Plaats: Onder de Linden, Roden

RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-01

RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-04RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-05RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-06RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-08RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-09RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-10RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-11RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-12RODEN-nieuwjaarreceptie-2016-14Plaats: Onder de Linden, Roden
Datum: 9 januari
Tijd: 17.00 uur

RODEN – Elke zichzelf respecterende club of vereniging doet het: een Nieuwjaarsreceptie organiseren. Volksvermaken Roden dus ook. Zaterdag was het zover en kon iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt een borrel komen halen. En dat gebeurde, al was het in het verleden wel eens drukker.

Geen rij. Geen tafels en stoelen. De bijeenkomst van Volksvermaken was vooral informeel. Gewoon even bijpraten onder het genot van. En met buffet, want een borrel op een lege maag is alles behalve ideaal. Met name de mini-loempiaatjes vonden gretig aftrek, zoals ook de rest van het buffet dik in orde bleek. Net als de inzet van de obers, die het er maar druk mee hadden en de meest bijzondere drankjes serveerden: Beerenburg met groene ijsthee bijvoorbeeld, een drankje dat aan populariteit wint. Het schijnt dat je door het drinken van dit goedje niet te maken krijgt met verschijnselen die doorgaans kater genoemd worden. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen.

Jan Kemkers was er, uiteraard. Ook Wim Liewes schudde de aanwezigen de hand, net als Jannes en Jansje Bezu. Gerard Uiterwijk van de Pompstee was van plan even één borreltje te drinken, dat werden er een paar meer. Ook voormalig voorzitter Albertus Hamstra liet z’n gezicht uiteraard even zien, net als Paulus Flokstra van VDH Products en Lucas Schoonbeek, vooral bekend als modekoning en als bestuurder van de Jaarbeurs. Voorzitter Rozema van de Jaarbeurs was er ook. Naast uiteraard het bestuur van Volksvermaken, was ook Bert Jan Stadman even aanwezig. Dat gold ook voor Otto Huisman en Henk Komduur. Bestuurslid Rik van der Es was net terug van een ‘wereldreis’ en had heel wat te vertellen. Uitbater Piet de Boer was vrolijk. Hij heeft zin in 2016. Vrouwen? Mondjesmaat. De vrouwen van de bestuursleden vooral, voor de rest is en blijft Volksvermaken toch vooral een mannen aangelegenheid.

Voor Jan Tiesinga was het een bijzondere bijeenkomst, zo’n beetje de laatste op de voorgrond als voorzitter. Zijn taak zit er straks op. Hij wordt opgevolgd door Lammert Kalfsbeek. Tiesinga nam het er van bij zijn afscheid. Nog één keer – althans, daar gingen de bezoekers van uit- had hij zijn niet misselijke dichtkunsten aangesproken en een gedicht van formaat gemaakt. Drie pagina’s, in kleine lettertjes. Een applaus viel hem ten deel. Niet alleen voor het gedicht, ook al voor bewezen diensten, al zal bij zijn afscheid vast nog stil worden gestaan in maart, want dan staat de ledenvergadering op het programma.

De nieuwjaarsbijeenkomst duurde tot de klok van 21.00 uur. Rond die tijd was ook duidelijk dat je van Beerenburg met groene ijsthee dan misschien wel geen kater krijgt, het drankje ‘raakt’ wel. Daarom ook zwierven de aanwezigen na het slot van de bijeenkomst uit over de andere horecagelegenheden in het dorp, waar het – mooi om te zien- best druk was. ‘Voor’ bij ODL was het gezellig druk, bij buurman de Pompstee was behalve de receptie van Historische Vereniging Roon ook een nieuwjaarsparty en bij Mo’s Café is het- zo lijkt het- gewoon altijd heel druk. En dus duurde de receptie langer dan 21.00 uur. Veel langer in sommige gevallen zelfs.

Dan nog even het gedicht van Jan. Hij ging nog even poëtisch in op de nieuwe burgemeester, die net als de rest van het college overigens ontbrak op de receptie. ‘ Oh ja, ook nog een wisseling van burgervader. Klaas Smid, de opvolger van Hans verklaarde zich nader. Ik denk dat het wel een goede man is voor Roden. Zijn blik is in ieder geval heerlijk open. Hij zal af en toe ook wel een biertje kopen. Albertsbaan, misschien een klusje voor Klaas? Of is daarvoor al een andere baas?’ En zo beschouwde jan het jaar nog even (alhoewel) na. Niks mis mee. En omdat opvolger Kalfsbeek al liet weten niet te gaan dichten, was er toch wel sprake van een historisch gedicht.