Politie pakt bankpasfraudeurs op en waarschuwt inwoners per brief

Afbeelding
actueel

‘Ga het gesprek aan, praat erover met opa, oma en ouders’


NOORDENVELD – De politie heeft verschillende daders opgepakt voor bankpasfraudedelicten. Er zitten al zeker tien personen achter de tralies, weet wijkagent Harry Prak te vertellen. Het gaat om inwoners van de gemeenten Noordenveld en Aa en Hunze. Ook in de buurgemeente Westerkwartier zijn er arrestaties verricht. De politie verspreidt samen met de gemeente Noordenveld binnenkort een waarschuwingsbrief onder alle inwoners van 63 jaar en ouder.


Enkele weken geleden schreef de Krant over de toenemende bankpasfraudecriminaliteit. Criminelen doen zich voor als bankmedewerker en nemen (veelal) telefonisch contact op met het slachtoffer met de mededeling dat hun banktegoed in gevaar is. Vervolgens volgt er huisbezoek van de zogenaamde bankmedewerker om de boel ‘recht te zetten’. Ondertussen wordt het volledig overdonderde slachtoffer op slinkse wijze geld afgetroggeld. Het cyberteam kreeg ze in het vizier, vertellen wijkagent Harry Prak en politiechef Noordenveld Maznu Holthuis die vermoeden dat er een criminele organisatie achter zit. ‘Zeker weten we het niet, maar het heeft er alle schijn van. Ze gaan allemaal vrijwel op dezelfde manier ter werk.’ Ook oplettende burgers zorgden ervoor dat de boeven op heterdaad betrapt konden worden.


Verrassingselement


Cybercriminaliteit rukt op. In deze regio zijn er al zo’n 50 à 60 gevallen bekend. ‘Je denkt in de eerste instantie: ‘ver van mijn bed-show’, zegt Prak. ‘Maar ook op ons kleine postzegelvelletje komt het voor. Ze maken gebruik van het verrassingselement. Je bent zo overdonderd dat je weinig tijd hebt om na te denken. Daar komt bij dat ze alles van je weten. Omdat de gegevens kloppen hebben slachtoffers snel de neiging om te denken dat het ‘wel waar’ zal zijn.’ De criminelen gaan uiterst geraffineerd ter werk. Ze maken het geld niet alleen over naar hun eigen rekening, maar we kennen ook gevallen waarbij het meteen te gelde is gemaakt. ‘Spullen die bij de Media Markt worden gekocht of geld dat ingezet wordt op de TOTO bij een voetbalwedstrijd. Op die manier wordt het geld witgewassen.’


Waarschuwingsbrief


Inwoners van 63 jaar en ouder kunnen binnenkort een waarschuwingsbrief van de politie en gemeente op de mat verwachten. Daarin staat hoe de criminelen ter werk gaan en wat je moet doen als je benaderd wordt. Belangrijk te weten is dat de criminele proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Het telefoonnummer waarmee gebeld wordt lijkt op het nummer van de bank. Vaak weten de criminelen de naam en het bankrekeningnummer. De nep-bankmedewerker probeert het slachtoffer bang te maken. Een veelgebruikte smoes is dat er een groot geldbedrag van de rekening is overgemaakt of dat de computer niet meer veilig is of dat de betaalpas of inlogapparaat vervangen moet worden. Vervolgens vertelt de zogenaamde bankmedewerker dat hij weet hoe hij het geld weer veilig terug kan krijgen.


Vaak stelt hij het volgende voor: iemand van de bank komt thuis langs om de bankpas op te halen of het probleem vanachter de computer op te lossen. De nep-bankmedewerker vertelt dat de persoon in kwestie een nieuwe pas krijgt met een nieuwe code. Er zijn ook gevallen bekend dat er zogenaamd in de meterkast gekeken moet worden. Dat doen ze om de telefoonkabel door te knippen zodat niet meteen de politie gebeld kan worden. Vaak dringt de werkelijkheid pas door na het bezoek. De politie adviseert met klem nooit een bankpas of pincode af te geven en de deur niet open te doen voor bankmedewerkers. Het is goed om te weten dat de bank (bijna) nooit belt. In verdachte situaties adviseert de politie om 112 te bellen. Holthuis komt tot slot nog met een dringend advies: ‘ga het gesprek aan. Praat erover met opa en oma of met ouders.’  Op pagina 19 lees je het verhaal van een 93-jarige mevrouw die de dupe is geworden van deze criminele praktijken.

UIT DE KRANT

Lees ook