Plaats: de Hekakker/Dr. Nassaucollege, Norg

Norg OG Omniveld

Norg OG Omniveld2Norg OG Omniveld-2Norg OG Omniveld-3Norg OG Omniveld-4Norg OG Omniveld-5Norg OG Omniveld-6Norg OG Omniveld-7Plaats: de Hekakker/Dr. Nassaucollege, Norg

Datum: 6 november
Tijd: 11.30 uur
NORG – Het veelbesproken omniveld – een belangrijk onderdeel van het sport- en speelplein 3.0 en een gezamenlijk initiatief van basisschool de Hekakker en het Dr. Nassaucollege- werd vrijdagmorgen geopend. Met deze gortdroge zin doe je zowel initiatiefnemers en het veldje op zich véél te kort. Want wat hebben de kinderen een prachtig speel(voetbal)veld gekregen. Met straks nog een natuurspeelplaats – eind maart volgend jaar klaar- er naast, hebben beide scholen iets om verschrikkelijk trots op te zijn. Heeft Norg iets om mee te pronken.

Het omniveld zou je kunnen vergelijken met een soort van Cruijff Court. Er ligt kunstgras in. De bal gaat er door de boarding vrijwel nooit uit en je kunt er straks ook basketballen. Sterker nog: je kunt er van alles op doen. ‘Ik hoop dan ook dat de kinderen hier voortaan willen gymnastieken. Veel beter dan een benauwd halletje. Lekker in de buitenlucht, dicht bij school. Echt ideaal’, zei wethouder Reint Jan Auwema, die de rol van de gemeente bij de totstandkoming bagatelliseerde. ‘We hebben er wat geld in gestoken, hebben wat gefaciliteerd, maar dat was het dan ook wel’, zei hij. Han Kemker, hoofd der basisschool- had zoals gebruikelijk de microfoon opgeëist en was dus zelfbenoemd presentator. Hij las de gebruikelijke zinnetjes voor. Liet weten aan wie de scholen dank verschuldigd waren en prees de bereidwilligheid van buurtbewoners. Van Bert Venema bijvoorbeeld. Want omwonenden dachten voortdurend mee. Opdat beide partijen – scholen/bewoners- straks tevreden zijn. En omdat ook juf Eva van de partij was, werd het een prachtige ochtend in Norg.

De opening van het veldje bestond behalve de speech van Kemker, een woordje van Auwema en een paar zinnen van directeur Gerding van het Dr. Nassaucollege uit een voetbalwedstrijdje tussen leerlingen van beide scholen. Gastspelers waren er ook. Zo verdedigde Hans van Riessen (tegenwoordig sluitpost van Gomos 2) een doel, en deed het Norger manusje van alles Jasper Boer dat aan de andere kant. Bovendien voetbalden ook beide wethouders mee. Speaker was Han Kemker en in de eerste helft werd er niet gescoord. Scheidsrechter Arjan Elferink besloot dat het te druk op het veldje was, en verplichte beide teams wat spelers aan de kant te houden. Een kenner deze arbiter, want na de rust werd er wel gescoord. Het optreden van beide wethouders was niet echt geweldig. Auwema hield zich in. Hij had als hij gewild had zo een keer of twintig kunnen scoren. Dit was echter niet leuk voor de kinderen geweest en dus liep hij maar wat rond en gaf hij de te lichte bal zo nu en dan een tikje met die nog steeds voortreffelijke linkervoet. Auwema hield zich ook in omdat hij niet één keer iets aan te merken had op de scheidsrechter. Een historisch moment, afgelopen vrijdag. Wekema bewoog wat houteriger, bleek ook wat zwaarder, maar legde wel meer inzet aan de dag. Even leek Wekema te scoren, scheidsrechter Elferink zag de bal echter langs Boer maar tegen de paal gaan. Wekema was het daar overigens niet mee eens.
Van de partij was ook Mathilde Oudman, voorgangster van Kemker. Zij stond met Gerding aan de wieg van dit project, dat in totaal (dus met natuurspeelplaats) dik twee ton kost. Dat geld kwam dus van onder meer de gemeente, de provincie, de NAM , de GasUnie en de Rabobank, maar zeker ook van de leerlingen zelf. Zij organiseerden eerder namelijk een zogenaamde colorrun – een moderne versie van de gedateerde sponsorloop- en liepen zo tien mille bijeen.
Terwijl het wedstrijdje steeds slechter werd, genoten de aanwezigen van een drankje en popcorn. Van muziek. Van elkaar en van het veld. Met straks nog een natuurspeelplaats er naast, hebben de scholen iets unieks in handen. Iets om daadwerkelijk trots op te zijn. Conclusie: eendracht maakt macht. Het feit dat Kemker minutenlang bedrijven en mensen opnoemde die zich voor de totstandkoming hadden ingezet, sprak boekdelen. Andere conclusie: wethouder Wekema is op de fiets beter dan met de bal aan de voet.