Plaats: Het Valkhof, Roden

Plaats: Het Valkhof, Roden
Datum: 10 november
Tijd: 08.30 uur

RODEN – Het Nationaal Schoolontbijt is al dertien jaar het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Tijdens deze editie gingen zo’n 520.000 basisschoolkinderen samen ontbijten op 2.720 scholen. Ook Het Valkhof deed mee. Daar kwam burgemeester Klaas Smid langs.

De burgemeester is op tijd. Logisch, want Smid woont tegenwoordig in Roderwolde. Mooi dichtbij dus. Op Het Valkhof was hij nooit eerder. Hij maakte er – in voetbaltermen gesproken- zijn debuut. En dus kiest de immer opgewekte burgemeester rond 8.22 uur eerst de route richting meester- en juffenkamer. Aan de grote tafel zit directeur Coos Boerma al te wachten. Freek Groefsema zit naast hem. Als de burgemeester komt, gaat Freek. Ondertussen verzamelen alle kinderen van de school zich in de Valkuil. De plek waar de burgemeester welkom geheten wordt en kort zal worden ondervraagd over zijn dagelijkse ontbijt. Niet echter voor Smid heeft laten weten altijd te ontbijten. Hij neemt doorgaans één broodje en een kopje thee. En nee, dat broodje wordt niet gesmeerd door zijn vrouw, dat doet hij helemaal zelf. Smid vraagt naar de grootte van de school en naar het ‘5 gelijke dagen rooster’. Automatisch komt de discussie vervolgens op Zwarte Piet. Boerma tilt er niet zwaar aan, maakt zich er niet druk om. ‘Als we mensen blij kunnen maken door een andere kleur Piet of een veegpiet te kiezen, waarom zouden we dat niet doen? En weet je, ondanks het feit dat er totaal geen slechte gedachte achter Zwarte Piet zit, zijn er mensen die er hinder van ondervinden. Ik had ooit een invaljuf van Surinaamse afkomst en heb haar gevraagd. Zelf had ze nooit problemen gehad, haar vader altijd wel. Nou, als je dat kunt tackelen met een andere kleur Piet, waarom niet?’ Smid bemoeit zich niet met de discussie. Hij is blij dat zijn kinderen al jaren niet in de Goedheiligman geloven.

Behalve de ambtsketen om de nek, heeft Smid een cheque in zijn hand. Waarde: honderd euro en bestemd voor Jantje Beton. ‘Het geld is al overgemaakt’, zegt de burgemeester, als hij niet veel later de geplastificeerde cheque overhandigt aan directeur Boerma. Behalve vragen over ontbijt, vraagt Boerma iets wat meer mensen willen weten: wat doet een burgemeester nou eigenlijk? ‘Als mensen bijvoorbeeld zestig jaar getrouwd zijn, kom ik langs. Ik zit vergaderingen voor en ik ben ook baas van de politie. En nee, ik ben eigenlijk geen baas van de gemeente. Dat is de gemeenteraad.’ Kinderen van groep 5 kijken vragend in het rond. Ze hebben geen idee wat een wethouder is. Zij zien alleen een man staan met een afzichtelijke grijze ketting om de nek.

Na alle plichtplegingen meldt zich een meisje bij Smid. Kinda heet ze. Ze geeft de burgervader een hand en overhandigt hem een zakje met chocolade. Zomaar. Smid is zichtbaar geroerd door de spontane geste van het meisje, die na het overhandigen spoorslags richting klas gaat. Ook wel logisch; want ook vandaag zijn de ervaren rotten in het onderwijsvak – Ad Witlox en eerder genoemde Groefsema- streng en rechtlijnig. Zoals het hoort. Witlox maakt toch al een montere indruk. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de goede prestaties van de hoofdmacht van Nieuw Roden én andere ontwikkelingen die bij de club gaande zijn.

Ook mooi: amper een minuut na het officiële gedeelte zijn alle kinderen zo goed als terug in de klas waar ze samen een ontbijtje nuttigen. Eten in de klas zijn ze door de verandering van het lesrooster al gewend, samen eten in de ochtend is iets anders. Smid gaat nog niet weg, maar gaat bij groep 7 binnen. Daar zal hij nog een broodje nuttigen. Of een krentenbol. De leerlingen – zo’n dertig, knap hoe de jonge juf ze allemaal in de kruiwagen houdt- zijn onder de indruk. Of het leuk is op school, wil Smid weten. Iedereen zegt ja. Alsof het ingestudeerd is. Dat gezegd hebbende wacht het hoofdgerecht van deze ochtend: het ontbijt. Het smaakte zowel burgemeester als kinderen heel erg goed. Missie geslaagd.

roden-schoolontbijt-4roden-schoolontbijt-5roden-schoolontbijtroden-schoolontbijt-2