Plaats: Roden, centrum week 51 “15

roden weinachtsmarkt 6

roden weinachtsmarkt 7roden weinachtsmarkt 8roden weinachtsmarkt 9roden weinachtsmarkt 10roden weinachtsmarkt 11roden weinachtsmarkt 12roden weinachtsmarkt 13roden weinachtsmarkt 14roden weinachtsmarkt 15roden weinachtsmarkt 1roden weinachtsmarkt 2roden weinachtsmarkt 3roden weinachtsmarkt 4roden weinachtsmarkt 5Plaats: Roden, centrum
Datum: 12 december
Tijd: 12.00 uur
RODEN – In Roden werd zaterdag de traditionele Weihnachtsmarkt gehouden. En weer was het druk en bovenal gezellig. Jammer was wel de regen die aan het einde van de middag viel. Daardoor was het ineens gedaan met de gezelligheid. Maar: de markt blijft populair al sluit de organisatie de ogen niet voor verbeterpunten.
Over dat laatste – verbeterpunten dus- eerst naar eens schokkend nieuws. Volksvermaken namelijk, mannenbolwerk bij uitstek, had Wieneke Dijk gevraagd een dag mee te lopen. Voor die frisse blik. Om tunnelvisie te voorkomen. Bovendien heeft Wieneke ideeën om de markt nóg aantrekkelijker voor publiek te maken. Bijvoorbeeld met een.. ’Ho. Stop. De ideeën die er zijn, gaan we nu natuurlijk niet verklappen’, zegt Wieneke, die zaterdag dus een soort van analyse van de markt maakte en off the record wel al wat verbeterpuntjes zag en die kenbaar maakte. De markt bood weer van alles. Van armbandjes tot een piek voor op de kerstboom. Heel veel eten en drinken en heel veel muziek, door omstanders ook wel ‘lawaai’ genoemd. Over muziek gesproken, de start van het muzikale programma verliep niet soepel. MV Noordenveld was er niet. Uitgerekend de vereniging die een thuiswedstrijdje speelde. Communicatiefoutje. E dus moest er geschoven worden en begonnen de Landrotten. Ook niks mis mee.

Grote trekker voor de jeugd is en blijft uiteraard de ijsbaan. Of beter: kunststofbaan. Dan valt ook meteen op hoe moeilijk kinderen het vinden om te schaatsen en hoe weinig er dus geschaatst wordt. Het is meer lopen op ijzers. De valpartijen waren dan ook niet van de lucht. De ijsbaan werd behalve door Volksvermaken en de Zakenkring ook mogelijk gemaakt door IJsvereniging Roden. Waarvan akte. Op de hoek Heerestraat/Wilhelminastraat staan twee prachtige Opels. Van Liewes. Ook Keeke van Palestra staat daar. Ze probeert mensen enthousiast te maken om te gaan sporten. Een meneer met een broodje worst in de hand en de mayonaise nog om de kin schudt nee. Hij wil niet sporten. Hij wil eten. En gezien z’n omvang beheerst hij dat goed, dat eten. Ook van de partij is wethouder Reint Jan Auwema. Op de fiets en niet van plan om te gaan schaatsen. Auwema fietst er wat aan af. Zo pakte hij zondag opnieuw de tweewieler voor een bezoek aan de Euroborg. Goed bezig. Wat dat betreft dan.
Piet de Boer verkoopt koek en zopie bij de ‘ijsbaan’ en trakteert kinderen op koekjes. Jean Paul Bucking loopt langs, net als Geert Jannes Brink, vooral geïnteresseerd in de muziek die gebracht wordt. Want hoewel hij al weer enige tijd weg is bij MV Noordenveld, blijft muziek hem uiteraard wel boeien. De Volksvermakers lopen er ook weer opvallend bij. Ze zijn gekleed in de stijl van Charles Dickens. Niet van de partij is Rik van der Es. Hij vindt het maar niets, die verkleedpartijen, en besloot daarom maar een vakantie van vier weken te boeken. Rik is op dit moment ergens in Bangkok. Keer wat anders.
De Lions van Noordenveld zijn uiteraard ook weer van de partij zaterdag. Behalve dikke pret, proberen ze zoals gewoonlijk geld in te zamelen voor een goed doel. Voor de Primera staat een groep mannen en vrouwen te praten. Niemand weet wat iedereen wil weten: wie won die miljoen euro bij de Primera? ‘Het schijnt goed terechtgekomen te zijn en bij iemand die vaker meespeelt.’ Meer informatie heeft het groepje mensen niet. Terwijl een piepklein meisje voor de twintigste keer valt op de ijsbaan, moeder een gluhweintje neemt en papa een sigaretje draait, begint opnieuw een muziekoptreden. Nu voor het podium bij de ING Bank. Het andere podium staat bij de Heereborch. Dat was ook weer nieuw: twee podia. ‘Nu hebben we nergens meer rust’, schampert een bezoeker. ‘Wát een lawaai. Een podium is al erg genoeg.’ Wellicht kan Volksvermaken dit meenemen in de evaluatie. Of wellicht had Wieneke dit al in haar notitieblokje geschreven. Zou de Ongenode gast niet verbazen.