Plaats: Hotel Langewold, Roden

Roden Dag van de Mantelzorg

Roden Dag van de Mantelzorg-2Roden Dag van de Mantelzorg-3Roden Dag van de Mantelzorg-4Roden Dag van de Mantelzorg-5Roden Dag van de Mantelzorg-6Roden Dag van de Mantelzorg-7Plaats: Hotel Langewold, Roden
Datum: 10 november
Tijd: 10.30 uur
RODEN – U zorgt voor uw man of vrouw? Voor een familielid of als kind voor je vader of moeder? Dan ben je mantelzorger. Je staat er niet bij stil – het is immers vanzelfsprekend wat je doet- maar het beheerst je leven. Je bent er voor een ander. Gewoon. Dat hoort zo. Gaat automatisch. Om die geweldige mensen eens in het zonnetje te zetten, was het dinsdag de ‘Dag van de Mantelzorger’. Voor de tiende keer alweer.

Plaats van handeling was dit keer Hotel Langewold. Kennelijk waren veel mantelzorgers met de auto gekomen, want de toch niet kleine parkeerplaats stond vol. Binnen in de ceintuurbaanzaal was ook al geen stoel meer vrij. Mooi, want dat betekent dat mantelzorgers het waarderen dat er iets voor ze georganiseerd wordt. Anders bleven ze wel thuis, voor hun man of vrouw zorgen. Die zorg werd ze dinsdag even uit handen genomen. Het was nu eens quality-time voor de mantelzorger zelf. De aftrap van de dag werd verricht door Gerrit Alssema, die dit kunstje al een keer of vijf had gedaan. Steevast start hij met een gedicht, het was dit jaar niet anders. Dit keer een werkje van Hans Bouma. Een gedicht dat de lading dekte. En dus was het even stil in de zaal. Even maar, want behalve het gedicht bedankt de wethouder ook Janny Verheijke, die als voorzitter van Contactpunt Mantelzorg behoorlijk aan de weg timmerde. Het woord mantelzorger hoefde maar te vallen en Janny was er. Om de belangen van de mensen te verdedigen. Om pal te staan voor mantelzorgers. ‘Janny was er altijd. En dat merkten we ook. Fantastisch wat zij voor het contactpunt betekend heeft’, zei Alssema, die haar voor al haar inzet dankte met een boek. Een dik verdiend cadeau voor Janny, die wordt opgevolgd door Hennie Luttjes.

Behalve Alssema waren er meer artiesten gecontracteerd. Wat te denken van Theo Driessen, die in de middaguren de zo bekende Nederlandstalige liedjes liet horen en daarbij geassisteerd werd door Theo Jansen (niet de voetballer met baard) Voor Driessen zal het wel even wennen zijn. Voorheen stond hij met Diep Triest – een prima samenvatting voor de muziek- in volle feesttenten, nu in een zaal vol mantelzorgers. Het deerde niemand, want de sfeer was er niet minder om. Theo bracht smartlappen en anders maakte hij wel smartlappen van liedjes. Dat kan hij.
Verder was er voor de mantelzorgers een informatiemarkt georganiseerd. Er waren stands van onder meer Fotoclub Roden, Podoloog Wassink, Ter Veld Elektrotechniek en het CJG. Ook de Noordenveldwerkers waren van de partij, net als mensen van het Alzheimercafé. Ook Jan Donkelaar was van de partij, net als Pieter van den Bosch en Geert Douwes. Laatstgenoemde dit keer niet als fotograaf maar als mantelzorger. Geert liet zich dus ook in de watten leggen. Ook de politiek liet zich – een beetje- zien met Wietze de Wind van de PvdA en Tineke Nieboer van Lijst Groen Noordenveld. Ook van de partij Tanja Haseloop, die ervoor zorgde dat – via de Noordenveldse Uitdaging- alle mantelzorgers met een ruim gevulde goodiebag naar huis gingen. Bijzonder was ook de stand van Nettie.nu, een handige groepsapp. Ook voor junioren en ook als je geen mantelzorger bent. Ongenode gast kreeg een goodiebag mee. Vol met waardebonnen en snuisterijen en met speciale dank aan onder meer Roggeveld, Daan Nijman, Bouwbedrijf Van der Sluis, Cruwijn, Enjoy, Aaltje Bron, Intersport, ‘Kleur Bekennen’, Wassink, Promens Care, Rabobank, Gretha van der Veen, Ter veld, WiN, Zeilmakerij Roden en Zorgplaza. In de goodiebag ook twee fraaie boekjes. Een aangeboden door de Historische Vereniging Roon en een boek van Anne Doornbos. In zijn boekje vertelt hij over zijn ervaringen als gemeentesecretaris. Dat hij ooit twee tortelduifjes betrapte in de reprokamer en zei ‘ik wist dat hier vermenigvuldig werd, maar niet dat dit ook op deze manier gebeurde.’ Maar dat geheel terzijde. Enfin: prima dag. Prima organisatie en het was genieten voor mensen die recht hadden op een zorgeloze dag. Op naar de elfde editie.