Peters wint, maar iedereen geniet van ‘afzien in Drenthe’

Drenthe 200

RODEN – Roden staat op de kaart met de Drenthe 200. Tweehonderd loodzware kilometers fietsen door heel Drenthe met start en finish in Roden dus. Nadat de eerste editie al een succes was, was de tweede – afgelopen woensdag- met 1100 deelnemers dat zeer zeker ook. De tijd van de winnaar was veel sneller, de omstandigheden beter, en behalve een sleutelbeenbreuk voor Henk Bos viel de ‘schade’ bij de vaak prima getrainde deelnemers wel mee. En dus is de ambitie al weer bijgesteld. Volgend jaar? Dan staan er gewoon tweeduizend mannen en vrouwen aan de start, let maar op.

Iedereen deed mee. Van bekend in Nederland (Marc de Maar, Rob Harmeling, Bart Voskamp) tot bekend in de regio. Wethouder Reint–Jan Auwema was er ook weer bij, duidelijk herkenbaar in Noordenveld outfit. Jong en zeker ook oud; ze gingen allemaal de uitdaging aan. Dat de winnende tijd veel sneller was dan die van een jaar eerder (een half uur precies), was niet zo verwonderlijk: de omstandigheden waren veel beter. Bas Peters, hij deed er 7 uur, 23 minuten en 24 seconden over, schreef de Drenthe 200 op zijn naam. Hij draaide zijn fiets het eerste het podium van speaker Michael Wiese op, pal voor ploeggenoot Roel Verhoeven en Gerben Mos uit Havelte. Dit trio ging er na een kilometertje of 140 vandoor en werd niet achterhaald, al kwam vedette Marc de Maar nog dichtbij. De Maar moest genoegen nemen met de minst leuke plek in de eindstand: de vierde. Opvallend is en blijft toch het gemak waarmee de toppers herstellen. Amper over de meet of ze staan zo op het oog fris en fruitig iedereen weer te woord. Buiten adem? Misschien heel even.  Ze staan er bij  alsof ze er zo nog eens 200 kilometer aan vastplakken.

Onno Reijnhout uit Donderen kon, na toch een aardige start, zijn titel niet prolongeren. Tijdens de Drenthe 200 werd ook het Nederlands kampioenschap Fatbike afgewerkt. Cor van Leeuwen pakte die titel, tot voor de start in handen van Jos Harms. Veel van de deelnemers waren gedurende de dag via GPS – met name via Facebook- prima te volgen. Onderweg waren centrale rustpunten en de renners werden in alle opzichten goed in de gaten gehouden. De organisatie stond als een huis en had nu ook weer forse stappen gezet. Zeker qua randgebeuren. De Drenthe 200 zal groeien en bloeien. Dat kan niet anders. Volgend jaar staan er tweeduizend mensen aan de start, let maar op. En ook in editie 2016 viel het woord ‘Elfstedentocht’ diverse keren. Misschien dat het inhalen van de veelal recreatieve renners nog wat meer aangekleed kan worden. Iets meer lawaai nog, met nog meer mensen op de been. Voorlopig echter is de Drenthe 200 die groeibriljant. Iedereen wist dat al, het bewijs werd woensdag opnieuw geleverd.