wedstrijd vervolgens volledig naar zich toe. Jeffrey Visser was de banbreker (1-0). Na rust domineerden de Leeksters volledig. Robin Elderman (uit hoekschop) en Enrico Wardenier voerde de score op naar 3-0, waar 6-0 ook mogelijk was. VEV’67 gaf niks weg, en kreeg ook geen kaarten. De geelhemden staan voorlopig op een veilige achtste plaats.
Pelikaan S stond bij rust al op winst (1-2) tegen VV Groningen. In de tweede helft werd de overwinning groter. Sterspeler Anton Jongsma nam Pelikaan S bij de hand en opende de score. Nog voor rust viel de belangrijke 1-2 via Handrit Hoxhaj. Broer Petrit tilde de stand naar 1-3. VVG bracht de spanning even terug, maar wederom was het Jongsma die de eindstand bepaalde op 2-4. Pelikaan S klom naar de tweede plek en bracht de achterstand terug tot vier punten. De kampioenskansen nemen daardoor weer toe.
De topper SC Loppersum-SV Marum eindigde onbeslist. Het was in ogen van Johan Oldewarris een “hele slechte pot”.  Loppersum kreeg een kans en scoorde daaruit. Marum kreeg meerdere kansen, maar benutte er ook maar een. Het topduel aan de Bosweg trok veel toeschouwers. De belangen waren groot. De doelpunten vielen vlak voor tijd. De thuisclub kwam voor, Kino Elias voorkwam alsnog een tweede nederlaag op rij: 1-1. Marum komt daardoor niet dichterbij. “Maar we komen we dichter naar de laatste speeldag”, weet Oldewarris dat de tijd kort is. Komende zaterdag speelt Marum tegen Boerakker. “Ik verwacht een klapper, een echte derby”.
ONR stelt toch wel bitter teleur. Dat erkent ook Ronald Vermeulen na de 2-1 thuisnederlaag tegen nummer tien Stadspark. “Het was dramatisch. De slechtste wedstrijd tot nu toe, vooral de tweede helft. De jongste bij Stadspark is 20 jaar en dan leggen we het conditioneel nog af”. De eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht. Leon Schievels hielp ONR aan de 1-0. “We lieten het door onze vingers glippen. Mentaal zijn we zwak. Het zijn steeds dezelfde fouten. Te ver uit elkaar lopen, linies te ver van elkaar, voor de tegenstander is het dan gemakkelijk. Ik zeg het zo vaak, maar het is aan dovemansoren gericht.” Het was alweer de tiende nederlaag van het seizoen, wat tot nu toe een achtste plaats oplevert.
Boerakker doet het aanzienlijk beter en steeg door de winst op Grijpskerk naar de vijfde plaats, met uitzicht op plek vier. Jelke Nijboer vond het ook knap, de 4-2 winst op Grijpskerk, na de eerdere nederlaag. Na een valse start (0-1) kwam Boerakker op toeren, letterlijk door sneller te spelen. Na de gelukkige 1-1, was het Joey Hummel die vlak voor rust de 2-1 maakte. Na de pauze bracht enkele wissels ook nog beter voetbal, wat resulteerde in de 3-1, wederom via Hummel en zelfs 4-1. Met deze oppepper gaat Boerakker naar Marum. “Maar ik verwacht geen stunt”, tempert Nijboer de euforie.
Veenhuizen versloeg Niekerk en deed daarmee prima zaken. Veenhuizen speelde een goede eerste helft en kwam op voorsprong. Nadat Robert Elsinga een penalty miste, was het Bram Schmidt die even later vanaf de stip wel succes had. Het duel bleef lang spannend, tot de 94e minuut waarin Elsinga alsnog zijn fout herstelde: 0-2. “We hebben een paar wedstrijden pech gehad, nu een beetje geluk”, vond Tino Slager.
HFC’15 presteerde de laatste weken teleurstellend. Reden om de koppen bij elkaar te steken. Afgesproken werd om voor spektakel te zorgen. Dat lukte tegen Noordwolde, dat in de eerste helft weinig had in te brengen. Sadjad Sheyki kopte HFC naar 1-0. In de tweede helft kwam er meer druk van Noordwolde en viel de 1-1. Vijf minuten voor tijd een discutabele vrije bal, die erin ging. “Genoeg spektakel, maar geen resultaat. Maar ik weet zeker dat er mooie wedstrijden aankomen”, houdt Frans Brouwer moed.
Haulerwijk speelde de Stellingwerf-derby tegen Waskemeer. De derby leefde de hele week in beide kampen. Het was 32 jaar geleden dat beide ploegen elkaar troffen. Met zowel buiten als binnen de lijnen veel vuurwerk. Haulerwijk won het fantastische voetbalgevecht. Thom Mulder zorgde voor 0-1. In de tweede helft een gelijkwaardige strijd, waarin Waskemeer op 1-1 kwam. Haulerwijk liep te veel achteruit tegen een Waskemeer dat met lange ballen de twee sterke spitsen zocht. De meeste kansen waren voor de oranjes. In de slotfase was het Patrick Hilhorst die de zege naar de overkant bracht: 1-2.