Première De Slag om het Bolmeer

spekomspinnen

NUIS – De acteurs van openluchttheater Spek om Spinnen uit Nuis en Niebert zijn al vanaf januari 2014 aan het repeteren voor het toneelstuk ‘De Slag om het Bolmeer’. Volgende week donderdag is het dan eindelijk zover. De première wordt dan gespeeld. ‘De Slag om het Bolmeer’ is in 1998 ook al gespeeld door de toneelspelers. Destijds was de regie in handen van Teun Minses en Alie de Vries. Nu is Herma Stroetinga de regisseur, die het huidige stuk heeft bewerkt. Niet alleen de teksten zijn bewerkt, maar ook zijn er dans- en zangelementen toegevoegd aan het stuk. Ook de rolverdeling is compleet anders ten opzichte van 1998. De basis van het stuk is hetzelfde gebleven. De nieuwe invloeden van spelers en regie maakt dat het stuk veel verschilt van de vorige keer. De cast van Spek om Spinnen neemt u tijdens de voorstelling mee naar de 17de eeuw, om precies te zijn naar 1669. Destijds was het Bolmeer, een meer gelegen in het Nanninga’s bos in Zevenhuizen, een belangrijk meer. 1669 kent een zeer warme, droge zomer. Landerijen dreigen te verdrogen. George Wilhelm von Inn und Kniphuisen van landgoed Nienoord in Leek ondervindt weinig hinder van die droogte omdat hij al sinds jaar en dag, water betrekt uit het Bolmeer. Ludolph Coenders van de Fossemaheerd in Nuis ziet zijn landerijen droger en droger worden. Om totale verdroging tegen te gaan heeft Coenders water nodig, dat water wil hij uit het Bolmeer halen. Maar het water uit het Bolmeer is volgens de Heer van Nienoord enkel voor zijn gebruik. Er ontstaat dus een strijd tussen George Wilhelm von Inn en Kniphausen en Ludolph Coenders. Inzet; het water uit het Bolmeer.

De bouwploeg van Spek om Spinnen is de laatste weken keihard bezig geweest om een prachtig decor te verwezenlijken achter de Coendersborch in Nuis. De komende week wordt het decor, maar ook de rekwisieten gecompleteerd. In de loop van deze week verschijnen ook de tribunes en de catering attributen op en rondom het terrein van de Coendersborch. Na een uitvoerige voorbereiding en een goede repetitieperiode is iedereen die zijn steentje bijdraagt aan het stuk van Spek om Spinnen dan ook klaar voor het echte, grote werk; de première.

12, 13 en 14 juni wordt ‘De Slag om het Bolmeer’ opgevoerd. Per voorstelling verwachten wij meer dan achthonderd toeschouwers te verwelkomen. Onlangs is de kaartverkoop van start gegaan. Kaarten kunnen digitaal besteld worden via de website; www.spekomspinnen.nl, maar ook via de bekende voorverkoopadressen; bakkerij Staghouwer in Tolbert, Poeder Elektro in Zevenhuizen, VVV in Leek, DA Drogist in Marum en de Primera in Marum en Leek. De kosten per kaart zijn €12,-.