Plaats: Het Wapen van Drenthe, Roden

  roden verloting volksvermaken 5

  roden verloting volksvermaken 1roden verloting volksvermaken 2roden verloting volksvermaken 3roden verloting volksvermaken 4Plaats: Het Wapen van Drenthe, Roden
  Datum: 17 december
  Tijd: 20.00 uur

  RODEN – Nee. Aan de voorbereiding lag het beslist niet. Als eerste betrad notaris Herman Holland donderdagavond de Agterzaal van het Wapen van Drenthe. Bij zich een laptop en op de neus een bril. Alles was aangesloten, thuis getest en dus kon er – een kwartier voor aanvang van de trekking van de winnende loten van de ‘tientjesverloting’ van Volksvermaken- niets meer mis gaan. Of toch wel?
  ‘Verdorie’, zegt Herman, als hij rond 20.10 uur op hét knopje heeft gedrukt. Er gebeurt namelijk niets. ‘Thuis deed ie het nog’, excuseert de notaris zich. Herman drukt nog een keer. En nog een keer. Nogmaals en opnieuw en na poging tien of elf werkt het. Herman slaakt een diepe zucht van verlichting. Want er stond wat op het spel, donderdagavond. Wie zou er met die luxe tuinset vandoor gaan? Wie zou de deels door Dijkstra gesponsorde ballonvaart opeisen en welke lotenkopers wonnen één van de 33(!) andere prijzen? De tientjesverloting dus. Traditie. De opbrengst is voor de Kinderboerderij. Tien mille.
  Volksvermaken verkocht dit jaar volgens coördinator Albert Komduur precies 3540 loten. ‘Het streven is altijd 3500, dus we zitten goed’, zei Albert, die naast voorzitter Tiesinga en Holland achter de tafel zit. Publiek was er ook. Twaalf mannen om precies te zijn en koffieschenkster Miriam. Ook zij luisterde aandachtig. Ze had namelijk ook een lot. En die luxe tuinset leek haar wel wat. Die zou in de tuin in Tolbert ook best aardig staan.
  Terwijl Henk Cazemier met de telefoon bezig is en – legitiem- een adres van een jongedame probeert te achterhalen, leest Herman de winnende nummers voor. Het eerste getal is 3644, prijs 26 is gevallen op lotnummer 1911. En dan is het al pauze. Na een minuut of drie, vier. ‘Anders zijn we veel te snel klaar’, lacht voorzitter Tiesinga, bezig aan zijn afscheidstournee. Jan wordt opgevolgd door de eveneens aanwezige Lammert Kalfsbeek die vanwege zijn aanstaande voorzitterschap zijn baard laat staan. Voor Tiesinga staan nog slechts een klein aantal plichtplegingen op de rol alvorens de voorzittershamer richting Kalfsbeek gaat. Op 24 februari is zijn laatste CH-vergadering, op 15 maart staat de laatste bestuursvergadering gepland en drie dagen later wacht de ledenvergadering. Daarna wacht de golfbaan. Zeeën van tijd heeft Jan straks. Tiesinga zal tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Volksvermaken ongetwijfeld een afscheidsgedicht voordragen. Het moet de kroon op zijn werk worden. Hét ultieme meesterwerkje.

  In de zaal? Geert Douwes bijvoorbeeld. En Bart en Rudi de Vries. De Van der Steegjes, zowel senior als junior. Een handjevol belangstellenden dus slechts. De rest van de kopers ziet de uitslag wel in de Krant. Jammer, want een dergelijke live loting – hoe kneuterig misschien dan ook- heeft toch wel wat. Als er nog meer mensen afhaken in de toekomst, zit Herman er straks helemaal alleen. Zeker is in elk geval dat er een nieuwe coördinator komt, want behalve Tiesinga stopt ook Albert Komduur als bestuurslid van Volksvermaken. Na jaren trouwe dienst. De vacante posities worden ingenomen door de heren Kunst en De Rink. Ze lopen al een periode stage en passen uitstekend in het bestuur.
  Koffie. Een biertje. Cazemier die dan eindelijk het adres van die jongedame achterhaald heeft – kon ie vroeger veel sneller- en Herman die maar lotnummers op blijft dreunen. Dat zijn de ingrediënten van de loting. Rik van der Es is er niet. Hij geniet van een fietsvakantie ergens heel ver weg in een land dat volgens Tiesinga lijkt op natuurgebied de Onlanden. Ook Albertus Lieffering laat verstek gaan. Onvrijwillig. Hij kampt met buikloop. Tenslotte: behalve de bestuurders van Volksvermaken, verdienden ook de heren Van Zonneveld en Klein en zeker ook Van der Steeg senior een compliment. Ook zij verkochten heel veel loten. Hulde!