Prestaties Leek Burners kosten Henk Jan zijn haar

leek lindeborg kaal hoofd 3

‘Het is hobby, geen werk’

LEEK – Een koddig gezicht in de kantine van de Lindenborg in Leek, afgelopen dinsdag. Daar werd namelijk de weelderige haardos van Henk Jan Langeveld van de Hanzehogeschool Groningen afgeschoren. Reden: de prestaties van de Leek Burners- tien HAVO 4 leerlingen van de Lindenborg- tijdens de Shell Eco Marathon in Rotterdam.

‘Als jullie er twee keer in slagen een resultaat te halen, dan mogen jullie mijn haar er af scheren’, grapte Henk Jan in Rotterdam. Kennelijk had de elektronica-adviseur geen resultaat verwacht. Het ‘wonder’ geschiedde echter, want de Leeksters zetten gewoon twee keer een prima resultaat neer. En dus gaat Henk Jan even (want kaal) onherkenbaar door het leven.

De Leek Bumers is een jaarlijks project van HAVO 4 leerlingen van de Lindenborg. In dit project werken de leerlingen samen om een duurzame auto te ontwerpen en te bouwen. En hiermee raceten ze dus in Rotterdam. De tien leerlingen volgen O&O (Onderzoeken en Ontwerpen) van docent Flip Mollenkramer. Honderden scholieren en studenten in een internationaal deelnemersveld ontwierpen en bouwden superslimme, zuinige wagens om met elkaar de strijd aan te gaan op het Rotterdamse straatcircuit, om te zien wie de meeste kilometers rijdt op één liter brandstof. De tien scholieren van de Lindenborg waren de jongsten in het deelnemersveld en zijn in hun categorie (prototype: Battery Electric) als eerste Nederlanders geëindigd en hebben het beter gedaan dan veel Hogescholen. Een geweldige prestatie dus. ‘Dat kun je wel zeggen’, meent ook Flip. ‘In vergelijking met de toppers, doen we het minder maar dat mag je ook niet vergelijken. Wij – HAVO4- boksen op tegen leerlingen van Universiteiten. Dat kan en mag je dus niet vergelijken. Ons project rijdt omgerekend 1040 kilometer op één liter brandstof. Dat is natuurlijk een schitterend resultaat. Maar nogmaals, in vergelijking met de winaars stelt het minder voor.’ Mollenkramer is echter trots. ‘Het was bovenal een schitterend evenement. In Ahoy, met 200 andere teams. Wát een belevenis. En ik ben blij dat ik van de directie van de school de gelegenheid heb gekregen om dit met de leerlingen te kunnen doen. Ik zie het dan ook eerder als hobby dan als werk. Al was het wel een heel zware week hoor’, zucht en lacht Flip, die bovendien lachend toekeek hoe de haren van Henk Jan gekortwiekt werden. Belofte maakt immers schuld.