Pelikaan S maakt korte metten met Poolster; Veenhuizen moet oppassen

Zaterdagvoetbal

REGIO – In de Tweede Klasse I was het bijltjesdag in de top. VEV’67 kwam als grote winnaar uit de strijd (zie verslag elders in dit nummer). In de Derde Klasse B viel de streekderby Opende-Marum het meest in het oog. Marum won de gevreesde uitwedstrijd. Pelikaan S kwam in de dubbele cijfers tegen Poolster. ONR pakte een benauwde overwinning op degradatiekandidaat SJS. Veenhuizen zakt steeds verder weg en moet oppassen dat het niet in het moeras wegzakt. Haulerwijk won zonder volle overtuiging van laagvlieger VVSV’09.

In de Derde Klasse B stond voor Marum de gevreesde uitwedstrijd naar Opende op het programma. “Ik zag huizenhoog op tegen deze wedstrijd”, bekende Marcel Poll. Niet zo verwonderlijk. Thuis had Marum de punten verspeeld tegen de streekgenoot. “En met Grootegast bewaar ik ook slechte herinneringen aan Opende.”, voegde Poll er nog aan toe. En moeilijk ging het aan de Olde Wierden, dat met tweehonderd toeschouwers goed bezet was. En waar Poll voor vreesde gebeurde. Na 30 seconden lag de bal al in het Marumer net omdat de verdediging stond te slapen. Nadat Martin Kuiper snel orde op zaken stelde (1-1), was Marum dominant. Toch bleef het nog lang 1-1 en rook Opende bloed. Pas tien minuten voor tijd scoorde Tom Boezerooij de 1-2 en maakte Rob Groefsema in deze slotfase de verlossende 1-3. De top 5 blijft intact. Marum staat nog altijd op de vierde plaats. Ook in Periode 2 staat Marum als vierde geklasseerd, maar is al uitgespeeld. Wat rest is Periode 3, waarin de geel-zwarten nog volop kansen maken. De ploeg van Poll en Pranger heeft hier nog maar twee wedstrijden gespeeld. De periode gaat over negen wedstrijden.

In de Derde Klasse D versloeg ONR SJS aan de Julianestraat in Stadskanaal. De Rodenaren kenden een flitsende start tegen de nummer laatst. Maxim Maring zorgde al na twee minuten voor 0-1. Maar na de pijlsnelle start struikelden de gasten over de eigen benen. Een foute terugspeelbal werd afgestraft. Pas diep in de tweede helft viel de gelukkige 1-2. Jelmer Fierstra toonde zich de scherpste in een scrimmage na een hoekschop. Het leek allemaal spannender dan het was. “We hebben heel veel kansen laten liggen. Daardoor had het ook 1-5 kunnen zijn. SJS was niet zwak, maar bleef in de wedstrijd doordat wij de kansen niet afmaakten”, was de verklaring van Ronald Vermeulen, de hoofdverantwoordelijke van Oranje Nassau Roden. De spanning is te snijden aan kop. Doordat TONEGO de topper verloor van Elim, staat ONR er weer helemaal bij als nummer twee. Elim is de gevaarlijke nummer drie. De Roners hebben in het paasweekend een reisje naar Fit Boys in Beilen voor de boeg. Op papier een zacht gekookt eitje….

In dezelfde klasse dreigt Veenhuizen in de afdaling naar de vierde klasse te geraken, na opnieuw een nederlaag. Fit Boys, veel hoger in de stand, maar met weinig verschil in punten, won de belangrijke strijd. De ploeg uit Beilen profiteerde van een slappe houding van Veenhuizen in het eerste kwartier. Bij een voorzet van de flank mocht een speler van Fit Boys de bal op de punt van de zestien controleren en afdrukken: 0-1. De 0-2 hing eveneens in de lucht. Pas daarna herpakte Veenhuizen zich en voerde de boventoon. En met name in de tweede helft kregen de gastheren uit het gevangenismuseumdorp een aantal goede kansen, Het leverde niets op. “Het zit even niet mee. We moeten hard werken en punten sprokkelen. Positief is dat we weer grip hadden op de wedstrijd en kansen creeerden. Dat konden we de laatste twee wedstrijden niet. De situatie is nu als volgt: Veenhuizen staat elfde en dat is een nacompetitieplaats. Bij weer een overwinning komt de zesde plaats in zicht.

In de Derde Klasse C trof Pelikaan S Poolster. De ploeg van John de Hoop was gewaarschuwd na het gelijkspel tegen de koploper. Het liep als een tierelier bij de Oostwolders. Dit na een aftastend eerste kwartier. Petrit Hoxhaj brak de ban en daarna denderde een sneltrein over Poolster heen. Bij rust was het al 6-0. De ene aanval was nog mooier dan de ander. In de tweede helft voorkwam De Hoop een ‘hakkie tikkie boogie’- frivool voetbalspel en predikte rust. Ook in het tweede deel scoorde Pelikaan S aan de lopende band. De Hoop kon met de stand naar hartenlust wisselen. Daardoor mocht Ali Hoessein Al Jaffar zijn eerste doelpunt maken en deelde ook Joni Assouline in de hoge score van uiteindelijk 11-0. “We voetbalden heel gedegen en met name voor rust heel goed”, vond De Hoop. Doordat VVG ook won blijf het verschil intact. Voor de rood-witten staan er de komende tijd drie uitwedstrijden op het programma. Met eerst het duel tegen die andere Pelikanen.

Geen vier op een rij voor HFC’15, dat in Appingedam haar Waterloo vond. Frans Brouwer zag de bui al aankomen. “Het begon al meteen. Spelers liepen rond met de gedachte we zijn veilig”. De Damsters scoorden prompt de 1-0. “En dan hoop je op een reactie, maar die kwam er niet. Na een kwartier stond al een 2-0 op het scorebord. In de tweede helft konden we in tegenstelling tot voor rust wel druk zetten en kansen afdwingen. Er kwamen genoeg scoringsmogelijkheden, maar de doelpunten vielen niet”. Joost van der Meijs had als enige succes: 2-1. “We begonnen als natte kranten en dan verlies je. Die les nemen we mee naar de volgende wedstrijd”. En dat is tegen de koploper. “Dan moeten we laten zien wat we waard zijn”.

In de Vierde Klasse C leed Boerakker na vijf wedstrijden weer eens verlies. Bij Middelstum werd het 3-1. “Het zat de laatste drie weken er al aan te komen”, sprak trainer Marco van der Veen. “Het voetbal is niet best. De wil om te winnen stralen we niet uit. We kunnen alleen maar onszelf te rade gaan. Ik denk niet dat het van de druk als koploper ligt, het is puur de instelling”, luidt de verklaring Het scorerverloop zat Boerakker in Middelstum tegen. In blessuretijd voor rust viel de 2-1. In de tweede helft was het voor Middelstum alleen maar tegenhouden, maar Boerakker wist niet één kans te scheppen. Wel werd een zuiver doelpunt in ogen van Van der Veen afgekeurd. Lucas Dijks schoot in een melee van spelers in het doel. De bal zou aangeraakt zijn door een speler van Boerakker. “Het maakt niet uit, we moeten gewoon beter spelen. Joey Hummel staat al twee weken droog en dat gebeurt niet vaak. Gelukkig verspeelde de concurrentie ook punten. Het moet goed komen”. De geel-zwarten kunnen tegen GEO veel goed maken.

In 5C won SV Haulerwijk in De Marne van VVSV’09. Het was geen eenvoudige klus doordat de thuisclub fanatiek tegenstand bood. Toch kwamen de gasten al vroeg op een 0-1 door Thom Mulder. Het bleef lang 0-0, mede door een hele goede keeper van VVSV’09. Ook in de tweede helft zat de thuisclub er bovenop. Een combinatie tussen de twee B-junioren, Jort de Vries en Joeri ter Veld, bracht de stand op 0-2. Ulrum raakte vermoeid en het was dezelfde Ter Veld die ook de 0-3 snoeihard in de netten schoot. Thom Mulder had het laatste woord: 0-4. Haulerwijk krijgt komende week eerst te maken met Zeester en dan staat de kampioenswedstrijd tegen De Sweach op het menu. Met het thuisvoordeel voor de oranjes.