Plaats: Boerderij Oosterheerdt, Leek

Plaats: Boerderij Oosterheerdt, Leek
Datum: 3 februari
Tijd: 14.00 uur
LEEK – Het is altijd al druk bij boerderij Oosterheerdt in Leek. Mensen hebben er dagbesteding, de boerderij geldt als zorgboerderij, er komt een bed & breakfast en er worden streekproducten verkocht. Het afgelopen weekend gold het ook even als radiostudio. LOL.FM zond er uit voor een goed doel: de Wensambulance.

LOL.FM? wat is dat? Welnu: Lokale Omroep Leek. En nee, het wordt nog geen zender die elke dag of elke weekend uit zal zenden. Dat komt misschien nog. ‘Dit is in eerste instantie ons weekendje’, zegt Ineke Land. Met ons doelt ze behalve op zichzelf op haar man Peter Wiltjer. Ineke werd vrijdag dertig jaar, Peter vierde zondag zijn verjaardag. Beiden zonden in het verleden al uit. Waren als het ware etherpiraten. Om hun verjaardagweekend extra cachet te geven, besloten ze dit te doen en zo werd LOL.FM geboren. Ineke heeft de smaak te pakken. ‘Al moest ze wel even een drempel over, dat kon je duidelijk merken’, zegt man Peter lachend. ‘Maar nu, alsof ze het dagelijks doet.’ Vanaf donderdag 22.00 uur was LOL.FM te horen. ‘We wilden wat eerder, er waren echter wat probleempjes met de mast. Dat mocht de pret niet drukken hoor. In principe doen we het met z’n tweeen, in Jetse hebben we een soort van stagiair. Hij wilde dit ook al heel lang een keer proberen, en ach, waarom ook niet’, zegt Ineke. De kersverse dertiger heeft een bekend gezicht. Hoewel Leekster is ze ook in Roden bekend. Vooral van haar werkzame periode bij Alida’s Smulpaleis en later Drents Kwartiertje in Nieuw Roden. Voor wie Ineke behalve achter de draaitafel nog eens wil treffen: ga naar de HEMA. Daar werkt ze nu. En dat bevalt goed.

‘We draaien veelal Nederlandstalige muziek. Zo nu en dan een keer wat in het Engels, maar etherpiraten dat is gewoon het Nederlandse lied. Natuurlijk heb ik daar zelf ook wat mee. Anders deed ik dit niet’, zegt Ineke, die net weer een plaatje van Andre Hazes aankondigt en ondertussen voor de zoveelste keer een telefoonnummer- voor de verzoekplaatjes- oplepelt.  LOL.FM zendt uit voor een goed doel: de Wensambulance. Zij vervullen laatste wensen van mensen in de zin van vooral vervoer. Een meer dan goed doel. ‘Overigens moet je aan ontzettend veel voorwaarden voldoen wil je zo’n weekendje mogen uitzenden’, zegt Ineke. ‘AT gaat er over en ze eisen dat je je uitzending aan een goed doel koppelt, net zoals het verplicht is een randprogramma te bieden. Pas dan mag je de ether in. Iets anders is de factor geld. Wil je een leuke uitzending maken, dan moet je investeren. En apparatuur is niet goedkoop. We hebben nu alles voor elkaar, dus we kunnen los.’ Ineke en Peter (en Jetse dus) zien dit weekend als testweekend. Vinden ze het zelf leuk, vinden mensen het leuk? ‘Wie weet wat dan nog komt. Misschien gaan we dit vaker doen. Hangt er gewoon vanaf.’ Dat randprogramma, een eis dus, bestaat veelal uit activiteiten rond de boerderij. Het binnenhalen van de schapen was er een van, vrijdagmiddag. Een dag later werden de schapen geschoren en was er een streekproductenmarkt. Vrijdagavond was er een verrassingsfeestje voor Ineke vanwege haar verjaardag, al viel die dan net weer buiten het officiele programma. ‘Ik mag wel komen’, zegt Ria van der Most. Zij en haar man Mike stelden LOL.FM de ruimte beschikbaar. ‘Waarom?  Omdat we hier graag mensen ontmoeten en vanwege het goede doel. Gezellig toch’, zegt ze, terwijl man Mike de schapen binnenloodst. Fantastisch om te zien trouwens. De hond werkt, een fluitsignaal van Mike vertelt hem wat te doen. Probleem is de dam; een ‘bruggetje’ over de sloot richting boerderij. Het spreekwoord  ‘als er één schaap…’ blijkt dan te kloppen. Het duurt even, maar als één schaap de overtocht waagt, volgt de rest. Ineke kijkt ook even. Ze rookt een sigaretje. Zelf zegt ze niet te weten wat LOL.FM in de toekomst gaat doen. Wie haar en Peter aan het werk ziet, weet wel beter. Dit zijn liefhebbers, en van hun hobby genieten ook weer veel andere mensen. Een en een is twee, ook voor LOL.FM. Een nieuwe lokale omroep lijkt geboren.