Plaats: Roden

roden opening oversteek vv 1

roden opening oversteek vv 2roden opening oversteek vv 3roden opening oversteek vv 4Plaats: Roden
Datum: 5 juli
Tijd: 16.00 uur
RODEN – De oversteek aan de Norgerweg, ter hoogte van het complex van voetbalvereniging Roden, werd dinsdagmiddag officieel geopend. Al jarenlang was de oversteek heel veel mensen een doorn in het oog, en was het een klein wonder dat er geen ernstige ongelukken gebeurden met overstekende jonge voetballers, leden van de scouting of mensen die in het bos wilden wandelen.
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Een heuse rijbaanuitbuiging en een oversteek in twee etappes moeten de kruising weer veilig maken. Een geruststellende gedachte voor ouders, bij wie het voorheen wekelijks dun door de broek liep als zoon of dochter richting voetbalveld fietste en de Norgerweg over moest steken. Een dag voor de opening was er overigens paniek. Het was maandagavond, toen P2000 een ernstig ongeval meldde aan de Norgerweg. Het op internet bijgevoegde kaartje toonde de plaats waar dat ongeval zou zijn gebeurde: juist ja, precies bij de nieuwe oversteek. De traumahelikopter was boven Roden hoorbaar, loeiende sirenes overstemden alles. Het zou toch niet? Voorzitter Hans de Vries meldde al snel per telefoon dat er bij zijn club in elk geval geen ongeval gebeurd was. Later bleek het inderdaad anders te zijn. Niet minder erg overigens, want bij Roderesch verongelukte een pas 21-jarig inwoner van het Friese Oudega bij een eenzijdig ongeluk.. De jongeman had vermoedelijk te snel gereden.
En dus – zo gaat dat- was het dinsdagmiddag gewoon ‘feest’ bij de nieuwe oversteek bij VV Roden. Wethouder Auwema glom van trots. Dit vanwege die nieuwe oversteek, maar zeker ook vanwege de snelheid waarmee te werk was gegaan. Toen de werkzaamheden begonnen, liet de gemeente weten dat de Norgerweg pas na 8 juli weer open zou gaan. Niets bleek minder waar, want al op 24 juni kon het verkeer weer gebruik maken van de drukke, doorgaande weg. Het kan dus wel snel.
Auwema had dan ook de eer de oversteek te ‘openen’ en deed dat samen met enkele jeugdspelers van VV Roden. Hoe? Door over te steken. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.
Behalve jeugdspelers en Auwema was ook politiek verslaggever Geert Willems ter plaatse. Hij en Auwema lijken zo onderhand wel (fiets)vrienden te worden. Ook voor Willems was het een heugelijke dag, want de fietsers op het fietspad ter hoogte van de oversteek, hebben voortaan voorrang. En Willems is een fietser. Een eenzame, noeste fietser. Niets is hem te dol. Van Groningen naar Wolvega, slechts zo nu en dan een lekke band houdt hem van wéér een fietstocht af. Ook van de partij was Marc Brink. Vader van Ot en voorheen voorzitter van de florerende jeugdafdeling van VV Roden. Hoewel Brink zeker wat voor de club zal blijven doen, wordt zijn voorzittershamer overgenomen door Henk Brink. En nee, dat is geen familie en dat is ook niet de handelaar in vuurwerk uit Roderesch. Jans Darwinkel, die een week eerder zijn bril heel even kwijt was, liet z’n immer stralende gezicht zien, net als Geert Oosterloo, voorheen hoofd der school en thans supervrijwilliger bij de voetbalclub en in het bezit van de snelste elektrische fiets van het Noordelijk halfrond. Dat Wietse Rozema er ook was, is overbodig te zeggen. De secretaris van de club is er namelijk altijd, net als dus Hans de Vries die voor deze gelegenheid een mooi, zwart jasje droeg en zoals gebruikelijk weer een prima praatje hield.
Scouting Mensinghe, VV Roden, de gemeente: allemaal zijn ze blij met de oversteek, al blijft voorzichtigheid natuurlijk geboden. Want ondanks de buiging, kunnen auto’s nog steeds met te hoge snelheid passeren. Dat werd deze week ook al weer een paar keer bewezen. En alsof het zo moest zijn staken pal na de opening door de wethouder twee paarden (met ruiters uiteraard) over, een heel mooi plaatje. Weer is Roden een stukje veiliger geworden. Gelukkig!