Plaats: Noordenveld, Marum, Leek

LEEK-NL-doet-woonhaven-01

LEEK-NL-doet-woonhaven-02LEEK-NL-doet-woonhaven-03LEEK-NL-doet-woonhaven-04LEEK-NL-doet-woonhaven-05LEEK-NL-doet-woonhaven-06De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-01De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-02De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-03De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-04De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-05De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-06De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-07De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-08De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-09De-Wilp-NL-Doet-de-dorpel-10RODEN-scheepstra-kabinet-NL-doetPlaats: Noordenveld, Marum, Leek
Datum: 11 en 12 maart
Tijd: 11.00-17.00 uur

REGIO – Ongenode gast maakte vrijdag en zaterdag een rondje langs de NL Doet velden. Vrijdag en zaterdag stond heel Nederland namelijk in het teken van vrijwilligerswerk tijdens NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van ons land en geïnitieerd door het Oranje Fonds. De Krant pikte er een aantal acties uit en zag dat zelfs de wethouders de handen uit de mouwen staken.

Sinds enige tijd is het voormalige schoolgebouw van OBS Steenbergen een dorpshuis dat luistert naar de naam ’t RAShuys. Ondertussen zijn er al verschillende activiteiten georganiseerd. Creatieve activiteiten voor kinderen bijvoorbeeld en voor de wat oudere jeugd een Murphy’s Quiz. ’t RAShuys leeft in de RAS-dorpen, zoveel is ondertussen wel duidelijk. Hoewel van binnen alles aardig op orde is, was de tuin de bezoekers en het bestuur toch wel een klein doorntje in het oog. En dus werd NL Doet aangegrepen om de tuin eens grondig aan te pakken. Inwoners van de RAS-dorpen doneerden een vaste plant of struik die vervolgens weer in de tuin van het dorpshuis geplant werd. Daarvoor werden borders gemaakt, werd de tuin hier en daar wat opgehoogd en werden er plantenbakken gemaakt. Locatie: Trefpunt Scheepstra. Daar werd zaterdagmiddag Ot en Sien kleding gemaakt. Otjes en Sientjes dus. Kleding waarvan het bestuur hoopt dat het een bezoek van kinderen aan het Kabinet nóg leuker maakt. En dus werden er zaterdagmiddag patronen uitgetekend, werd er geknipt, genaaid en werd de kleding afgewerkt. Stiekem waren al op vrijdag de eerste voorbereidingen getroffen en konden de vrijwilligers zich zaterdag met name bezighouden met de afwerking. De verkleedkleren voor kinderen moet de kinderen nog meer terug laten gaan naar vroeger tijden.
Hoog bezoek in De Wilp, waar burgemeester Henk Kosmeijer van Marum met wethouder Jan Vos in alle vroegte een bezoek bracht aan openbare basisschool De Dorpel. Dit keer eens niet in kostuum, maar in werkkleding. Zij hielpen namelijk het schoolplein mee opknappen. Het college van Marum was toch al actief. Wethouder Janny Hulshoff flyerde vrijdagmiddag ter promotie van het G-voetbalteam in de gemeente Marum en nodigde iedereen uit voor de eerste wedstrijd van dit team op zaterdag 19 maart (10.30 uur) in sporthal De Holten in Marum.

Ook actief vrijdag en zaterdag was het college van Leek. Zo brachten de wethouders Ben Plandsoen, Hans Morssink en Rien Honnef zaterdagmorgen een bezoek aan Woonhaven Leek om te klussen. Het ging in concreto om het plaatsen van een nieuwe omheining voor het kippenhok, het maken van twee grote plantenbakken op wielen op de terrassen en twee kleinere plantenbakken bij de voordeur. Woonhaven Leek biedt begeleid wonen voor dementerende ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Voorop staat daarbij het welbevinden van de cliënten, hun privacy en het realiseren van een huiselijke sfeer. Het biedt een thuis, een veilige en gezellige plek waar ouderen 24 uur per dag professionele begeleiding krijgen. En het moet gezegd: de wethouders bleken nog best handig ook. Ze verzetten in elk geval behoorlijk wat werk.

NL Doet bewijst dat vele handen nog steeds licht werk maken. Dat dure klussen ook gewoon door eigen mensen – of zelfs mensen die niets met de club of organisatie van doen hebben – geklaard kunnen worden. VV Roden, De Parel, Ouderenopvang Roden, MV Noordenveld, ONR, REO, MHC Roden, het Thomashuis in Roden, Wijkbelangenvereniging Middenveld, de Toermalijn, de Roccohoeve, De Bevers in Lettelbert, Pelikaan S, De Gavehoek, de Doefkamp, Podium Nienoord, de Til in Leek en de manege in Norg: zomaar een greep uit locaties waar vrijdag en zaterdag ontzettend veel werk verzet werd. En hoewel het soms lijkt alsof de animo wat afneemt, is er toch gewoon weer heel veel werk verzet. En dat voor een bolletje kaas en een glas melk. Het kan gelukkig nog steeds.