Persco: vorm kerstviering hangt af van aankomende weken, musea, theaters, bibliotheken weer open

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

REGIO – Of we gezellig met de familie aan de kerstdis zitten is nog maar de vraag. Dat hangt volgens het kabinet af van de daling van het aantal coronabesmettingen de komende weken. Begin december wordt er een besluit genomen over de geldende coronamaatregelen tijdens kerst. Dat werd duidelijk uit de toespraak van premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Het besluit daarover zal op 8 december worden genomen, zeiden Rutte en De Jonge vanavond. Dan kunnen de maatregelen vanaf half december mogelijk worden versoepeld.

De belangrijkste headlines van de persco van vanavond: de coronaregels die twee weken geleden werden ingesteld, zullen na morgen automatisch vervallen. De groepsgrootte wordt uitgebreid van 2 naar 3 personen thuis en de toegestane groepsgrootte buiten wordt vier personen.

Musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, concertzalen, casino’s, zwembaden en muziekpodia deze week weer de deuren openen, hetzij met de beperkingen die ook de afgelopen maanden al van kracht waren: maximaal dertig personen en reserveren voor een bepaald tijdvak blijft verplicht.

Groepslessen in sportscholen zijn straks weer toegestaan, maar blijven beperkt tot groepjes van vier, met maximaal dertig personen.