Pelikaan S zegeviert in vijandige Gala-finale

Afbeelding
Sport

Oostwolders stoten Marum van de troon

LEEK – Pelikaan S toonde zich zaterdagavond de beste van het Leekster Voetbalgala. In de finale waren de Oostwolders titelhouder Marum de baas. De finale werd ontsierd door opstootjes en na afloop vechtpartijen.

Het was een Gala-avond – bezocht door een record aantal van 2800 toeschouwers- waar nog lang over gesproken zal worden. De spanning was om te snijden. Dat begon al bij de eerste kwartfinale tussen titelhouder Marum en VEV’67, meteen een geweldige affiche. De strijd ging gelijk op. Vincent de Koning bracht VEV aan de leiding. Marum kwam terug via de sterk spelende Erwin Bandringa, nadat Marum twee keer de paal raakte. De derde inzet ging via de paal het doel in. Na de forse straf voor Jeffrey Visser (meteen rood na een schijntrap) punterde Harke Kalfsbeek- pas op de finaleavond op dreef- de 2-1 binnen. Dertig seconden voor tijd knalde Rense Dijk toch nog de 2-2 in het doel. In de penaltyreeks miste Vincent de Koning, waarna Haye van der Molen Marum naar de halve finale schoot. In de tweede kwartfinale nog een kraker: FC Grootegast-Pelikaan S. Grootegast-coach Johan Wardenier wist dat het moeilijk zou worden. “Spelen voor zoveel publiek brengt toch spanning met zich mee”. Grootegast – gesteund door een grote aanhang- kwam maar niet tot de grote vorm en kreeg ook meteen de tik van een 1-0 achterstand (Rafaël Bianco) om de oren. De scheidsrechter floot niet bepaald tegen Grootegast, waardoor de spanning en irritatie toenamen bij de Oostwolders. Handrit Hoxhaj antwoordde met een doelpunt: 2-1. Twee minuten voor tijd maakte broer Petrit de 3-1. Grootegast dat slordig acteerde, had geen passend antwoord. Roden maakte weinig indruk, maar sloop wel door naar de kwartfinales, waarin het werd gestuit door De Griffioen. De Friese club met een vedette van weleer, Martin Douwsma, die ook de score opende. Twee ingevingen van Bert Roede betekende een 2-1 voorsprong voor Roden. De Friezen zetten de recordhouder vervolgens met de rug tegen de muur en kwamen verdiend op 2-2. In de penaltyserie faalden Rutger van der Laan en Rolf Dussel, waarna Bjorn Wagenaar De Griffioen naar de halve finale schoot. Oerterp versloeg VAKO. De stugge Friezen kwamen met 1-0 voor. VAKO had vlak daarna pech met een inzet tegen de paal. Oerterp kwam vervolgens op 2-0. Een eigen doelpunt leverde nog wel de 2-1 op, maar Oerterp had het laatste woord: 3-1. Twee Friese clubs in de halve finale, een unicum.

In de halve eindstrijd toonde Marum eindelijk haar ware gezicht. De Griffioen had nauwelijks verweer tegen een Marum dat dankzij twee wonderschone doelpunten op 2-0 kwam. Een geniaal hakballetje à la Madjer van Pieter Theelen betekende nog wel 2-1 en De Griffioen probeerde een slotoffensief. Daniel Laturiuw scoorde de bevrijdende 3-1 en Kalfsbeek voor leeg doel de 4-1. In de andere halve finale had Pelikaan S alle moeite om een voorbeeldend knokkend Oerterp van zich af te houden. Een streep van Handrit Hoxhaj leverde de 1-0 op. Het publiek dat massaal achter de underdog ging staan – mede door scheidsrechterlijke dwaling- raakte in extase na de 1-1 van Emro van der Wal. Het kwalitatief mindere Oerterp knokte zich helemaal leeg, maar kon de 2-1 en 3-1 niet voorkomen. Een penalty drie seconden voor tijd (3-2) kwam te laat.

Ook in de finale lieten de toeschouwers hun voorkeur massaal blijken: Marum. Pelikaan S probeerde in deze vijandige sfeer het hoofd koel te houden, maar dit lukte niet echt. In een bloedstollend spannende, maar ook vijandige finale scoorde Petrit Hoxhaj de 1-0, die provocerend langs het publiek ging, waarna de tegenreactie volgde en het onrustig bleef. Nadat Noël Kailola van ver een kanonskogel vuurde (2-1) ontplofte het Sportcentrum van vreugde. Een onduidelijke strafschop leverde ook nog de 2-2 op. In een uiterst explosieve sfeer – waarbij beide teams zich lieten gelden- kon ook de scheidsrechter de spanning niet aan. Het leverde tal van terechte en onterechte straffen op. Uiteindelijk was het Handrit Hoxhaj - de door de jury gekozen beste speler van het toernooi-, die met een pegel in de winkelhaak Pelikaan S naar de verdiende winst schoot: 3-2. De spanning werd bij een aantal supporters en spelers teveel waarna er enkele vechtpartijen uitbraken. Het bleef nog lang onrustig in het Sportcentrum. Pelikaan S was de terechte winnaar – verdedigend ijzersterk en individuele klasse- van een spraakmakend toernooi, waarbij Pelikaan S weer duidelijk naar voren kwam dat de Bulten-boys niet geliefd zijn bij de meeste toeschouwers. Een negatieve sfeer waarmee de organisatie van het verder succesvolle toernooi mee in zijn maag zit.

De B-finale werd voor het eerst een prooi voor TLC (za), dat overtuigend won van Boerakker. Het was Rene de Vries- tot nu niet excellerend- die TLC bij de hand nam: 1-0. Een bestorming van Boerakker op het doel van TLC leverde geen succes op. Een frommelgoal betekende 2-0. Het werd nog even spannend nadat Sale Rozema Boerakker de 2-1 bracht en er kansen waren op 2-2, maar het was Ralph Twijnstra die TLC de eerste Duurt Louwes-trofee bezorgde.

Prijzen:

Beste speler A-toernooi: Handrit Hoxhaj (Pelikaan S)

Beste speler B-toernooi: Menco Oedzes (Boerakker)

Beste keeper A-toernooi: Erwin Mensink (Grootegast)

Beste keeper B-toernooi: Alex Veenstra (TLC za)

Topscorer A-toernooi: Hendrik Rozema (ONR)

Topscorer B-toernooi: Rutger van der Veen (Boerakker)

Mooiste doelpunt: Noël Kailola (Marum)

Sportiviteitsprijs: VV Roden

UIT DE KRANT

Lees ook