Petra Brantsma Mantelzorgmakelaar

 

‘Je gaat ongemerkt je grenzen verleggen, vroeg of laat raak je in onbalans’

WESTERKWARTIER – Petra Brantsma uit Oostwold is mantelzorgmakelaar. Een vrij nieuw begrip in het noorden, weet Petra die zich daarom graag voorstelt aan inwoners van het Westerkwartier. Veel mensen zijn of worden ermee geconfronteerd: mantelzorgen. Zorg bieden voor een naaste die dat nodig heeft. Dat kan een zorgintensief kind zijn, een hulpbehoevende ouder of een buurman/vrouw. Vaak voelt het als een vanzelfsprekendheid en zien ze zichzelf niet eens als mantelzorger. Toch is mantelzorgen een behoorlijk pittige taak, wanneer je bedenkt dat het allemaal even gecombineerd moet worden met werk, gezin en sociaal leven. “Je gaat ongemerkt je grenzen verleggen. Vroeg of laat raak je in onbalans.” Petra helpt door regeltaken over te nemen zodat er voor mantelzorgers meer tijd overblijft voor zorg én het leven van de mantelzorger zelf.

Petra Brantsma herkent het als geen ander: veel mantelzorgers die de weg kwijt raken in het oerwoud van zorg. Waar moeten ze wat halen? Welk formulier moet worden ingevuld om iets voor elkaar te krijgen? Het juiste loket vinden blijkt in de praktijk al een behoorlijk lastige. “Door eigen ervaring, ik ben moeder van twee ‘special-need’ kinderen, wist ik: dit kan beter. Als mantelzorger komt er veel op je af. Naast hun eigen drukke leven krijgen ze behalve zorg voor een naaste ook ineens te maken met het regelen van bijvoorbeeld dagbesteding of PGB. De zorg is ingewikkelder geworden. Wetten zijn veranderd”, vertelt Petra die regelmatig ziet dat mantelzorgers helemaal vastlopen. “Bij dit soort zaken kan ik als mantelzorgmakelaar helpen. Ik neem in overleg een aantal regeltaken over. Een kortdurend en slagvaardig traject waarin de mantelzorger zelf de regie houdt. In een intakegesprek gaan we samen de knelpunten bij langs en waar er behoefte aan hulp is. Vervolgens leggen we vast welke regeltaken ik overneem. Daarna ga ik onmiddellijk aan de slag. Doorpakken is mijn ding. Ik laat me door niemand afschepen. De aanvraag van een PGB, het regelen van dagbesteding, respijtzorg of een gesprek met de werkgever van de mantelzorger, dat soort zaken kan ik desgewenst helemaal op me nemen. En als het eenmaal staat, is het klaar.”

De diensten van de mantelzorgmakelaar worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. In sommige gevallen kan er aanspraak gemaakt worden op de WMO. Meer weten over de diensten van Petra? Neem gerust even contact op! Dat kan via 06-20723137. Mailen mag ook: info@petrabrantsma.nl. Meer informatie is te vinden op de website www.petrabrantsma.nl.