Plaats: De Pompstee

Plaats: De Pompstee
Datum: 22 september
Tijd: 21.30 uur

RODEN – In De Pompstee in Roden werd de Rodermarkt(feestweek) donderdagavond informeel geopend.  Ongenode gast nam een kijkje en zag dat het druk was. Heel druk zelfs. Bovendien was het de vuurdoop van twee nieuwe voorzitters, die beiden niet bleken te kunnen dichten.

Dichten? Ja. Dichten. Het was traditie dat Volksvermaken voorzitter Jan Tiesinga deze avond opende met een gedicht. Dat begon ooit met een gedichtje van een regel of tien, later werd het dichtwerk van Jan bijkans een soort van avondvullend programma.  De nieuwe roergangers Lammert Kalfsbeek (Volksvermaken) en Anne Rozema (Jaarbeurs) deden het op hun eigen manier. Zonder opsmuk. Geen gedicht. Geen lied of geen andere ludieke actie. Lammert opende, Anne sloot. Dat was de rolverdeling. Lammert nam de tijd, nam het programma door, prees de samenwerking met verschillende partijen en kreeg  applaus. Anne had de ondankbare taak de avond af te sluiten. Te zeggen dat de aanwezigen nog één drankje konden nemen en dat het er dan op zat. Hij kreeg geen applaus. Logisch.

De donderdagavond dus. Beugelavond. Indrinkavond. Hét begin van de Rodermarkt. Elk jaar op een verschillende locatie, dit keer dus bij de Pompstee. En ondanks het feit dat iedereen zegt rustig te willen beginnen, was het druk en begon niemand rustig. Ook burgemeester Klaas Smid niet, op de fiets uit Rowol. Net als de nieuwe gemeentesecretaris, kamperend te Norg. Net als wethouder Wekema. En Auwema, alsmede Kosters. Ze lieten zich een keer van hun gezellige kant zien. Opvallend: het waren vooral mannen die present waren. En dus vielen Ria van der Veen, Hennie Buiter, Margriet Poeder, Catrin Barth, Sandra Jansen Boonstra en Joke (van Lammert) op.
Ook aanwezig was voormalig burgemeester Hans van der Laan. Met cassis. Ook ex-wethouder Wolters (Geert) liet zich zien. De voormalig voorzitter van de Jaarbeurs dronk een pilsje, net als Jan Dirk Zwerver, Lucas Schoonbeek en Jan Buiter. Buiter stal de show in een fonkelnieuwe colbert, blauw van kleur.  Ook aanwezig: Martijn Stenvert, nieuwbakken bestuurslid. Piet de Boer vertelde over Sieneke, Gerard Uiterwijk was aan het werk, net als Judith, de meest sportieve barkeepster van tenminste Noordenveld. Verzekeraar Lip, ook wel bekend als Bert Jan Lageman, liet zich zien, terwijl Roel Lubbers er weer lustig op los flitste.  Net als anders.

Toen nippen echt drinken werd lieten ook de Volksvermakers zich wat meer zien. Hun opening van de Rodermarkt had al een paar dagen eerder plaatsgevonden. Rik van der Es had z’n kladblok niet bij zich, maar kreeg wel alom lof over z’n bijdrage in de Krant. De nieuwe overhemdjes van Volksvermaken, lichtblauw met logo, vielen goed in de smaak, net als BB met groene ijsthee, volgens sommigen een drankje waarvan je heel veel kunt drinken zonder dat je er een kater aan overhoudt. En dus werd dat drankje volop getest. Herman Holland was er ook, als voorzitter van de stichting Ronermark. Herman was trots, blij en gelukkig dat zijn munt weer in ere hersteld is. Aan de bar ook Harm Holman. Met spa roodje. Holman was met de auto. De drie kilometer naar z’n huis durfde hij op de fiets kennelijk niet aan. Mary Brink was wel op de fiets. Ongetwijfeld zorgde zij er voor dat dorpsgenoot Wolters veilig thuis kwam.

Nieuws? Nee. Het was als altijd. Gewoon gezellig. Gewoon informeel. Toen Rozema de avond sloot, ging beslist niet iedereen huiswaarts. Integendeel. Het was nimmer zo druk in het centrum  van Roden als op deze donderdagavond. Bij ODL bijvoorbeeld en bij Mo’s.  Op het terras van de Pompstee. Nooit eerder wilden mensen de donderdag zo massaal aan de Rodermarkt vastplakken. En vrijdag? Tsja. Hoofdpijn. Brak. Geklaag. Vrijdag was Rodermarkt dus echt begonnen.

roden-og-beugelavond-2roden-og-beugelavond-3