Plaats: De Hullen, Roden week 10 “16

Roden OG Glowball

Roden OG Glowball-2Roden OG Glowball-3Roden OG Glowball-4Roden OG Glowball-5Roden OG Glowball-6Roden OG Glowball-7Roden OG Glowball-8Roden OG Glowball-9Roden OG Glowball-10Plaats: De Hullen, Roden
Datum: 4 maart
Tijd: 11.00 uur
RODEN – Kinderen kijken er al naar uit. Als het herfstvakantie is, dan is er glowball. Voetbal in het donker. Met lijnen die fluoresceren. Met een bal met een lichtje. Hesjes die schijnbaar licht geven en vooral een hoop plezier. Glowball is een activiteit waarvan de kinderen ontzettend genieten. Meer dan van welke andere activiteit dan ook.
Voetbal in het donker. Wellicht iets voor FC Groningen. Misschien dat ze een bal met lichtje wel in de ploeg kunnen houden. Misschien dat ze dan elkaar wél weten te vinden. Wellicht dat daarom ook Gerard Kemkers aanwezig was. De Peizer krijgt naar verluidt steeds meer macht bij de FC en wellicht dat trainer Erwin van de Looi binnenkort glowball met zijn selectie speelt baat het niet, het schaadt zeker niet. Minder dan wat de ploeg nu laat zien, kan simpelweg niet. In razende vaart worden de toeschouwers uit de Euroborg verdreven. Gelukkig zat de Hullen vrijdag wel vol. Van de eerste tot de laatste balomwenteling. Het zal Wouter Meertens goed gedaan hebben. De initiator van glowball had zijn zaakjes weer prima voor elkaar. Het liep als een trein, al klaagden de voetballertjes uit groep 7 wel dat ze het op moesten nemen tegen spelers uit groep 8. Dat was, zo vonden ze, niet eerlijk. Zeker ook omdat in betrekkelijke duisternis niet alle duwtjes en andere overtredingen goed te constateren waren. Raymond Schulte en Gerard Buring waren daar het slachtoffer van. Hun best aardig ploegje kwam er niet echt aan te pas tegen de wat oudere spelers. Bovendien liep sterspeler Thijs een blessure aan de lip op. Niet tijdens een wedstrijd, maar er na. Op de tribune. En omdat de lip bleef bloeden, kwam er een voortijdig einde aan zijn glowball avontuur.
Pa Winston zag zoon Maikel vierde worden, terwijl jongerenwerker Theo van der Veen heel veel bekende gezichten zag. Dat glowball in opmars is, bleek vrijdag wel uit het feit dat er in beide hallen van de Hullen gespeeld werd en dat ook ouderen steeds meer interesse tonen. Bovendien wordt steeds meer waarde gehecht aan dit toernooi, want er bestaan tegenwoordig zelfs Drentse kampioenschappen.
Behalve Gerard Kemkers, was ook Roel Lubbers van de partij. Niet als postbode uiteraard, maar als hobbyfotograaf. Lubbers maakt wat foto’s, elke week weer. Zo veel zelfs, dat voetbalwedstrijden soms al later beginnen omdat Roel eerst de scheidsrechter, pupil van de week, toeschouwers en grensrechters vastlegt. Pas dán kan de wedstrijd beginnen. Zondag was dat ook weer het geval bij Nieuw Roden. Wellicht kan die club haar thuiswedstrijden om 14.05 uur laten beginnen, zodat Roel eerst zijn ‘werk’ kan doen.
Talenten? Ach, wat liepen er prachtige voetballertjes rond in de Hullen. Hoe speels, dartel en dit keer zonder coach die ze verbood te pingelen. Neem Tycho. Uit Peize. Zoon van Simone Hof. Tycho speelt tegenwoordig voor SC Heerenveen. Wát een talent. Wat een heerlijk spelertje. Blijft ie zich zo ontwikkelen, dan hoeft men in het Haagje eens een keer geen blik Scandinaviërs open te trekken. En het is te hopen dat Tycho mag blijven pingelen. Ook goed: Joseph. Van Afrikaanse afkomst. Wat groot voor z’n leeftijd, linksbenig en ook al een pareltje. En zo liepen er in de Hullen vrijdag best veel leuke voetballers rond. Aan talent duidelijk geen gebrek, al blijft het de vraag waar ze over een jaar of vier staan. Of ze dan nog wel voetballen, of vooral furore maken in de plaatselijke horeca. Glowball dus. Vriendenteams die in het donker scoorden, pingelden en fanatiek streden om de prijzen. Met bijzondere teamnamen en gelegenheidscoaches en leiders. En een tevreden Wouter Meertens. Het is jammer dat de Hullen niet drie zalen heeft, want dan was ook die derde hal vol bij glowball 2017; een activiteit waarvan iedereen geniet en waarvan iedereen uitgaat dat het ook volgend jaar weer op de activiteitenladder staat.