Plaats: De Gaveborg, Oostwold

||
|| Foto: ||
[on] genode gast
Datum: 27 maart
Tijd: 10.00 uur

OOSTWOLD – En tóch, beste mensen, en tóch lijkt het alsof het  in Oostwold altijd wat harder waait. Alsof er steevast net wat meer wind staat. Vrijdagmorgen. Het was koud. En winderig. In Oostwold leek dat briesje wel een storm. Desondanks lieten leerlingen en een heel stel bobo’s zich niet uit het veld slaan. Zij ruimden vrijdag zwerfafval op rond De Gaveborg. Want helaas, niet alle zwerfafval waait naar een buurdorp.
Leerlingen van basisscholen in het Westerkwartier kwamen vrijdag massaal in actie om hun woonomgeving op te ruimen. Liefst dertig scholen –drieduizend leerlingen in totaal- deden mee. Daarvoor moesten duizend prikstokken en drieduizend paar handschoenen besteld worden, net als drieduizend groene tasjes. De aftrap van operatie zwerfvuil vond plaats in Oostwold. Het stormachtige Oostwold. Die start ging gepaard met een heuse rap.
Maar eerste was er koffie. In de kantine van De Gaveborg, daar waar de heren van Pelikaan S doorgaans hun sportdrankjes en bier tot zich nemen. Daar stonden nu veelal grijze mannen koffie te drinken. Onder hen Herman Woltjer, boegbeeld van IVN Groote-gast. Onder hen ook Jur Engels, gemeentemedewerker van Leek die vrijdag in de rol van fotograaf kroop. Hissy Brouwer (Marum) was er, net als Rien Honnef, wethouder te Leek. Ook van de partij en onmisbaar was Agnes Bakker. Zij verdient haar geld bij het IVN. En voor wie denkt dat medewerkers van IVN doorgaans kleurloze mensen zijn met lange, geitenwollen sokken; zij moeten maar eens kennismaken met Agnes. Rode lippen, hip gekleed. IVN gaat met de tijd mee. Ook gezien: Henriette Veldsema en Tamara Tuinstra. Behalve dat laatstgenoemde zich met hart en ziel inzet voor de Snikkerun werkt ze ook gewoon, je zou het bijna vergeten. Ze geeft les op de school in Oostwold. Bijzondere dame die Tamara. Zij viel -geheel op eigen kracht- meer dan vijftig kilo af. En nu? Nu is ze om door een ringetje te halen.
De start van de actie ging dus gepaard met een rap. Voor wie niet weet wat dat is, dat is snel praten met muziek op de achtergrond. De rap was gemaakt door Kunstbedrijven Westerkwartier. ‘Je loopt wat met je vrienden en je chillt op straat, je hebt wel trek in eten en je weet hoe dat gaat. Bij Appie op de hoek koop je chips, kauwgom, fris en koek; je eet het pak in één keer leeg maar ik heb één verzoek. Ik zeg: geen plastic, geen plastic, geen plastic meer op straat. Want de rest mik je in de kliko en je luistert als ik praat. Je gooit geen troep op straat.’ Koddig. Dat was het goede woord om wethouder Honnef te zien rappen. Doorgaans lijkt dat toch meer een man die zondagmorgen een elpee van The Cats opzet.  Of van Pussycat. Nu probeerde hij te rappen. Diezelfde Honnef probeerde de kinderen –die op het korfbalveld stonden te verkleumen- te overtuigen van het feit dat afval opgeruimd moet worden. De kinderen knikten en dus kan iedereen er gevoeglijk van uitgaan dat er nooit meer afval op de straat en in de weilanden in Oostwold te vinden is.
Daarna gingen de kinderen aan de gang. Pas toen ook beseften ze hoeveel rommel er eigenlijk nog op straat ligt. Als je zoekt, vind je het. Een prima actie dus, een actie die hopelijk effect sorteert. De geslaagde actie werd overigens mogelijk gemaakt door de vier Westerkwartier gemeenten en georganiseerd door Stichting NDCE, die zijn activiteiten richt op leerlingen van het basisonderwijs. Hoeksema’s Regionale Milieudiensten in Groote-gast zorgde voor het gescheiden afvoeren van het afval. En zo is het Westerkwartier sinds vrijdag weer wat schoner. Want iedereen houdt van een schoner Westerkwartier.

||
||

UIT DE KRANT