Plaats: Koerskamp, Roden

Roden OG Start bouwhandeling

Roden OG Start bouwhandeling-2Roden OG Start bouwhandeling-3Plaats: Koerskamp, Roden
Datum: 15 oktober
Tijd: 15.00 uur

RODEN – Aan de Koerskamp in Roden komen 24 huurwoningen. De plannen lagen er al ‘eeuwen’, nu is het dan bijna zover. Donderdagmiddag werd officieel begonnen met de bouw. De woningen zijn ondertussen toegewezen en toekomstige bewoners waren donderdag dan ook van de partij. Naar verwachting krijgen de aspirant-bewoners in februari de sleutels van hun nieuwe huis, dat een gemiddelde huurprijs van 576 euro per maand heeft. Daar komen de servicekosten nog wel bij.
Mooie vooruitzichten dus, al was het donderdagmiddag maar een vieze boel aan de Koerskamp. Het regende. Dat en zand geeft modder. Vies dus, al was de belangstelling groot. Heel groot zelfs, want doorgaans trekt een dergelijk moment slechts een handjevol mensen: de burgemeester, de directeur van het bouwbedrijf en de veelal nijvere en opgedirkte secretaresse. Nu was het druk. In de stromende regen wachtten de mensen hét grote moment af. Na donderdag kan het aftellen beginnen. Binnen afzienbare tijd zien de toekomstige bewoners hun gloednieuwe paleisje herrijzen.
Goed nieuws dus, die 24 huurwoningen. En dus was de gemeente er met een grote delegatie. Loco burgemeester Henk Kosters – hij lijkt te genieten van zijn tijdelijke ambt- was er uiteraard. Maar ook de wethouders Auwema en Wekema waren er. Beiden waren nog niet echt berekend op het winterse weer, want beiden droegen ze een colbertje. Vlotjes. Netjes, maar niet stijf. Wat betreft Wekema was dat nog niet zo gek. Hij was net drie dagen op vakantie geweest naar Italië. En was dus Italiaanse temperaturen gewend. Door de korte vakantie miste Wekema overigens wel de Red Bull Kop over Kop, een evenement waar juist hij zich hard voor gemaakt had. ‘Kun je geen rekening mee houden, want er is elke week wel iets’, zei Wekema, die schuilde onder het afdakje van cateraar Albertema, die de gasten trakteerde op koffie en koek en heerlijke hapjes. En die smaakten ook ondanks de regen prima.

Ach, zo’n bouwstart. Eigenlijk stelt het niets voor. Alleen maar positiviteit. Zo schetste Henk Kosters de ontwikkelingen op de woningmarkt in Noordenveld. Conclusie: men is bezig. Er is beweging, het gaat de goede kant op. Ook Jacob Kielman, bestuurder van Woonborg, was positief. Dat gaat dus helemaal goedkomen daar aan de Koerskamp, waar een eenzame kraanmachinist overigens gewoon doorwerkte. De centen van baas Van Wijnen zijn immers niet van blik. Er moet wel wat gebeuren tenslotte.
24 huurwoningen dus. Betaalbaar en duurzaam. Aannemer is Van Wijnen en TWA Architecten uit Burdaard ontwierp de woningen. De woningen krijgen een ‘mooie en rustige’ uitstraling en worden in blokken van vier gebouwd. De woningen moeten – aardig bedacht- het dorpse karakter van Roden versterken. De locatie is – zegt men- prachtig. Mooi dicht bij het centrum en de winkelvoorzieningen in Roden. Door de innige samenwerking tussen Woonborg, aannemer en architect is betaalbaar, groen en levensloopbestendig wonen voor huurders betaalbaar. Aldus de woorden van de partijen die dit project mogelijk maken. Als die innige samenwerking wat eerder in daden omgezet was, hadden de mensen die donderdag in de regen stonden te vernikkelen er wellicht nu al gewoond, maar dat terzijde. Het is mooi dat Roden straks 24 huurwoningen rijker is. Was ook wel wat behoefte aan.

Behalve de wethouders kwam ook Eddy Suurdsma aanfietsen. Hij verdween meteen in de massa mensen – velen met Woonborg paraplu- en dus is niet bekend of hij er ook gaat wonen of dat hij zomaar een kijkje kwam nemen. Een oudere mevrouw met rollator staat onder het afdak en ook Jelly van den Bosch is van de partij. Zou zij er ook gaan wonen? Mooie ontwikkelingen dus, al was de start dus minder. Het was koud. Grijs en nat. Modderig ook. Er moet nog een hoop gebeuren, zoveel is zeker.