Puntverlies Marum bij De Fivel; CSVH gaat als een jojo

Zaterdagvoetbal

REGIO – Het zaterdagprogramma werd onder ideale weersomstandigheden afgewerkt. Maar het was voor de meeste regionale clubs geen ‘zonnige’ zaterdag. VEV’67 is na de sensationele overwinning van vorige week weer terug bij af. Ook mineur bij ONR dat verloor van Zuidlaren en teleurstelling in Marum dat door het puntverlies de concurrentie zag naderen. CSVH had eveneens geen reden tot juichen: Groen Geel was een maatje te groot: 1-3. Jubelstemming dan wel in Veenhuizen dat de belangrijke drie punten bijschreef. Pelikaan S kwam met de hakken over de sloot terug van Garmerwolde: 2-3 overwinning.

Is VEV’67 voor Buitenpost een angstgegner, de Leeksters hebben er ook eentje: grijze middenmoter SV Bedum, dat in Leek met 3-1 won en zaterdag het nog eens dunnetjes over deed: 4-1. In tegenstelling tot de strijd tegen Buitenpost zakte het grootste deel van de Leekster spelersgroep door de ondergrens, waardoor de nederlaag terecht was. Na 38 seconden lag de bal al in het Leekster doel en nog voor de pauze werd het 2-0. In de tweede helft had VEV’67 windvoordeel en kwam door een treffer van Enrico Wardenier op 2-1. Het leek weer een wedstrijd te worden, maar balverlies voorin leidde tot een succesvolle tegenstoot. Op de uiteindelijke 4-1 was niets af te dingen. “Het is zaak de boel weer te repareren. Het contrast is te groot. De aanpassingen in de achterste linie geeft ook geen stabiliteit aan het elftal”, was trainer Ron de Boer van mening. Komende zaterdag opnieuw een zware kluif: koploper HZVV. Krijgen we nu weer een Buitenpost-scenario?

ONR verloor aan de Hullenweg het Drentse onderonsje (Ot en Sien versus Berend Botje) van ZFC Zuidlaren. De rust en eindstand was 0-2 voor de gasten. De oranje brigade van Rien Hut speelde een goede wedstrijd, maar verzuimde te scoren. “En dan houd je een probleem”, weet Hut maar al te goed. ONR kreeg in de eerste helft wel acht hoekschoppen, zonder resultaat. De Zuidlaarders scoorden wel uit een corner. Een volgende standaardsituatie (vrije trap) betekende 0-2. Na rust hetzelfde laken een pak. ONR had een veldoverwicht, maar was minder dwingend. Toch ook weer de nodige kansen. Kansen van Hans van Tamelen, Bram Gootjes en Patrick Kemkers werden gemist. “We hebben een hele moeilijke laatste fase van de competitie”, concludeerde Hut. Wat heet, de Rodenaren zijn gezakt naar de tiende plaats en staan nog maar vier punten verwijderd van de fatale streep. Alle hens aan dek dus voor het oranje-wit-blauw.

CSVH gaat als een jojo heen en weer. Zaterdag viel ‘de Verbetering’-club door de mand tegen koploper Groen Geel, dat ook een maatje te groot was. Maar de Hoogkerkers hielpen de gasten van Corpus den Hoorn gemakkelijk in het zadel. Door twee persoonlijke fouten, die genadeloos afgestraft werden, keek CSVH bij rust tegen een 0-2 achterstand aan. Pal na de pauze werd het al 0-3. CSVH probeerde het over een andere boeg te gooien, maar kwam niet verder dan een doelpunt, tien minuten voor tijd, van Daryl Martina. “Het was slappe hap; we gaven de kansen te gemakkelijk weg”, zei Johan Honebeek na afloop. De jojo zal ongetwijfeld weer omhoog gaan in Klazienaveen, waar CSVH naam kan maken op De Planeet. Bij winst staat het wat steviger in de middenmoot dan nu.

Marum had geen plezierreisje naar Zeerijp. Het onderin bungelende De Fivel hield op het eigen EJ Keijzerssportpark de koploper op 1-1. Marum miste een arsenaal aan spelers, zelfs de complete voorhoede (Haye van der Molen, Marc Boonstra en Rob Groefsema) en dat brak de geel-zwarte formatie van Marcel Poll op. De Westerkwartierders kwamen wel vlot op 0-1 door Erwin Niezemuller, Een nieuwe naam in deze kolommen. Niezemuller is van origine een rasechte Marumer, uitkomend voor Be Quick Groningenen in het verleden talent in de jeugd van Heerenveen en FC Groningen. In de winter kwam de spelmaker op het oude nest aanwaaien. De 0-1 hield geen stand. In de tweede helft was De Fivel sterker en kwam verdiend langszij.

Veenhuizen vierde ‘Achter de Molen’ een belangrijke en verdiende overwinning op SJS. “Je voelde het de hele week al aankomen. SJS was het voorbeeld om van te kunnen winnen. En ik heb al weken geroepen dat we groeiende zijn”, sprak Marcel van Veenen opgetogen. Veenhuizen was in de eerste helft dominant en kwam aan de leiding dankzij Jim van der Leest, na een wervelende actie van Robert Elsinga. Na de thee een risico nemend Sportclub Juliana Stadskanaal, zonder dat het resultaat had. Uit een indraaiende vrije trap kopte Elsinga van vier meter afstand de bevrijdende 2-0 hoog in het doel. Veenhuizen bood tegen het goed voetballende SJS optimaal weerstand. De blauw-witten deden goede zaken en stegen een plekje op de ranglijst. “Deze wedstrijd was bepalend. Of naar beneden of omhoog. We hebben de weg naar boven gevonden”, aldus coach Van Veenen.

Pelikaan S had eindelijk eens tegenstand. De Oostwolders wonnen met alle moeite van het in Ajax-tenue spelende GEO. In een van de slechtste wedstrijden kwamen de rood-zwarten al vroeg voor via Freddy de Grooth en leken vlak voor rust dankzij Johannes Huisman – voorzet via een verdediger raak- op rozen te zitten. Maar het ‘lange halen snel thuis’-typevoetbal van de Garmerwolders bleek effectief. De thuisclub kwam zowaar terug tot 2-2. Op het zware veld was het wederom De Grooth die de drie punten toch nog binnensleepte. Bij een lange bal van Danny Holband- die in de eerste helft overigens een snoeihard ingeschoten penalty gestopt zag- torende De Grooth boven iedereen uit: 2-3. GEO zette nog eens aan en trof zelfs nog de lat. “Weinig sterkhouders namen het voortouw. We hadden het geluk van de koploper”, gaf John de Hoop ruiterlijk toe.

De topper Boerakker-Amicitia VMC voldeed aan alle verwachtingen. Na een 0-1 achterstand had Boerakker de wind in de tweede helft letterlijk in de zeilen. Binnen vijf minuten werd de achterstand omgebogen in 2-1 door twee goals van Chris Leekstra. Na een blessure bij de thuisclub was de organisatie even zoek, waar de gasten van profiteerden: 2-2. TLC kreeg DIO Groningen op visite, maar hield de punten thuis. In de eerste helft nam TLC afstand via Rene de Vries en een soloactie van Ralph Twijnstra. De Vries tekende na rust voor 3-0. In een slechtere tweede deel wisten de stadjers nog terug te komen tot 3-2. Haulerwijkse Boys kreeg een verrassend pak rammel van nummer acht GRC Groningen: 5-0. Thuis won de ploeg van Ed Laagland nog met 2-0. De Boys kwam na een half uur op achterstand door een uiterst dubieuze strafschop. Vervolgens werd het duel in tien minuten beslist door twee tegentreffers. Haulerwijkse Boys deed nauwelijks onder voor de stadjers, maar had moeite om kansen te scheppen. Door het verlies moeten de geel-zwarten de zevende plaats overdragen aan de befaamde ‘royal club’ en wacht de geel-zwarte formatie een loodzwaar programma (Boerakker en Amicitia). .