Praktisch jeugdverkeersexamen in Roden

Roden Verkeersexamen-2

‘Ze zitten soms omgekeerd op de fiets hoor’

RODEN – Het is er nog steeds, en dat is maar goed ook: het praktisch jeugdverkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Donderdag was het weer zover. Nadat de kinderen een week eerder al een theoretisch gedeelte afgelegd hadden, stapten ze nu op de fiets. De nieuwe wethouder Reint Jan Auwema was er bij, net als Oebele Kling en Janny Nijhof. En uiteraard heel veel kinderen.

In de geest van voormalig wethouder Otto Huisman verscheen Reint Jan Auwema ook op de fiets. ‘Is maar een half uurtje vanuit Norg. Ik doe dat in principe elke dag. Met de auto een kwartier, nu een kwartiertje langer. Houd je ook lekker fit’, lacht Auwema, die – zo geeft hij eerlijk toe- best even moet wennen aan zijn nieuwe baan. ‘Er komt een hoop op je af. Ook veel openingen, zoals dit. Heel leuk hoor, maar wennen is het wel. Voor mij is het nu vooral veel inlezen. Je moet je dossiers natuurlijk wel kennen. Maar dat komt goed hoor. Dit is echt wel mijn ding’, zegt de voormalig spelverdeler van Gomos.

Vandaag mag hij het startschot geven voor het verkeersexamen. En ook dat is even wennen. Ook voor wethouders is alle begin namelijk moeilijk. Tot voor kort kon Auwema tamelijk anoniem zijn ding doen, nu staan er drie fotografen voor zijn neus. En maar lachen in de lens. Je moet het kunnen. Of leren.

Het examen dan. Dat was heel lang het ding van Oebele Kling. Tien jaar lang regelde hij vrijwel alles. ‘Aanvankelijk startten we nog op de Albertsbaan’, herinnert hij zich nog goed. Tegenwoordig is hij controleur en regelt Janny Nijhof het hele gebeuren. Kling is verknocht aan het verkeersexamen. ‘Ik vind het leuk. Ik zie ouders al weken voor het examen oefenen. Ik heb mijn twee kleinkinderen dit examen zien doen en het is gewoon goed dat we dit in stand houden. Er zakt vrijwel nooit iemand voor het praktische gedeelte. Wel geven we zaken door aan school. Kinderen zitten soms echt omgekeerd op de fiets. Dat komt ook omdat ze tamelijk kort na elkaar starten. Soms vertrekken ze alleen en komen ze met een groepje aan’, lacht Kling. Naar de gesteldheid van de fietsen werd donderdag overigens niet gekeken. ‘Dat hebbe we wel een keer gedaan, op de Albertsbaan. Kwam zo’n toezichthouder langs en keurde vrijwel alle fietsen af. Ik ben toen maar naar die beste man gelopen en heb gezegd dat dit niet echt de bedoeling was. De kinderen moesten iets leren, daar draaide het om’, vertelt Kling.

De kinderen van De Parel, De Hoeksteen, Het Palet, ’t Spectrum, Altena, De Eskampen, De Marke, De Tandem, ’t Hoge Holt, De Poolster en Het Valkhof reden donderdag een route van 2,8 kilometer. Ze waren ongeveer twaalf minuten onderweg. En onderweg hielden Oebele, Petra, Attie, Margje, Martha, Anja, Gerard, Ina, Fred, Libbe en Sylvia de kinderen in de gaten. Of ze wel goed keken en hun hand uitstaken als ze afsloegen. Dat soort dingen. Voor de koffie zorgde Martijn Hoekstra van De Berk, ook al vaste prik. Bijzonder: de mensen in Noordenveld doen het allemaal op vrijwillige basis. In bijvoorbeeld Tynaarlo en Assen moeten mensen betaald worden. Mooi dat het hier nog zo kan.