Polen bezoeken Norg

NORG – Vanaf vrijdag 29 april zal de vriendschapsband tussen Norg en het Poolse Ceradz Koscielny een nieuwe impuls krijgen door het bezoek dat de vaste kern van de groep uit Polen aan Norg gaat brengen. De groep zal ’s avonds bij café Zwaneveld in Norg arriveren.

De contacten bestaan nu sinds de eerste hulp in de vorm van het sturen van hulppakketten vóór en tijdens de staat van beleg in 1981 al weer 35 jaar. De tweejaarlijkse groepsuitwisselingen worden verzorgd door de Stichting Norg-Tarnowo Podgórne (de gemeente, waar Ceradz Koscielny toe behoort); daarnaast zijn er regelmatig uitwisselingen tussen de basisscholen en de vestiging van het Nassaucollege enerzijds en de scholen in Tarnowo Podgórne anderzijds. De groep van zo’n 30 personen kan nog steeds probleemloos worden ondergebracht bij gastgezinnen in Norg, Veenhuizen, Een en Haulerwijk. Dat geeft de relaties tussen de Polen en de Nederlanders ook nog altijd een bijzonder cachet.

Het programma, dat de Polen deze keer krijgen voorgeschoteld, varieert van een rondvaart op het Lauwersmeer en een bezoek aan de bollenvelden rondom Anna Paulowna tot de bezichtiging van de Martinikerk en winkelen in Groningen. Op zondag 1 mei is er een gezamenlijke kerkdienst in de kerk in Een. Op dinsdag 3 mei wordt afscheid genomen van de gasten middels een barbecue en een feestelijke avond bij café Zwaneveld. Op woensdag 4 mei wordt de terugreis naar Polen ondernomen.