Plaats: Brink, Nieuw Roden

Roden og buitenspeeldag

Roden og buitenspeeldag-2Roden og buitenspeeldag-3Roden og buitenspeeldag-4Roden og buitenspeeldag-5Roden og buitenspeeldag-6Roden og buitenspeeldag-7Roden og buitenspeeldag-8Plaats: Brink, Nieuw Roden
Datum: 8 juni
Tijd: 14.00 uur
NIEUW RODEN – Een buitenspeeldag. Ter bevordering van het buiten spelen. De dag wordt landelijk al vanaf 1994 gehouden en is bedoeld voor kinderen die nog naar de basisschool gaan. De Vijfde Verloting en Nieuw Roden sloegen de handen ineen en deden mee. De kinderen genoten. Van spelen, ijs, water en ranja.
Een springkussen in de vorm van een draak. Kinderen die met een bekertje water op hun hoofd moesten proberen te lopen. Voetballende kinderen, kinderen die met stoepkrijt in de weer waren en kinderen die onherkenbaar waren door aangebrachte schmink. Dit en heel veel lol en gezelligheid was de buitenspeeldag op de Brink in Nieuw Roden. Perfect georganiseerd, de opkomst was groot. Ondanks het feit dat ‘we’ wel eens anders beweren, spelen kinderen ook anno 2016 nog erg graag buiten. Daarin hebben overigens ook de verschillende wijkbelangenverenigingen de afgelopen jaren een groot aandeel in gehad. Neem de Vijfde Verloting zelf, met het vlot over het water. Neem De Hofsteden, waar de speeltuin werd uitgebreid en waar voetbaldoeltjes geplaatst werden op het bekende speelveld op het Binnenhof. Die doeltjes moeten overigens wel verplaatst worden, vanwege een klacht van een buurtbewoner. Maar dit nu even terzijde. Denk aan veel meer speeltoestellen en voetbaldoelen (duurzaam, met net is helaas nog niet mogelijk) overal in Roden geplaatst zijn. Denk aan de Heerenveense Tuin. Het moedigt de jeugd ook aan om naar buiten te gaan. Te spelen. Te bewegen. Noordenveld werkt vaak wel mee, JOGG-gemeente als het is. Want kinderen die gewoon buiten spelen, rennen, tikkertje doen, voetballen en verstopperte spelen; die worden niet heel snel te dik. Of netter gezegd: die hebben niet heel snel te kampen met wat overgewicht. De EHBO hoefde woensdagmiddag gelukkig amper in actie te komen. Er viel wel eens een kind. Er stak wel eens een vlieg, grote incidenten deden zich niet voor. De dag werd mogelijk gemaakt door uiteraard vrijwilligers maar zeker ook door Paul Kamp, de Poiesz, Horst Bakker en de AH in Hoogkerk. Het Drents Kwartiertje van bootcamper Angelique trakteerde de kinderen bovendien op ijs. Het werd – omdat het ook prima speelweer was- een prachtige middag. ‘Er zijn ongeveer driehonderd kinderen’, vertelde voorzitter Marcel Brouwer van wijkbelangenvereniging Vijfde Verloting tevreden. De kinderen hebben zich drie uur lang prima vermaakt, zeker ook met het beroemde brandweerspel en de waterglijbaan van Horst Bakker. Behalve ranja was er ook chips en voor de vrijwilligers was er in de ochtend al koffie met koek. Omdat het best wel lastig is om genoeg vrijwilligers te vinden, hebben we de samenwerking gezocht met de activiteitencommissie van dorpshuis Nij-Roon’, zegt Brouwer, daarmee nogmaals het belang van samenwerking onderstrepend.
Toch waren een paar extra vrijwilligers zeer welkom geweest. ‘ Bij het springkussen voor de kleintjes moest soms wel even streng opgetreden worden. Daar hadden we geen vrijwilliger staan. De grotere kinderen renden soms letterlijk over de kleintjes heen. Dat geeft wel aan dat we eigenlijk nog wat mensen tekort kwamen. Maar goed, de middag kunnen we ondanks dat als zeer geslaagd beschouwen. Prachtig om de kinderen na afloop – genietend van hun ijsje- met rode wangen te zien nagenieten. Ook de ouders genoten van de zijkant. En dus genoot iedereen. En omdat ook het weer prima meewerkte, kunnen we stellen dat het een prima middag was.’
Brouwer had gelijk. Mooi was ook het feit dat kinderen die niet uit de buurt kwamen – maar ergens verderop in de dorpen wonen- gewoon heel welkom bleken. Er werd geen onderscheid gemaakt. Het speelde allemaal met elkaar. Heerlijk, in de buitenlucht. Ander voordeel was dat de IPad de tijd kreeg om bij te komen en een keer helemaal opgeladen kon worden. Datzelfde gold voor de Xbox en Play Station. Waren ze wel eens aan toe ook.