Plaats: Landgoedcamping Buiten, Midlaren

Plaats: Landgoedcamping Buiten, Midlaren
Datum: 26 augustus
Tijd: 10.00 uur

MIDLAREN/RODEN – Zo. Even de (verspreidingsgebied)grens over. Naar Zuid- en Midlaren om precies te zijn. Nog preciezer: naar  camping Tienelsheem én Landgoedcamping Buiten. En nog veel preciezer: op zoek naar Nico Wennekes. Samen met zijn familie en wethouder Henk Kosters.

Nico genoot vrijdag nietsvermoedend van zijn rust in Midlaren. De zon scheen, de vogels floten. Dat rond 10.00 uur zo’n 250 meter verderop familie en andere mensen zich verzamelden om hem te bezoeken, daar wist Nico niets van. Helemaal niets. Van Tienelsheem naar Buiten bleek zo’n driehonderd meter lopen. Klein stukje dus. Toen de gasten de pas er in zetten, was het bijna gedaan met Nico’s rust. Maar waarvoor liepen we eigenlijk – in de warmte- van Zuid- naar Midlaren? Aanleiding was de Koninklijke onderscheiding die Nico Wennekes vrijdag kreeg opgespeld van wethouder Henk Kosters. Op de camping dus en dik verdiend. Want als iemand zich de afgelopen jaren van zijn beste kant heeft laten zien, dan is het Nico wel. Bovendien en bepaald niet onbelangrijk: Nico is zo gewoon gebleven. Sociaal en bescheiden. Waar zie je dat nog?

‘Nico wordt’, zo zei wethouder Kosters die de vakantie vierende burgemeester Klaas Smid verving, ‘onderscheiden op grond van zijn activiteiten voor de atletiekspot. Hij is een zeer gedreven man die gedurende 37 jaar het leeuwendeel van zijn vrije tijd in de atletieksport heeft gestoken. Met al zijn inspanningen heeft hij de atletieksport naar een hoger plan getild. Rode draad in zijn vrijwilligerswerk is zijn gedrevenheid en het enthousiasme dat hij uitstraalt naar medebestuurders en sporters.’ Kosters loog geen woord.

Wat Nico deed, behalve nu genieten van de zomer in eigen land? Hij was oprichter, voorzitter en trainer bij Atletiekvereniging Atrivo in Oudewater, de woonplaats van voetbalkenner Johan Derksen. Nico verrichtte bovendien vrijwilligerswerk en was bestuurslid van ARGO’77, afdeling Roden/Groningen. Dat zit zo: Nico verhuisde in 1987 naar het noorden. Hij zette er de Ot en Sien loop op, het evenement heet nu de Run van Roden. Daarnaast was hij jarenlang trainer in Roden.  Onder zijn leiding kwam de vereniging echt tot bloei. Nico bleek een man van de initiatieven. Zo was hij de oprichter van de stichtingen Team Grunning, Top Atletiek Groningen en Indoor Atletiek Groningen. Nico staat te boek als deskundig en bleek een kei in samenwerken, Nico keek bovendien over de grens. Zo leverde hij – mooi voorbeeldje- als inwoner van Roden een wezenlijke bijdrage aan het sportbeleid in de gemeente Groningen. Meer? Jazeker. Wennekes organiseerde heel veel atletiekwedstrijden, zoals daar waren het NK Atletiek Senioren, de Special Olympics 1999, NK Atletiek Masters en in 2008 het NK Atletiek Jeugd. Ook zette hij zich in voor SIAG en was hij bestuurslid van de Atletiekunie. Nico was behalve van de breedtesport (Ot en Sien loop) ook van de topsport. Stichting Team Grunning bijvoorbeeld, werd in 2003 opgericht om topatleten en toptalenten in Noord Nederland te faciliteren om hun prestaties te verbeteren. Dit leverde vele tientallen Nederlandse kampioenen en ereplaatsen op, alsook deelnames aan Europese- en Wereldkampioenschappen.

En alsof dat niet voldoende is, was Nico voorzitter van de Stichting Topatletiek Groningen. Deze stichting faciliteert atleten in hun ontwikkeling naar de top. Nico Wennekes heeft – geheel belangeloos- simpelweg ontzettend veel voor de loopsport in Nederland betekend. Het understatement van het jaar. Nu al. Nico is met stomheid geslagen als een groep wandelaars zijn richting op komt lopen. Hij herkent zijn familie. Hij herkent de wethouder. Pas als Kosters de woorden ‘en dus heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid behaagt’ uitspreekt, weet hij waarvoor ze allemaal komen. Hij krijgt een lintje. Heel erg verdiend. Nico loopt nadat hij het weet niet de polonaise over de camping. Voor een lintje heeft hij dit nooit gedaan. Hij deed het uit liefde voor de sport. Mocht er een lintje bestaan voor bescheidenheid en voor ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, dan zou hij die ook krijgen. Prachtige man, Nico Wennekes.
Zuidlaren OG KOZuidlaren OG KO-2Zuidlaren OG KO-3Zuidlaren OG KO-4Zuidlaren OG KO-5Zuidlaren OG KO-6