Prima opkomst op de Bespaarmarkt, constateert de Ongenode Gast

RODEN – Een bespaarmarkt, dat klinkt nou niet bepaald sexy. En dus twijfelde de Ongenode Gast of hij überhaupt wel heen zou gaan. Maar toen bleek dat er liefst 230 aanmeldingen waren en dat veel lokale bedrijven hun opwachting zouden maken op de markt, ging de knop om. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming – Onder de Linden te Roden – bleek het een volle bak te zijn. Bingo dus!
De markt wordt georganiseerd door Het Drents Energieloket en de gemeente Noordenveld. De markt bestaat uit een bedrijvenmarkt en korte presentaties over isolatie en duurzame verwarming voor de woning. Bewoners van Roden die in een huis met een energielabel lager dan A of B wonen, hebben een uitnodiging voor de Bespaarmarkt gehad. Het is voor Noordenveld een instrument om inwoners bewuster te maken van energie(besparing).

Bij binnenkomst zien we – hoe kan het ook anders – kroegbaas/hoteleigenaar/uitbater Anton Hamstra. Alweer druk in de weer met koffie en cake, want het mag de gasten aan niets ontbreken.
Eenmaal binnen kijkt de Ongenode Gast eerst bij de kraam van Het Drents Energieloket. Zij direct vele flyers aangereikt. Je moet jezelf toch laten zien.
Dat doet bijvoorbeeld Remco de Vries namens Cedel, een ingenieurskantoor wat zich bezig houdt met complexe projecten op het gebied van duurzame energie. Ook Rudi Berndt en Mark Vos van BEVO Isolatie & Duurzaamheid hebben hun kraam opgezet. Ze hebben het druk. De markt wordt uitstekend bezocht en niet alleen door hen die zijn uitgenodigd. De gemeente Noordenveld heeft expliciet aangegeven dat iedereen welkom is om wat over duurzaamheid te weten te komen. In de hoek zien we ook lokale ondernemer Hans van Riesen, bekend van zijn installatiebedrijf. Het bedrijf groeit hard en is steeds meer een gerenommeerde naam in de regio. Dat blijkt op de markt ook, want Hans wordt zowaar in een hoekje geduwd door alle belangstellenden.

De markt is een succes en dus kijkt wethouder Kirsten Ipema tevreden om zich heen. Het wordt een heel karwei om de gemeente Noordenveld klimaatneutraal te krijgen, zoals ze graag willen. Maar een markt als deze is een goed begin.
De Ongenode Gast begeeft zich even later bij de stand van Energiecoöperatie Noordseveld, alwaar Susanne Ton de kraam bemand. Zij is binnen het bestuur voor de ledenadministratie en maakt mensen enthousiast om zich vooral bij de coöperatie aan te sluiten. Op het papier staan nog niet veel namen, maar de avond is nog jong. Laat dat een troost zijn.
Onder de geïnteresseerden zien we natuurlijk veel inwoners van Roden. En – ze zijn het aan hun partijnaam verplicht – leden van de Noordenveldse tak van GroenLinks. Reinier Bruil heeft de moeite genomen om de markt te bezoeken en ook oud-wethouder Otto Huisman is aanwezig. Huidige PvdA-wethouder Alex Wekema beloofde ook te komen, maar loopt de Ongenode Gast (voor het eerst deze week) mis. Je kunt de agenda’s natuurlijk ook niet op elkaar blijven afstemmen.
Op weg naar de uitgang treffen we nog Elly Pries, van het bestuur van de Ghana Werkgroep. Ach ja, een avondje toeven op een bespaarmarkt levert al snel een flinke lijst met namen op. De markt mag een succes worden genoemd. Toegegeven, de Ongenode Gast dacht dat het iets ruimer zou worden opgezet, maar de opkomst is uitstekend.

De aanwezige inwoners zullen zich terdege beseffen dat energie besparen geld gaat kosten, maar weten nu wel wat er te halen is. Zo langzamerhand ontkom je er niet aan om over duurzaamheid en dus over de toekomst te gaan nadenken. Een bespaarmarkt biedt hierin een uitkomst.

Wat: Bespaarmarkt in Onder de Linden
Wanneer: dinsdag 12 februari
Hoe laat: 19:30 uur