Pelikaan S promoveert als eerste club van Nederland!

grijpskerk voetbal marum 1

grijpskerk voetbal marum 2 grijpskerk voetbal marum 3 Zaterdagvoetbal

REGIO – De eerste beslissing is gevallen: Pelikaan S promoveert naar de derde klasse! Een overwinning op Corenos was genoeg om de concurrentie op afstand te houden. Pelikaan S is tevens de eerste club van het land die promoveert.  De regionale clubs deden afgelopen zaterdag toch al goede zaken. VEV’67 won het degradatieduel van DZOH. ONR boekte onder in de tweede klasse een belangrijke zege. Daarentegen gaat het met CSVH de andere kant op. In de top van de derde klasse haakte Marum weer aan, na de overwinning op Grijpskerk. Veenhuizen nestelde zich nog wat steviger in de middenmoot.
VEV’67 moest afreizen naar het zuiden van Drenthe. De overwinning van VEV’67 moest niet alleen qua afstand van ver komen, ook in de wedstrijd.  Want al na zes minuten liepen de Leeksters achter de feiten aan: 1-0. Het tegendoelpunt viel uit een hoekschop en in de kluts werd de bal in het doel geprikt. Vlug En Vaardig boog vervolgens de achterstand om. Na de 1-1 was VEV baas op het veld in Emmen, maar verzuimde uit te lopen. Na de 2-2 scoorden de gasten vanaf de aftrap de 2-3 (Jeffrey Visser, die ook voor 1-1 tekende). “Het was een ‘knakmomentje’ voor de tegenstander”, omschreef leider Jenne Kits de 2-3. De jonge Marco Soete maakte vervolgens aan alle onzekerheid een eind: 2-4. “Ik heb genoten van de inzet die de jongens toonden”, zei  Kits. Door de zege hebben de Leeksters DZOH naar beneden geduwd (van de elfde naar de dertiende plaats), terwijl de geel-zwarten zelf een plek zijn gestegen, naar positie twaalf. Het blijft daardoor ongemeen spannend onderin. Komend weekend kan VEV’67 even op adem komen, want is dan vrij. Op 11 april is het dan LTC-uit. LTC is de nummer elf. 
CSVH sneed zichzelf lelijk in de vingers tegen ZFC Zuidlaren, dat met de volle winst (1-3) terugging naar het Berend Botje-dorp. Het was een foutenfestival van beide kanten, aan ‘de Verbetering’. “En CSVH maakte de meeste fouten”, vond Lesmond Prinsen. Na een half uur moest CSVH met tien man verder, vanwege een rode kaart voor Daryl Martina, na een harde charge op een tegenstander. “En dan moet je het hebben van spaarzame momenten, maar dan moet de bal wel komen, maar die kwam niet. Het was dan ook een verloren middag. We hadden ons veilig kunnen spelen. Technisch was het ver onder de maat. Het niveau moet omhoog”, aldus de zeer ontevreden trainer. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan voor de christelijke sport vereniging, dat nog wel achtste staat.
ONR was vrolijk gestemd vanwege de 2-1 overwinning op Gorecht, maar was ontzet doordat twee spelers naar het ziekenhuis moesten. Jelmer Fierstra, vanwege een gebroken onderarm en keeper die wegens knieklachten voor onderzoek afgevoerd werd. Dit terwijl de andere keeper afgelopen donderdag net geopereerd is. ONR overleefde verder de vechtwedstrijd. Hans van Tamelen zette met een halve omhaal de Roners al vroeg op een voorsprong. De club uit Haren- vorig seizoen nog derde klasse en nu knap in de subtop-  ging over tot een opportunistisch spelletje, waar de Roners moeite mee hadden.  In de slotfase knokte ONR zich langs Gorecht (voormalige club van ex-ONR-trainer Marco IJzer). Tim van der Meulen maakte de beslissende 2-1, vrijgespeeld door een steekpass vanaf het middenveld. ONR nam afstand van de onderste ploegen.
Marum (FOTO) versloeg Grijpskerk op eigen veld. De Marumers zijn geen moment in de problemen geweest tegen de voormalige eerste klasser, die nu vecht voor behoud in de derde klasse. Na een half uur was Rob Groefsema succesvol, op aangeven van Jacob de Wit, die kort na rust zelf de 0-2 maakte, op assist van Groefsema. Het spitsenduo was op dreef, want Groefsema nam nummer drie voor zijn rekening. Marum handhaaft zich in de top en kan nog een rol gaan spelen in de kampioensstrijd, die voorlopig gaat tussen NEC Delfzijl en Appingedam. Marum zit op het vinkentouw.
Veenhuizen heeft een belangrijke slag geslagen met de onderste ploegen. Zelf won de ‘Sportploeg van Noordenveld’ met 1-0 van Hollandscheveld, terwijl de naaste belagers verzaakten. Michiel Hoving maakte ‘Achter de Molen’het winnende doelpunt uit een penalty, nadat Robert Elsinga werd neergehaald. Veenhuizen was meer bepalend dan de gasten, die werden gedwongen de lange bal te spelen. Dat leverde echter wel twee grote kansen op, die verijdeld werden door doelman Jonathan Auwen. In de tweede helft maakte Veenhuizen, dat aan klantenbinding deed qua passie, het verschil, en had Elsinga nog pech met een bal tegen de lat.
Pelikaan S is gepromoveerd naar de derde klasse. De ploeg van John de Hoop was bij een overwinning op Corenos zeker van promotie. Aangezien de nummers één en twee (momenteel Mamio) promoveren en nummer drie, Be Quick, de Oostwolders niet meer kan inhalen, speelt Pelikaan S volgende seizoen in de derde klasse.  De droom van Wim Bulten, eerste klasse, komt daardoor langzamerhand dichterbij. John de Hoop was nog in staat tot een nuchtere reactie: “We zijn de eerste van Nederland. In maart. Heel bijzonder.” Het was wel een moeizame overwinning op een moeilijk bespeelbaar veld in Roodeschool. Halverwege de eerste helft maakte Pelikaan S twee doelpunten (Johannes Huisman en Benjamin St. Juste) en was de buit binnen. “Dit was één van de doelstellingen. Het volgende speerpunt  is het kampioenschap en door het verlies van Mamio komt ook dit doel dichterbij. Dit is genieten en de voorzitter Wim Bulten, die zijn nek heeft uitgestoken en veel over zich heen heeft gekregen, geniet vooral. Dat is mooi om te zien.”
TLC deelde de punten met het nietige Zeester dat voor het laatst een punt pakte in november vorig jaar (!). De score ging op en neer. TLC kwam met 1-0 achter, Stefan van der Beek schoot TLC weer langszij. Invaller Matthijs Huistra leek de groen-blauwe tricots de winst te brengen, maar moesten vlak voor tijd een penalty toekennen: 2-2.
Een slecht spelend Boerakker versloeg aan de Olde Ee Ezinge met klein verschil: 2-1. Veel balbezit, maar Boerakker deed er weinig mee. Joey Hummel profiteerde na slecht uitverdedigen: 1-0. Ezinge dat al een eerste kans onbenut liet, werd beter, maar wist niet meer kansen te scheppen. Na de pauze werd het dan toch gelijk. De individuele klasse van Willem-Pieter Wouda gaf uiteindelijk de doorslag:  2-1. .
Haulerwijkse Boys verloor van Amicitia VMC: 4-2. ‘HWB’ was dichtbij een stunt tegen de ploeg met spelers van hoofdklasse en eerste klasse-niveau. Een strijdend Haulerwijkse Boys maakte er een echte wedstrijd van. Bij rust stond de scorebord op 1-1. In de tweede helft namen de gasten verrassend de leiding via Thom Mulder. Amicitia nam maatregelen en zette een extra middenvelder in, wat resultaat had: 2-2. ‘HWB’ toonde enorme veerkracht en Patrick Hilhorst had de Boys de winst kunnen brengen. De Laagland-formatie had zeker een punt verdiend. In de slotminuten sloeg de thuisclub alsnog hard toe: 4-2. Haulerwijkse Boys ging met opgeheven hoofd naar huis en heeft zin in de volgende wedstrijd, tegen TLC.