Plaats: De Bron, Marum

Marum Mileuzak

Datum: 26 september
Tijd: 10.30 uur

 

MARUM – De wethouders van de vier Westerkwartier gemeenten gaven afgelopen vrijdag op cbs De Bron in Marum het startschot voor de campagne ‘ Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’. Hiermee willen de gemeenten inwoners bewegen hun afval nóg beter te scheiden.
Aanvankelijk zou de aftrap op het schoolplein geschieden. De regen gooide echter roet in het eten en dus was het druk in de kantine van de school. Voor het zover was, dronken de genodigden van de vier gemeenten een kop koffie en aten een plakje cake. Namens Leek was Rien Honnef uitgerukt. Honnef geniet van zijn baan als wethouder. ‘Een moordbaan. Druk, dat zeker, maar goed te doen’, liet hij weten. Ook van de partij ondermeer Jur Engels, Jan Vos en Hissy Brouwer (met camera, uiteraard). Jan Vos en Rien Honnef keuvelden wat over de Rodermarkt. ‘Ik ben een half uurtje geweest’, zei Honnef. Vos liet de Rodermarkt voor wat het was. Vroeger was dat wel anders. Ging ie met een groep vrienden maandagavond heen, om pas dinsdagmiddag huiswaarts te keren. Maar dat was vroeger. De milieuzak dus. Want daar ging het vrijdagmorgen om. Bijzonder eigenlijk; want het Westerkwartier scoort al zo goed als het op scheiden van huisafval aankomt. ‘Daar zijn we ook bijzonder tevreden over’, zei wethouder Vos dan ook. Dus was ook hij bijzonder geschrokken dat uitgerekend in zijn mooie Marum vorige week op grote schaal asbest gedumpt werd. ‘En bovendien zie je als je een rondje fietst toch nog best wel veel afval’, zei hij. Daarom pakken de gemeenten de problematiek bij de bron aan. Bij de kinderen dus. Als je die wat betreft afval goed opvoedt, dan is dat alleen maar goed voor het milieu. Voor nu en zeker later.
De milieuzakcampagne wordt ingezet met een spectaculaire milieuzak, die de milieuboer tijdens de wekelijkse ronde uitgeeft. ‘Het is nu nog een kleurrijke zak, maar de kleuren halen we er straks weer af’, beloofde Vos.  De kinderen van De Bron speelden een hoofdrol deze morgen. Ze deden met de vier wethouders –Rien Honnef, Jan Vos, Henk Bakker (Zuidhorn) en Mark de Haan (Grootegast)- mee aan een quiz. Directeur Martin Hazenberg (ex Van Panhuys in Leek) pakte afval. De kinderen gaven vervolgens aan in welke bak of tas dit afval een plaatsje moest krijgen. Moest het in de milieuzak dan hielden de kids een plastic flesje omhoog, moest dat niet dan volgde een rode kaart. Simpel en leuk, helemaal om te zien dat de kinderen al heel veel weten als het om milieu en afval gaat.
Na de quiz werd er een computergame geïntroduceerd, waarmee kinderen en volwassenen spelenderwijs leren welke materialen in de milieuzak thuishoren. In samenwerking met het Alfa College maken de gemeenten dit najaar bovendien een film die de voordelen van afvalscheiding duidelijk maakt. Deze film gebruiken de gemeenten in de toekomst bij acties rond de campagne om inwoners bewuster afval te laten sorteren. De manier van inzamelen van verpakkingsafval via de milieuzak is een van de meest succesvolle systemen in Nederland. In nauwe samenwerking met inzamelaar Hoekzema, wordt het grootste gedeelte van het ingezamelde materiaal hergebruikt. Uit sorteeranalyses van het huishoudelijk restafval blijkt echter dat er een heleboel materiaal in de grijze container wordt gegooid, dat prima als te recyclen materiaal dienst had kunnen doen. De Westerkwartiergemeenten starten daarom deze campagne om bewoners te activeren om nog beter te scheiden. En gezien het enthousiasme van de kinderen en de gemeenten gaat dat lukken.

Marum Mileuzak-2 Marum Mileuzak-3 Marum Mileuzak-4 Marum Mileuzak-5 Marum Mileuzak-6 Marum Mileuzak-7 Marum Mileuzak-8