Racisme tiert welig op ‘Leekster’ internet

Leek Vluchtelingenopvang-2

Leek VluchtelingenopvangHonderden vluchtelingen in Topsporthal Leek

LEEK – Heeft de peperdure Topsporthal in Leek eindelijk bezetting. Zo zou je het besluit van de gemeente Leek om in die veel te dure, onpraktische en sfeerloze Topsporthal honderden asielzoekers op te vangen cynisch kunnen omschrijven. De Topsporthal is door Leek aangemeld als crisisnoodopvanglocatie. Dat betekent dat het mogelijk wordt vluchtelingen op te vangen voor de duur van 72 uur met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal veertien dagen. Maandag kwamen de eerste vooral Syrische vluchtelingen naar Leek. En ondertussen wordt duidelijk dat niet elke Leekster hier heel blij van wordt. Racisme tiert welig. Ook dus (helaas) op het Leekster internet.
Mensen die – veelal zonder onderbouwing- op internet melden dat asielzoekers in hun ogen niet welkom zijn, daar wat krachttermen aan toevoegen en wat racistische opmerkingen maken, moeten overigens oppassen. In Oost Groningen hebben een aantal internetracisten al een proces aan de broek.
Leek kreeg een verzoek voor opvang binnen van het ministerie. De keuze viel op de Topsporthal, omdat dit ook de locatie is waar inwoners worden opgevangen bij calamiteiten. De opvang van vluchtelingen in Leek heeft nogal wat consequenties. Zo moeten scholen en verenigingen uitwijken naar andere hallen om hun reguliere trainingen en lessen te kunnen volgen. Hiervoor heeft Leek een zogenaamd ‘schaduwrooster’ opgesteld. In Sportcentrum Leek kan wel gewoon gesport worden tijdens de opvangperiode, waarvan niemand weet hoe lang die precies zal gaan duren. Het Centraal Orgaan Asielzoekers zegt tussen de twee- en vierhonderd mensen onder te willen brengen in Leek. Een druppel op de gloeiende plaat, maar heel veel kleine druppels vormen samen een plasje.
In Nederland, en dus ook in Leek, komt meer en meer aversie tegen de komst van vluchtelingen, waarvan meer dan de helft afkomstig is uit Syrië. Waarom? Omdat de vluchtelingen ‘alles’ krijgen, terwijl – zo staat op diverse Leekster georiënteerde sites- in Leek kinderen ‘zonder eten naar school gaan’. Omdat daar geen geld voor is. En waarom moeten Leekster scholen en verenigingen wijken voor een paar asielzoekers? Ook dat zit een deel van de bevolking kennelijk heel erg dwars. Bovendien worden door meerdere mensen vraagtekens geplaatst of we wel echt te maken hebben met vluchtelingen. Want een ‘echte’ vluchteling, zo menen deze zelfbenoemde experts, heeft geen geld om zijn land te verlaten. Ook wordt gesteld dat een vluchteling zestig euro zakgeld per week krijgt, in Nederland vergelijkbaar met iemand die in de schuldsanering zit. Ook ergeren inwoners van Leek zich aan het feit dat de gemeente zomaar besloten heeft vluchtelingen op te vangen, zonder dat de inwoners iets gevraagd is. Er is geen inspraakavond geweest. De direct betrokkenen en omwonenden moesten het doen met een briefje. Dat steekt de Leekster.

De reacties op het internet kunnen eigenlijk één op één in elke gemeente geplaatst worden. Want overal is verzet tegen de komst van zoveel vluchtelingen, iets dat Nederland dit jaar een miljard euro en volgend jaar honderden miljoenen euro’s kost. En juist daar wringt de schoen. In Nederland hebben veel mensen door wat voor omstandigheden financieel de zaakjes niet voor elkaar. Als vluchtelingen dan zomaar ‘alles krijgen’, dan roept dat aversie op. Terecht of niet, het is dat onderbuikgevoel. Net als dat mensen vrezen dat er tussen die vluchtelingen Jihadisten zitten. IS-strijders en ander gespuis. En bovendien zijn er zorgen over de huisvesting.

De vluchtelingen kwamen dus maandag aan in Leek. Daar kregen ze een tijdelijke verblijfsvergunning en werden ze vervolgens vervoerd – zoveel mogelijk binnen drie dagen- naar permanente asielzoekerscentra, iets waarover de gemeente Leek ook nadenkt. Als de situatie daarna in hun geboorteland veilig is, kunnen ze worden teruggestuurd. Na vijf jaar Nederland kunnen ze een definitieve verblijfsvergunning aanvragen.

De toestroom aan vluchtelingen zal nog wel even aanhouden. De verwachting op dit moment is zelfs dat er volgend jaar nog weer meer buitenlanders naar ons land en andere landen in Europa komen. Vooral Syriërs dus. In dat land hebben ondertussen al acht miljoen mensen hun huis onvrijwillig verlaten. Bang voor de IS. bang een afwijkende mening of godsdienst te hebben en vermoord te worden. Van die acht miljoen heeft de helft ondertussen het land verlaten. Op vaak mensonterende wijze. De gemeente Leek toont haar sociale gezicht door dit soort mensen op te vangen. Mensen die ongevraagd van huis en haard verdreven zijn. Aan de andere kant: het onderbuikgevoel onder de lokale en nationale bevolking is ook te begrijpen. Zeker in een tijd waar de Voedselbank één van de drukste supermarkten van Nederland is. Hopelijk zegeviert het gezonde verstand en worden de vluchtelingen met rust gelaten. Want één ding is zeker: rust verdienen ze zeker. Daar kan niemand het mee oneens zijn.