Plaats: Poiesz, Nieuw Roden

Plaats: Poiesz, Nieuw Roden
Datum:  24 november
Tijd: 10.15 uur

NIEUW RODEN – Van scheiden komt lijden, zegt men wel eens. Dit geldt echter niet voor het scheiden van afval. Want het apart verzamelen van plastic, papier, drankenkartons en metaal is hot. Nu nog zorgen wij – ja, u ook- voor 230 kilogram restafval per persoon. Dat moet terug naar 100 kilogram, in 2020. En omdat regeren vooruitzien is, leerde wethouder Henk kosters kinderen van groep 7A van De Poolster donderdagmorgen al wat scheiden van afval nou eigenlijk is.

‘Dit is het startsein voor de afvalcampagne’, zei Kosters die laat in Nieuw Roden arriveerde en zich met een amper werkende, zichtbaar goedkope en wat kermisachtige megafoon verstaanbaar probeerde te maken. Die megafoon was toch al wat overdreven, want om nou te zeggen dat er honderden mensen naar Nieuw Roden waren gekomen; nee. Ja, de schoolklas dus, wat fotografen, Tiny en Mirian van de gemeente Noordenveld, een zwangere mevrouw uit Emmen, Gerbrant Fennema en Pierre Berghuis, al had het er alle schijn van dat de duivenmelker toevallig langsliep om een boodschapje bij de supermarkt te gaan doen. Monique Bonsing was er ook, net als een meneer en een mevrouw. Beiden met rollator. Al wat op leeftijd. ‘Bent u van het milieu’, zo begonnen ze een soort van monoloog/dialoog met iedereen die hun opmerking hoorde. Reden: meneer en mevrouw willen aan het milieu denken en kopen daarom plastic zakjes waarop staat dat ze afbreekbaar en dus goed voor het milieu zijn. Nu blijkt echter- zo lieten meneer en mevrouw weten- dat ze die zakjes niet mogen gebruiken. ‘En dat is roar. Ik snap d’r niks meer van. De ain zegt dit, een ander dat. Ik, of beter wie, snapp’n d’r niks meer van.’

De kinderen speelden het afvalspel onder leiding van afvalcoach Henk Triemstra. Die droeg een speciale bodywarmer. Een rode. Wethouder Kosters gooide een grijze container leeg, aan de kinderen om het afval vervolgens te scheiden. En er was – met dank aan de zwangere mevrouw uit Emmen, de zoon of dochter wordt rond 12 januari verwacht- sprake van droog afval. Als bijen op de honing, zo sloegen de kinderen aan het scheiden. Dat belooft veel goeds voor de toekomst. Slechts zelden wisten ze niet wat te doen, maar dan bood Henk, van de rode bodywarmer, uitkomst. Wethouder Kosters zag het tevreden aan, ‘Vanaf 1 januari gaat het een en ander veranderen in het ophalen van afval’, zo vertelde hij, ‘PMD – plastic, metaal- drankenkartons – wordt een keer in de twee weken opgehaald. Restafval – in de volksmond wel ‘de grijze container’ genoemd hoewel alle containers grijs zijn, red- nog maar eens per vier weken. Deze week wordt een bewaarposter huis-aan-huis bezorgd, met de meest relevante informatie.’ Daarom ook was de toekomstig moeder uit Emmen van de partij. Zij maakte de campagne in de zin van posters, flyers en folders en gaf de aanwezigen een groen plastic zakje mee. ‘Kun je daar in plassen als je in de auto zit’, vroeg een leerling. Dat had gekund, het was geen gekke suggestie, maar het groene plasticje met dop geldt als iets waar je water in kunt doen. Of een ander drankje. Voor onderweg, of voor mee naar het werk.

Voor het nieuwe afvalbeleid bedacht de gemeente na maanden vergaderen een heuse slogan: ‘ Afval scheiden, samen doen’. ‘Als de inwoners van Noordenveld het afval goed scheiden, blijft er steeds minder restafval over. Vandaar dat de grijze container voor restafval vanaf 1 januari dus minder vaak wordt geleegd,. Het afvalbeleid is er op gericht dat in 2020 uiteindelijk de hoeveelheid restafval maximaal honderd kilogram per persoon is en 75 procent van het afval wordt gescheiden. Afval wordt daarmee meer en meer als grondstof benut’, zei Kosters. Ook wees de drukke wethouder op de onvolprezen Afvalwijzerapp. Voor Kosters terug ging naar het gemeentehuis om daar verder te scheiden, meldde hij nog dat de fikse investering die kortgeleden gedaan werd in nieuwe containers geen overbodige is. ‘De ruimte die ontstaat in de restafval container, gaan we wellicht anders benutten’, liet hij weten.

nieuw-roden-afval-scheiden-6nieuw-roden-afval-scheiden-7nieuw-roden-afval-scheiden-8nieuw-roden-afval-scheiden-9nieuw-roden-afval-scheiden-10nieuw-roden-afval-scheiden-11nieuw-roden-afval-scheiden-12nieuw-roden-afval-scheiden-2nieuw-roden-afval-scheiden-3nieuw-roden-afval-scheiden-4nieuw-roden-afval-scheiden-5