Project Albertsbaan loopt andermaal vertraging op

Oorzaak: ziekte

RODEN – Kon je op wachten, zou je cynisch kunnen zeggen. Het was immers al best lang (heel) stil rond de Albertsbaan, behalve het feit dat er maanden geleden een bom uit de Tweede Wereldoorlog opgespoord en verwijderd werd. Over de nieuwe Albertsbaan werd al een tijdje niet gesproken. In februari van volgend jaar zou worden gestart met het project dat een grauwe parkeerplaats transformeert tot verblijfplaats met verhoging, muziekkoepel, klimtoestellen en tuin. Maar: het is maar de vraag of het allemaal volgens schema gaat lukken. Weer lijkt het project Albertsbaan namelijk (behoorlijke) vertraging op te lopen.
Jaren en jaren duurde het. Jarenlang werd gesteggeld over een nieuwe, andere invulling van de Albertsbaan, zonder dat het ten koste zou gaan van al te veel parkeerplaatsen. Medio dit jaar was het dan eindelijk zover en werd hét plan der plannen gepresenteerd. Het was het lange wachten waard geweest: de Albertsbaan wordt onherkenbaar mooi. Met een langzaam oplopende trap, met een muziekkoepel, met speeltoestellen voor kinderen en met groen. Bovendien blijft de Albertsbaan een meer dan voorname gratis parkeerplaats voor het dorp. De nieuwe Albertsbaan wordt een mooie verblijfplaats. Daar ga je straks even zitten. Een ijsje eten, kinderen in de speeltuin, koortje in de muziekkoepel. De nieuwe Albertsbaan leent zich voor nieuwe activiteiten. Voor thematische markten. De Albersbaan wordt nóg een reden om te winkelen in Roden.

Vooropgesteld: het gaat allemaal door. De eerder gepresenteerde plannen zullen wellicht alleen nog op detailniveau aangepast worden. De koepel wat groter of kleiner, of vijf meter meer naar rechts of links. Praatgroepen, gemeente en andere belanghebbenden hadden jaren geleden verwacht al lang gebruik te kunnen maken van een nieuwe Albertsbaan. Elke keer weer was er echter wel iets waardoor het er toch niet van kwam. Wethouder Auwema beloofde het volk dat de Rodermarkt het afgelopen jaar op een nieuwe Albertsbaan gevierd zou kunnen worden, in werkelijkheid is het nog steeds die parkeerplaats vol gaten en hobbels. Een wonder dat nog niemand er een beenbreuk opliep. Toen ook de bom uit de Tweede Wereldoorlog opgespoord en verwijderd werd, leek iedereen zich op te maken voor februari 2017. Dan zou het eindelijk gebeuren: de Albertsbaan op de schop. Maar: wéér is er een kink in de kabel. Niet vanwege een bom of andere inzichten, wél vanwege ziekte – kortere tijd en langere tijd afwezigheid- bij liefst drie (!) mensen die het project dragen, projectleider Stephan Lap in het bijzonder. En dus moeten taken overgedragen worden en heeft het project op dit moment zo’n drie maanden achterstand op het uitgestippelde tijdspad. Drie maanden dus, al zal getracht worden de nieuwe Albertsbaan toch voor de zomer van 2017 opgeleverd te hebben. Hoe dat huzarenstukje uitgevoerd gaat worden, lijkt echter een raadsel want nooit eerder verliep ook maar iets van het project Albertsbaan volgens schema. Mocht men er niet in slagen om de drie maanden achterstand in te halen – en juni dus niet gehaald wordt- dan heeft dat consequenties. Is de nieuwe Albertsbaan dan wel gereed voor Rodermarkt bijvoorbeeld? Als vervanger van de zieke projectleider Stephan Lap is ondertussen Johanna Peters aangesteld. Ze staat op de loonlijst van Arcadis.
Op dit moment is men bezig met bestek en gunning. Bovendien gaan de gesprekken over fase 2 en 3 van de metamorfose van het centrum van Roden onverminderd door. Er zal dus een inhaalslag gemaakt moeten worden. Overigens is de gemeente niet voornemens een blijvende herinnering aan de gevonden vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op de Albertsbaan te plaatsen. Althans, daar is niet aan gedacht. ‘Nee, dat is niet iets waar we het over gehad hebben en wat op de agenda staat. Wat ik wel weet is dat er een tweede boek over de bombardementen op Roden zal komen én dat ik een fragmentje van de gevonden bom op mij werkkamer heb’, lacht burgemeester Klaas Smid.