‘Peuterspeelzalen worden Peuteropvang’

IMG_5327 bijgesneden

Leonie Schuiten van Kidscasa

RODEN -  De gemeente Noordenveld stemde onlangs in met het voorstel om de kinderopvang te harmoniseren met de peuterspeelzalen. Deze harmonisatie is vanaf 1 januari volgend jaar een feit en die mededeling zorgde voor nogal wat vragen en zelfs voor lichte paniek. Veel ouders meenden namelijk dat peuterspeelzalen, waar zij bewust voor kozen, vanaf 1 januari zouden verdwijnen. Dat is echter niet het geval. ‘Peuterspeelzalen blijven gewoon, maar heten vanaf dan ‘Peuteropvang’, zegt Leonie Schuiten, samen met haar partner Martijn Oosterheert eigenaar van Kidscasa waar de Stichting Peuterspeelzalen in Noordenveld – SpiN – organisatorisch bij hoort.
Kidscasa biedt kinderopvang aan ongeveer elfhonderd kinderen. Schuiten en Oosterheert zijn sinds 2014 eigenaar van Kidscasa, dat zorgt voor kinderopvang in een veilige, vertrouwde en inspirerende omgeving. Schuiten en Oosterheert zijn met Kidscasa volop in beweging. ‘ Nieuw is straks bijvoorbeeld een nieuw planningsprogramma met een speciale app voor ouders. Wij zijn heel flexibel en zullen bijvoorbeeld in moeten spelen op scholen die overgaan op het continurooster. We zijn zeer zeker onderscheidend. Bijvoorbeeld op sportgebied. Zo hebben we een opvanglocatie in sportcentrum De Hullen, waar kinderen heerlijk kunnen sporten en bewegen in de zaal. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Buitenschoolse opvang moet voor de kinderen vooral leuk zijn’, zegt Schuiten. Ipads zijn overigens ‘verboden’ bij Kidscasa. ‘ Dat willen we inderdaad liever niet. Af en toe een uurtje in de vakantie willen we nog wel eens toestaan, maar wij vinden dat kinderen zich prima op een andere manier kunnen vermaken. Kinderen – vanaf een jaar of acht- hebben bij ons ook inspraak over thema’s en activiteiten. Kinderparticipatie is belangrijk vinden we binnen onze organisatie’, vertelt Schuiten.

De harmonisatie dan. De veranderingen die van overheidswege doorgevoerd worden hebben vooral betrekking op de financiën. En dus kunnen ouders gerust zijn als het gaat om het behoud van peuterspeelzalen of peuteropvang. ‘Want die blijven gewoon’, zegt Schuiten.’ Formeel is wat nu peuterspeelzaal heet, straks peuteropvang en kunnen werkende ouders de toeslag voor kinderopvang uit een ander potje aanvragen. Niet werkende ouders kunnen bij de gemeente aankloppen. Werkende ouders zullen iets meer gaan betalen. Omdat alle peuteropvang straks onder de Wet Kinderopvang valt, is het wettelijk verplicht twee leidsters voor een groep te hebben. Nu is er vaak een leidster en een vrijwilliger actief. De harmonisatie is dus vooral een financiële kwestie. Niemand hoeft in paniek te raken.’
Op dit moment bieden de peuterspeelzalen plaats aan 274 peuters. ‘Er zijn wachtlijsten’, zegt Schuiten. ‘In Noordenveld zijn nog negen peuterspeelzalen en eigenlijk is ‘Boskabouters’ in Een de enige die de afgelopen jaren gesloten is. Die in Roderesch en Altena zijn meeverhuisd met de basisschool naar Nieuw Roden en Peize. Ook zijn er twee zogenaamde VVE-locaties. VVE staat voor vroeg- en voorschoolse educatie. Het aantal kinderen dat hier gebruik van maakt neemt toe. Peuterspeelzalen hebben toch al een belangrijke signaalfunctie. Kinderen met achterstanden, op welk vlak dan ook, zouden anders pas op de basisschool in beeld komen’, zegt Schuiten terecht.
Leonie en Martijn hebben ondertussen nooit een seconde spijt gehad van het overnemen van Kidscasa. ‘We doen het samen, en dat maakt het misschien nog wel leuker. We proberen het zo goed mogelijk te doen, al kun je het nooit iedereen helemaal naar de zin maken. Het belang van de kinderen staat altijd voorop’, zegt Leonie, die zelf als groepleidster bij Kidscasa begon en trots is op de 120 enthousiaste medewerkers. ‘Wij als Kidscasa zitten een beetje tussen tafellaken en servet in. We hebben te maken gehad met forse krimp, maar hebben die met een goed plan weten te doorstaan. Daar zijn we erg trots op.’