Ploeterend Roden blijft moeizaam op de been

roden voetbal hfc 2

roden voetbal hfc 1Vierdeklasser HFC’15 doet niet onder voor tweedeklasser

RODEN – Tweede klasser Roden schakelde zondag vierde klasser HFC’15 uit in het bekertoernooi. Maar het was een moeizame strijd voor de Rôners, die niet alleen vochten tegen het lastige HFC, maar – net als de Hoogkerkers- ook moeite hadden om op de been te blijven op het spekgladde en steeds zwaarder wordende hoofdveld aan de Norgerweg. Met een benauwde 2-1 zege drong Roden door tot de volgende ronde.

De interessante bekerkraker – niemand kent een bekerhistorie tussen beide clubs en in competitieverband is het zeker meer dan 28 jaar geleden maar het zijn geen onbekenden voor elkaar- was een van de weinige wedstrijden die doorging en trok onder meer toeschouwers uit Nieuw-Roden en ook Heiko van den Berg, ex-trainer van beide clubs, was er. Het was ook verrassend dat er groen licht werd gegeven voor Roden-HFC’15. Kersvers voorzitter Hans de Vries was nogal optimistisch over de toestand van het veld na de vele regenval. Nou, vriend en vijand zagen dat het veld er niet goed bij lag. Er werd zelfs nog voorgesteld om het duel naar Hoogkerk te verplaatsen. Er was meer sprake van een glijpartij; de bal rolde ook niet of nauwelijks. Toch maakten beide ploegen er het beste van. De Hoogkerkers gaven een eerste waarschuwing. Wie anders dan Johan Honebeek deed een eerste doelpoging. Maar het beste wapenfeit was een inzet van Rutger van der Laan, die de onderkant lat raakte. Van (twee!) klasseverschil was bepaald geen sprake. HFC verdedigde niet resoluut, wat leidde tot gevaarlijke situaties. De Roder voorhoede- Rene de Vries is kwakkelende en was niet bij de selectie- was echter bepaald niet scherp in de kansen die er genoeg ontstonden. Zoals Robin van der Tuin, die na een bal die door de verdediging slipte in kansrijke positie kwam en hoog over schoot. Het publiek, dat niet warm werd van de vertoning, gaf wel applaus voor de kopbal van Bert Roede, die prachtig uit de lucht werd geplukt door de pas 16-jarige Hoogkerker doelman Dennis Schepel die door de afwezigheid van de vaste keeper voor de leeuwen werd gegooid en zijn verdienstelijk debuut maakte na pas een keer trainen. Roden was de meest aanvallende ploeg. Bij HFC moest het komen van de grillen van Honebeek, maar het loopwonder was op een sporadisch moment na onzichtbaar. Aan het eind van de eerste helft kreeg HFC meer zelfvertrouwen en liet zich ook meer zien bij het vijandige doel. Wat heet. Uit een voorzet van Wouter van Dijken miste iedereen en had Joran Tel de bal voor het inschieten, maar de boomlange speler trof geen doel. Vervolgens een prachtige pass van Frank Volkers- het talent kwam vandaag niet echt uit de verf- waarna Van Dijken in kansrijke positie kwam, maar, zoals zoveel spelers, uitgleed. Aan de andere kant een vrije trap van Van der Laan en dit kenmerkte Roden: uiterst zwak ingeschoten.

Roden-trainer Harry Zwiers – hij heeft zijn contract met een jaar verlengd- kon niet tevreden zijn en wisselde in de rust dan ook meteen twee spelers (Yonathan Ahlers en Nick ter Arkel werden eruit gehaald ten faveure van Robert Louwes en Jorn Bijholt). Het leverde meteen een eerste kans op. HFC kwam wel sterker voor de dag dan voor rust en dwong Rutger Beuzenberg vervolgens tot een redding. Beuzenberg pakte een inzet van Dennis van Dijken klemvast. Maar dan even later toch de voorsprong voor Roden. Jos Darwinkel trok mee ten aanval, kwam vrij over de vleugel en poeierde hard en zuiver diagonaal in de uiterste hoek: 1-0. Met name de rechter zijkant lag helemaal open. De Hoogkerkers die Alteveer belangrijker vinden dan de beker- volgende week staat de topper in 4C op het programma- kwamen knap langszij. Uit een voorzet kwam de bal voor Honebeek, die wel raad weet met zulke kansen: 1-1. ‘Hone’ kwam wat los. Even later kon niemand in zwart-witte kleuren hem bijbenen en leek op weg naar 1-2. In plaats van zelf schieten legde de spits af, waarna Roden kon wegwerken. Met nog twintig minuten te gaan wisselde Auke Birza. Tot verbazing van velen werd niet de trage Joran Tel eruit gehaald maar Dennis van Dijken. De toch al niet sterke linker verdedigerskant van de Hoogkerk Football Club ging vervolgens volledig in de fout. Jarno Vogel trapte daarbij in de grond, waardoor Roden een aanval kon opzetten, die in eerste instantie verdedigd werd. Maar Bert Roede profiteerde alsnog en schoot koelbloedig de 2-1 in. “Ik wilde in eerste instantie een extra spits brengen”, verklaarde Birza, die invaller Marijn Scheltens linkshalf posteerde en Tel liet staan. “Tel is motorisch zwak, maar heeft wel inhoud om het vol te houden”. Want dat er wat te halen viel voor HFC tegen tweede klasser Roden was wel duidelijk. Met nog tien minuten te gaan worstelde Honebeek zich door de achterhoede en was dichtbij de 2-2. De aanvaller kon de bal niet goed raken. Even later moest hij zich geblesseerd laten vervangen. Nadat Jos Darwinkel namens Roden de lat trof en de groen-zwarten verslagen leken, krabbelden de gasten weer op. Wouter van Dijken haalde uit een afgeslagen bal hard uit, maar trof naast. Tel was even later kansrijk, maar kon de bal geen richting geven, terwijl een lob van Frank Volkers te laag was en een volley fraai was maar kon het net niet vinden. Roden kreeg alle ruimte en had uit de counter de wedstrijd definitief kunnen beslissen. Uit een van de counters gaf Bijholt Van der Tuin de gelegenheid, maar hij had het vizier niet op scherp. De ploeg van Harry Zwiers stapte als overwinnaar van het veld. Auke Birza stapte met opgeheven hoofd van het Roder veld, dat er na deze wedstrijd niet beter op is geworden.

Roden-HFC’15 2-1. Roden door naar derde ronde KNVB-toernooi. Scoreverloop: 54. Jos Darwinkel 1-0, 60. Johan Honebeek 1-1, 74. Bert Roede 2-1; Arbiter: Eisinga; Toeschouwers: 140

Opstellingen

Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Freddie van der Velde, Guido Bos (62, Rolf Dussel), Yonathan Ahlers (45. Jorn Bijholt), Rutger van der Laan, Bert Roede, Robin van der Tuin, Nick ter Arkel (45. Robert Louwes), Stan Idema

HFC’15: Dennis Schepel, Michel Ypema, Jarno Vogel, Marten Wobbes, Pascal van Dijken, Jean-Marc Balsters (88. Patrick Pentury), Wouter van Dijken, Dennis van Dijken (70. Marijn Scheltens), Frank Volkers, Joran Tel, Johan Honebeek (80. Daniel van Donderen)

Ster van het Veld: Bert Roede (Roden). Maker van de winnende goal. De spits toonde zich koelbloedig en scherp. Roede liet zich daarvoor enkele keren gelden met kopballen.

Opvallend: Dennis Schepel. De 16-jarige maakte een opvallend debuut in het elftal van HFC. De doelwachter bleek klemvast, maar viel ook op door zijn glijpartijen. “Hij moet voor Sinterklaas een paar schoenen met zes noppen vragen”, vindt leider Ronny Melessen dat dit bovenaan op het verlanglijstje moet.