Plaats: Kastelenlaan, Roden

RODEN-opening-hondenspeelweide-01

RODEN-opening-hondenspeelweide-02RODEN-opening-hondenspeelweide-03RODEN-opening-hondenspeelweide-04RODEN-opening-hondenspeelweide-05RODEN-opening-hondenspeelweide-06RODEN-opening-hondenspeelweide-07RODEN-opening-hondenspeelweide-08RODEN-opening-hondenspeelweide-09RODEN-opening-hondenspeelweide-11Plaats: Kastelenlaan, Roden
Datum: 16 juni
Tijd: 16.00 uur
RODEN – Burgemeester Klaas Smid kreeg donderdagmiddag een schaar aangereikt en knipte een lintje door. Met die handeling was de hondenspeelweide aan de Kastelenlaan officieel geopend. Een uniek project van wijkbelangenvereniging de Hofsteden en tot stand gekomen met vereende krachten. Het duurde even – ruim twee jaar- maar dan heb je ook wat.

Hapjes bijvoorbeeld, heb je dan. Want Mark, van Mark’s Eethuys, verzorgde hapjes. Hij stuurde er geen nota voor om het simpele feit dat Bert Akker, voorzitter van de Hofsteden, een vaste, trouwe en goed bestedende klant van hem is. Opvallend is dan overigens wel dat je de dagelijkse tocht naar frituur niet meteen aan Akker afziet. De prachtige hondenspeelweide was overigens al volop in gebruik. Volop inderdaad, want het idee is een schot in de roos gebleken. Behalve het feit dat de honden er zich meer dan prima vermaken, doen hun baasjes dat ook. Op het bankje bijvoorbeeld, kletsend met andere buurtbewoners. Bij de opening was ook Aly Nijdam. Niet voor niets, want zij was één van de mensen die de realisatie van de speelweide in gang zette. Ze zag er wel wat in, en mailde naar het bestuur van de wijkbelangenvereniging. Het was toen 2 mei 2014. Na talloze gesprekken met voor- en tegenstanders werd de procedure gestart. En met hulp van talloze sponsoren, de Noordenveldse Uitdaging, wijkbewoners, de gemeente en andere vrijwilligers ligt het de eerste hondenspeelweide in de Hofsteden, zoals de wijkbelangenvereniging zo vaak voorop loopt. Met beschilderde elektriciteitskastjes bijvoorbeeld, waarvan er straks opnieuw twee tot kunstwerk getransformeerd worden.

Ook Gea Overwijk was bij de opening. Gea, die we vooral kennen van de Rodermarkt en de naar haar vernoemde (Overwijk)bar. Bert Neven was er, net als Jan Donkelaar, van Welzijn in Noordenveld. Freddy van Unen van de Rabobank kwam even kijken, net als een delegatie van de Esborg. Want leerlingen van die school hielpen met de inrichting van het veld. Jan en Hennie Buiter, die onlangs een huwelijksjubileum vierden, waren vrolijk. Ook de Buiters hielpen. ‘Het gaas dat ze aanvankelijk beschikbaar hadden, was te laag. Ze hebben dat bij mij omgeruild’, zei Jan, alsof het niets was. Jan Dijkstra kwam pal voor de opening aangelopen. Jan stopte onlangs als bestuurslid van de wijkbelangenvereniging maar dat weerhield hem er niet van om toch even een kijkje te komen nemen. Mooi om te zien, zoals talloze mensen ook een ander bestuurslid, Henriette Johannes, de hand schudden. Logisch, want zonder iemand tekort te doen was zij de spin het speelweide-web. En dus was iedereen tevreden en trok de opening ook de regionale zenders naar Roden, want zowel Noord als TV Drenthe waren er. Die van Drenthe, Steven Radersma, speelde een thuiswedstrijd en maakte van de gelegenheid gebruik even bij te praten met Johan Wiersma, voorheen visboer.
De speech van Bert Akker was kort maar duidelijk. Hij bedankte iedereen die bijgedragen heeft en keek vooral trots om zich heen. Want er waren, voor zomaar een donderdagmiddag, best veel mensen (en honden) op de opening afgekomen. Toen Smid vervolgens het lintje doorknipte, zat het officiële gedeelte er op. Het moet gezegd: de wijkbelangenvereniging had moeite gedaan om van de opening een happening te maken. Er stond een partytent, er was voldoende te drinken, de burgemeester was er, media dus en de hapjes van Mark deden de rest.
Ook opvallend: geen hondenpoep op de speelweide. ‘Je gelooft het niet, maar er ligt niets. Mensen spreken elkaar er op aan. Sociale controle heet dat. Net zoals we tot op heden nog geen klachten hebben gekregen. Dit is een pilot. In principe voor een jaar. Ik weet echter dat er mensen zijn die nu al niet meer zonder deze speelweide kunnen. Er was behoefte aan. Mooi dat wij dit als de Hofsteden hebben kunnen bewerkstelligen, overigens met hulp. Want alleen hadden we dit niet gekund.’