Raad mag peperdure artiest uitkiezen

Twee weken geleden liep ik al een beetje vooruit op deze column. Toen had ik het over ‘megalomane plannen’ rondom de jeugdraad. Vooropgesteld: het lijkt mij een goede ontwikkeling dat de jeugdraad eindelijk zijn intrede gaat doen in Noordenveld. Het invoeren van een dergelijke raad stond in verscheidene partijprogramma’s en dus willen veel partijen met de eer strijken. Succes kent vele vaders, al moet het succes van de jeugdraad natuurlijk nog blijken. Hoe dan ook, het idee van een jeugdraad valt absoluut te verdedigen.

Om de jeugd ook daadwerkelijk te enthousiasmeren voor deze raad, is de gemeente voornemens om twee startbijeenkomsten te organiseren in maart. De bijeenkomsten vinden plaats op twee zaterdagen (één keer in Roden en één keer in Norg). Maar hoe zorg je ervoor dat er daadwerkelijk jongeren op af komen? Wie gaat op z’n vrije zaterdag vrijwillig naar een bijeenkomst voor een jeugdraad? Ik kan me voorstellen dat de meesten dit niet zien zitten. Daar heeft Noordenveld iets op bedacht. Het uitnodigen van een – onder jongeren – populaire artiest, moet ervoor zorgen dat er twee keer volle zalen worden getrokken. Onlangs kreeg ik de lijst met artiesten onder ogen. De meest bekende naam is Maan, al zou ik bij God niet weten welke nummers van haar zijn. Ook de namen van Jacin Trill en Bokoesam zag ik staan. Het zal u niet veel zeggen, maar toevallig ben ik enigszins bekend met de muziek van deze artiesten. Hierdoor verbaast het mij dat dergelijke artiesten op de lijst staan. Immers, de teksten gaan met enige regelmaat over wietroken. Hoe dit in het preventiebeleid van de gemeente Noordenveld past, is mij een raadsel.

Daarnaast kosten dergelijke artiesten een klein fortuin. Voor een halfuur of een uur, ben je al gauw vierduizend euro kwijt. Voor zo’n bedrag moet ik iets langer werken. Ook vraag ik me af wat een artiest als Maan te maken heeft met een jeugdraad. Dat verband mis ik even. Ik weet honderd procent zeker dat als Maan komt optreden, er volle zalen worden getrokken. De vraag is alleen of de aanwezigen komen voor de artiest, of voor de jeugdraad. De vraag stellen, is hem beantwoorden. Met politiek heeft het weinig te maken.

Kritiek leveren vanaf de zijlijn is makkelijk, dat geef ik toe. Ik heb zitten denken wat de gemeente kan doen om én volle zalen te trekken, én de focus op de jeugdraad te houden. Mijn bevinding: ze zouden Tim Hofman moeten vragen. Het budget is er, dat blijkt uit de shortlist van artiesten die gevraagd kunnen worden. Daarnaast is Hofman betrokken bij de politiek en mateloos populair onder jongeren. De vraag is alleen of Hofman daadwerkelijk tijd heeft om de bijeenkomsten bij te wonen, maar het lijkt mij een veel betere optie dan bijvoorbeeld Bokoesam. Wat de gemeente met mijn advies doet, moet zij zelf weten. En als er toch voor Bokoesam wordt gekozen, dan zij het zo. Volle zalen krijg je sowieso. Een voltallige jeugdraad is nog maar de vraag.

 

Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema