Pompstee, Roden

Roden OG Onderwijsdag-4

Ongenode gast
Datum: 15 april
Tijd: 8.15 uur

RODEN – Nooit eerder zat de Ongenode gast zo vroeg al op het terras van de Pompstee. Toch was het best te doen, afgelopen woensdagmorgen. Het zonnetje kwam er al wat door, en de leerkrachten van het basisonderwijs in Noordenveld waren in aantocht. Op de fiets, te voet of gewoon in de auto. Woensdag stond de onderwijsdag van de gemeente Noordenveld weer op de agenda. Ongenode gast keek zich de ogen uit en zet de hoogtepunten op een rij.
Dat meester of jus zijn een vrouwending is, dat is al vaak genoeg gezegd. Heeft ondermeer te maken met parttime kunnen werken. De juf echter, heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Waren wij- een jaar of dertig geleden- gewend aan juffen met baarden en snorren, tegenwoordig mag juf er best zijn. Of best: ze mag er gewoon zijn. De juf van 2015 is modieus. Heeft een hip kapsel en is buitengewoon vlot. Dat papa de kinderen steeds vaker van school wil halen en ook de tien minuten gesprekken wel even alleen wil voeren, wekt geen enkele verbazing. Neem Marinka. Geeft les op school in Peize. Je zou er bijkans om verhuizen, alleen al vanwege dat bijzonder originele haar. Of die juf met dat rokje. Dat was vroeger werkelijk ondenkbaar. Kreeg je celstraf voor. Was – mild uitgedrukt- aanstootgevend.

Marinka dus. Die viel op. Juf Jolanda van de Poolster ook. Niet omdat ze op de fiets kwam, wel omdat ze later – bij de workshop skeeleren- viel. Een pijnlijk achterwerk was het gevolg. Juf Jacintha (Valkhof) droeg voor deze gelegenheid een rood jasje, juf Annelies blauwe laarsjes. Toch heb je ze nog wel degelijk: de juffen van vroeger. Die bij het opstaan besluiten het gordijn of het tafelkleed van die ochtend maar als jurk te gebruiken. Die van de beruchte kapsels in de vorm van bloempot. Ze – de klassieke juf- bestaat nog wel. Maar het wordt minder. Wars van uiterlijk vertoon is Jan Timmer. Net als Jans Geerts, bezig aan zijn laatste werkzame maanden in het onderwijs. Jans bleek gelukkig hersteld van een toch wel pittige longontsteking. Tijdens zijn ziekte bleek overigens hoe populair Jans is. Kinderen brachten hem tekeningen en cadeautjes aan huis. Erik Beumer was er ook. Hij dient zowel de school in Nietap als die in Roderwolde. Dennis van der Put van de Marke komt op de fiets, één van de mannelijke leerkrachten doet DJ Jean na. Met zonnebril, kek jasje, getrimd baardje en met de telefoon in de hand. Die komt er wel.
Juf Doetie Drenth heeft al heel wat van dit soort dagen meegemaakt en is zoals ze is: gewoon Doetie. Verder geen gedoe. Armein Sikkenga loopt binnen, ook hij is – net als alle anderen- ruim op tijd. Binnen staat als altijd Han Kemker, tegenwoordig zowel directeur in Een en Norg. Kemker mag de ochtend openen. ‘Moet je je overigens niet teveel bij voorstellen hoor’, zegt hij. ‘Ik zeg goedemorgen en dat was het wel zo’n beetje.’ Bernard Veenhuis laat weten dat ie inmiddels 62 jaar jong is. Je zou het hem beslist nog niet geven. Jean Mario Castro, ook heel aardig voetballer vroeger, is ook van de partij, net als Albert Boelen en Marlou Ebbinge. De organisatie van de onderwijsdag koos dit jaar ‘Ratjetoe op herhaling’ als thema. Leerkrachten konden na een leuke inleiding van Symen van der Zee uit Deventer deelnemen aan verschillende workshops. Heel nuttige, maar ook sportieve. Skeeleren bijvoorbeeld. Leuk. Vraag maar aan juf Jolanda. Het organisatiecomité kon tevreden zijn. Zij – Sia Geersing, Bart van Bergen, Gretha Smallenbroek, Dorothé Posthumus, Dorie Willems, Immelien Mulder, Agnes de Groot, Hilde Gruppen, Kemker dus en nestor Veenhuis- hadden de zaken weer aardig voor elkaar. En omdat Gerard Uiterwijk al vroeg voor lekkere koffie zorgde, keek ook de ongenode gast terug op een aardig begin van de dag. Met speciale dank aan Marinka en al die andere hippe en moderne juffen.

Roden OG Onderwijsdag-5

Roden OG Onderwijsdag

Roden OG Onderwijsdag-2

Roden OG Onderwijsdag-3