Puzzelen en feesten: Peizer Zomerfeesten laat het dorp bruisen

PEIZE – De organisatie van de Peizer Zomerfeesten en de Jaarmarkt, kijkt terug op een geslaagde editie. Richard Veurman, voorzitter van Volksvermaken Peize, was tevreden. ‘Als je kijkt naar het aantal kramen op een markt, dan zie je dat dit landelijk terugloopt. Dat is de trend in ieder geval. Bij ons is het juist de afgelopen jaren weer meer geworden. Met tachtig kramen kunnen we zeer tevreden zijn’, sprak Veurman.
Naast een gevarieerde markt, bood Volksvermaken Peize een heel weekend lang vertier. Neem nu de kermis, die al een jaar of vijf in het centrum van Peize plaatsvindt. ‘Dat geeft toch een bepaalde sfeer’, meent Veurman. De sfeer was volgens hem de week ervoor al heel goed. Dat zag hij onder andere terug in alle vlaggen die werden uitgehangen voor het dorpsfeest. ‘Peize is in trek om te wonen. Er komen veel mensen van ‘buitenaf’ en je ziet dat zij dit écht leuk vinden. Iedereen doet mee. Het dorp trekt en dat is goed voor de leefbaarheid.’
Desondanks zou Veurman graag zien dat er iets meer vanuit de horeca zou worden ondernomen. ‘We hebben een goede band met de horeca, laat ik dat vooropstellen. Toch is het lastig om ze mee te laten doen aan de Zomerfeesten. Nu is het vooral Café Ensing die wat regelt, maar blijft de rest wat achter’, zegt Veurman.
De Zomerfeesten in Peize begonnen op dinsdagavond. Zoals gebruikelijk waren er een aantal puzzeltochten, zoals de wandelpuzzeltocht met liefst 182 deelnemers. Hoogtepunt was de autopuzzelrit. ‘Als je dat op het programma ziet staan, schenk je er wellicht weinig aandacht aan. Maar het is toch wel een hoogtepunt hoor. We hebben puzzelaars uit heel Nederland’, zegt Veurman. Met 115 auto’s en 362 deelnemers, schijnt Peize de grootste autopuzzelrit van Nederland te organiseren.
Zondagmiddag vond het ringsteken op hobbelfietsen plaats. Daarnaast zorgde een heuse ‘wipe-out sweeper’ voor spektakel.