Plaats: de Flint, Nietap week 17 “16

Nietap OG gouden wiel

Nietap OG gouden wiel-2Nietap OG gouden wiel-3Nietap OG gouden wiel-4Nietap OG gouden wiel-5Nietap OG gouden wiel-6Plaats: de Flint, Nietap
Datum: 20 april
Tijd: 09.00 uur

NIETAP – Op basisschool De Flint in Nietap – een heuse primeur- werd woensdagmorgen ‘het gouden wiel’ uitgereikt. De school verdienden dit naar aanleiding van de gezondheidsweek en dan met name het feit dat leerlingen van de school de meeste kilometers hadden gefietst: 256 kilometer in totaal. En dat met één kilometerteller minder dan dat de andere negen deelnemende scholen beschikbaar hadden.
De Fiets in Roden stelde vier tellers per school beschikbaar. Eén van die tellers werd echter niet goed gemonteerd, waardoor De Flint bij voorbaat kansloos leek. Niet dus. Het succes was vooral te danken aan Bram. Bram Smit. Hij legde in een week liefst 102 kilometer af. ‘Heeft hij van zijn vader’, zei Dick Bathoorn, eigenaar van het autoschadeherstelbedrijf in Roden. ‘Zijn vader is namelijk Rein, de kilometervreter van De Kannibaal.’ Bram is inderdaad behept met het fietsvirus. Hij zit zeer regelmatig op de mountainbike. Vanwege het feit dat Bram voor een groot deel verantwoordelijk was voor de winst van De Flint, kreeg hij een wielertenue. Dat rode tenue werd aangeboden door Bathoorn, weet u ook meteen waarom Dick ’s morgens om 09.00 uur op bezoek was op een basisschool in Nietap. Ook present was Robin Carras, van De Fiets. Hij was wat laat. Of beter: de uitreiking was wat te vroeg begonnen. |
Het is 8.50 als sport- en cultuurcoach Wouter Meertens De Flint binnenloopt. Hij zoekt directeur Erik Beumer. Die is er echter niet. Hij werkt vandaag op Het Palet in Roderwolde, waar hij ook directeur is. ‘Gelukkig’ komt er een juf aan. Ze weet van niets. Bovendien laat ze weten dat dit een wel erg ongeschikt moment is om een prijs uit te reiken, tien minuten voor aanvang van de Cito-toets. Gelukkig is daar ook juf Anita. Die wist er wél van, alleen niet precies hoe laat. Beide juffen slaan de handen vervolgens ineen en binnen ene mum van tijd is de centrale hal van de oude school gevuld met kinderen en kan Wouter het gouden wiel en de individuele prijzen uitreiken. Bram is blij met zijn outfit. Hij straalt. ‘En als het te klein is, dan bel me maar’, zegt Dick, behalve autoschadehersteller ook groot wielerliefhebber.

De juf (die van niets wist) zorgt er vervolgens voor dat de kinderen in de klas terugkeren en dat de Cito-toets om precies 09.00 uur kan beginnen. Om 09.01 uur lijkt het alsof er niets gebeurd is. Dick gaat naar huis, Robin ook. Hij is in totaal twee minuten en dertig tellen in de school geweest. ‘Als het aan ons ligt, doen we dit volgend jaar weer. Elke school kreeg dus vier kilometertellers die ze meegaven aan leerlingen die veel fietsen. Bram is MTB-er. Slim dus van De Flint om juist hem een teller mee te geven. En inderdaad, het feit dat De Flint over één teller minder beschikte, maakt de prestatie alleen maar groter’, zegt Wouter, die Elise van De Flint nog een wielershirt schenkt. Zij legde namelijk 78 kilometer af. Ook een knappe prestatie.

Robin en Dick zijn al weg, Bram bekijkt z’n outfit nog maar eens en Wouter serveert koffie. Daarna wandelt hij naar buiten. Vanmiddag wacht persluchtduiken. Zwaar leven heeft hij toch. Op de parkeerplaats van De Flint staat Cornelis Reijntjes. Nadere introductie overbodig. Hij zit in de MR van de school en heeft- ook bekend- een mening. Zeker als het de verkeerssituatie betreft. ‘Veel aan de weginrichtingen in de gemeente klopt niet. Nog steeds niet. Want betreft De Flint is de oversteek lastig. Er wordt hier nogal hard gereden. Mensen durven amper op straat te staan. Daar zal iets aan moeten gebeuren’, zegt Reijntjes. Wat vervolgens rest is rust. Slechts het inderdaad te hard voorbij razenden verkeer breekt de stilte in Nietap. De leerlingen die de CITO-toets maken, laten zich er niet door afleiden. Ze weten niet beter.