Plaats: VV Roden – week 18 – 2015

Roden OG Sportdag

Roden OG Sportdag-2 Roden OG Sportdag-3 Roden OG Sportdag-4 Roden OG Sportdag-5 Roden OG Sportdag-6 Roden OG Sportdag-7 Datum: 24 april
Tijd: 9.00 uur

 

RODEN – Vrijdag was voor de kinderen van de basisschool een bijzondere dag. Behalve de Koningsspelen was er namelijk de jaarlijkse sportdag voor de bovenbouw. Een sportdag die een totaal andere opzet kende dan de afgelopen tientallen jaren. Een sportdag met verplaatsing. Een enorme logistieke operatie. Ongenode Gast keek of de organisatie op fouten viel te betrappen.
Fouten? Nee. Of het moet het kiezen voor het onderdeel slagbal geweest zijn. Want als je doel is om kinderen te laten bewegen, dan dient slagbal van de activiteitenlijst geschrapt te worden. Kinderen stonden een minuut of tien met de handjes over elkaar te wachten in het achterveld. Het gras groeide ze nog net niet over de schoenen. Maar verder? Dikke prima. Met op het voetbalveld atletiek, voetbal, korfbal en slagbal en in de Hullen –de verplaatsing dus- dansen, unihockey, basketbal en zwemmen. Kinderen mochten zelf hun voorkeur voor de onderdelen uitspreken, of beter: hadden daar een klein beetje inspraak in.
VV Roden, 9.00 uur. Gerard Buring legt het tactisch strijdplan uit aan een voetbalteam van Het Valkhof, waarvan zoon Thijs -bijnaam: Messi- deel uitmaakt. Hetzelfde doet Doetie Drent. Jans Geerts probeert zijn team ook op scherp te krijgen. Of dit in het Drents gebeurt, is helaas niet hoorbaar. Jean Mario Castro is er ook. De voormalig speler van OKVC (type Jan Wouters) voelt zich zichtbaar thuis op een voetbalveld. Datzelfde geldt voor de immens populaire Armein Sikkinga en Ad Witlox. Witlox kijkt ontdeugend. Hij is iets van plan. Want Ad is niet van de vriendschappelijke toernooitjes. Hij wil altijd winnen. Sportwethouder Alex Wekema heeft zich vanochtend niet geschoren. Geen tijd voor gehad waarschijnlijk.
Terwijl Roner Jan Giezen de kantine van VV Roden onder handen neemt, belt Paul Kamp. Hij kan tegelijk en werken en de kinderen aanmoedigen. Met 660 kinderen is het een gezellige drukte op het voetbalveld. Mooi om te zien.
De Hullen, 9.30 uur. Het sportcentrum herbergt 330 kinderen. Laura Maat danst met een groep. Op voortreffelijke wijze. Een lust voor het oog. Terwijl regelneef Harry Oolders probeert aanwijzingen te geven, fluit Hans Tauran een basketbalwedstrijd. Over basketbal gesproken, de plaatselijke basketbalclub moet er dringend nieuwe leden bij om de toekomst veilig te stellen. Vandaar ook dat onlangs al verschillende proeflessen georganiseerd werden. Flying Red mag, zo meent de Ongenode gast, geen stille dood sterven. Bert Akker is er om zoon Douwe aan te moedigen.
Een mevrouw met prachtig haar maakt foto’s van de teams van De Marke, zoals die school altijd alle activiteiten prachtig vastlegt. Dennis van der Put probeert zoveel mogelijk wedstrijdjes van zijn leerlingen te zien.
Terwijl Harry Oolders een kop koffie drinkt, blijkt dat veel oud-leerlingen van het Roner sporticoon wedstrijdjes fluiten. Mooi. ‘Heel mooi’, zegt Oolders, die vervolgens wel laat weten dat het allemaal wel wat meer moeite kost tegenwoordig
‘Drie maanden geleden hebben we scheidsrechters benaderd. Deze week krijg je veel vragen van ‘wanneer was het ook weer precies. Maar goed. Ze zijn er.’ Behalve dan dat ene meisje, dat zich rond 10.00 uur meldt. Ze vraagt Oolders waar het unihockey is. Harry wijst de weg. Ook deze scheidsrechter, want dat is ze, is er dus gewoon. Alleen wel te laat. Het bed lag, geeft ze eerlijk toe, nog zo lekker.