Plaats: De Landskeuken, Roden

roden mensinge expo zilver 1

roden mensinge expo zilver 2roden mensinge expo zilver 3roden mensinge expo zilver 4Plaats: De Landskeuken, Roden
Datum: 25 maart
Tijd: 14.15 uur
RODEN – Havezate Mensinge staat tot en met 11 september (9/11) in het teken van zilver en kant. Vrijdag vond in De Landskeuken de officiële opening plaats. Ongenode gast was er bij, net als onder meer cultureel manager Ids Dijkstra, Cees Wolf, burgemeester Klaas Smid en Yvonne krijgsman.

De expositie ‘Zilver & Kant’ is tot stand gekomen met de hulp van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven en de Landelijke Organisatie Kant Kunt (LOKK). Te zien is een echt mooie selectie zilverwerk van Koninklijke Van Kempen & Begeer, die weer bestaan uit ontwerpen van niet geheel verrassend Carel J.A. Begeer, Christa Ehrlich, Emmy Roth en Gustav Beran. Dat u dat even weet. Nadat de aanwezigen het eerst nog uitvoerig over het plotselinge overlijden van Johan Cruijff hadden, nam Ids Dijkstra onder het motto ‘spreken is zilver’ het woord. Het praatje van de manager uit Peize was weer dikke prima. ‘ Wat voor ons een mooie auto is, of een groot jacht in de Middellandse Zee, dat was voor eerdere generaties zilver en kant’, wist Dijkstra. ‘Vroeger reed ik een Mercedes, maar zoals iedereen weet is bezit het einde van het vermaak. Niets voor niets zijn drie van de zeven hoofdzonden gerelateerd aan bezit: ijdelheid, hebzucht en jaloezie.’ De woorden van Dijkstra gaven stof tot nadenken. Een meneer en mevrouw- op leeftijd- keken elkaar even doordringend aan. Vandaar dat Dijkstra ook even een gepaste stilte liet vallen om er vervolgens nog een schepje bovenop te doen. ‘Kijk wat bezit ons doet. We willen het met hand en tand verdedigen en behouden. Desnoods ten koste van vluchtelingen en zelf vluchtende kinderen. Ik ben me er zelf van bewust en probeer afstand te nemen van de noodzaak om bezit. Sterker, als je het deelt, dan kunnen meer mensen er van genieten. En dat is precies wat we nu doen. Hier is een prachtige expositie met de mooiste stukken te zien waar je je werkelijk aan kunt vergapen en: voor en van iedereen.’
Ids kreeg terecht applaus en liet vervolgens Cees Wolf en Yvonne Krijgsman aan het woord. Wolf vertelde over zilver, Yvonne over kant. Toehoorders vernamen van Cees en Yvonne bijvoorbeeld dat vrijwel alle ontwerpen uit het interbellum komen, een periode waarin sprake is van vernieuwing voor zowel het bewerken van zilver als de opvattingen over de vormgeving. Door de LOKK zijn hier sierlijke kleedjes en chique servetten bij gezocht die uit dezelfde periode komen en daardoor perfect passen bij de zilveren objecten. De LOKK, zo liet Krijgsman weten, slaagde er bovendien in een aantal antieke kanten in haar collectie op te sporen die verbazend goed overeenkomen met de kanten kragen en mutsenslips die op de portretten van Mensinge zijn te zien zijn. En alsof zilver en kant alleen niet genoeg is, is de verrassende expositie verfraaid met creatieve decoraties van Groei & Bloei uit Roden.
Klaas Smid opende vervolgens na een bewogen week – Veenhuizen vooral- de expositie. Pas daarna mochten de aanwezigen aan een welverdiend drankje. Smid sloeg dat over, want hij reikte niet veel later op luttele honderden meters van de landskeuken een Koninklijke onderscheiding uit aan Alie ‘Sien’ Folkerts. Over een ding waren zij die wel en drankje namen het roerend eens: dit is een heel bijzondere expositie. Belangstellenden kunnen tot vlak voor de start van de Rodermarkt terecht (11 september), woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 16.30 uur.