Alpe d’HuZes #teamAlex+

“Er is vaak meer mogelijk dan je denkt; dat zetten wij nu in voor Alpe d’HuZes”

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA

LEEK - 'Kanker. Het lijkt zo ver weg tot die ene dag…..In je omgeving hoor je zo vaak over kanker. Je denkt het te snappen. De pittigheid, de onzekerheid, het slopende. Totdat de ziekte in je eigen gezin binnenvalt en je in een achtbaan komt te zitten waar geen rem op zit.' Zo begint de motivatie van Nicole Dijkema om deel te nemen aan Alpe d’HuZes. In februari 2023 overleed haar man, Alex, na een kort ziekbed op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Een kankersoort die bekend staat om zijn grilligheid en waarbij geen mogelijkheid op langdurig leven is. 

Samen met dochter Manon, Heleen Wijma en Bianca Gjaltema is er een team gevormd van familie en vrienden om komende juni de Alpe d’Huez te gaan beklimmen. Een beklimming van bijna 14 kilometer waarbij de steilste helling 15% betreft. Heel bijzonder is het dan ook dat Alex zelf voor diverse goede doelen in Nederland en Frankrijk heeft gefietst. Jaarlijks ging hij voor het plezier met een groep vrienden in Italië en Frankrijk fietsen. 'Zo heeft Alex ook een keer de Alpe d’Huez beklommen met een kapotte racefiets', vertelt Nicole. 'Op karakter en met doorzettingsvermogen heeft hij toen de top bereikt. Ook heeft hij tien jaar geleden voor een goed doel de Galibier beklommen. Het goede doel was destijds Fiets voor een huis. Daarmee hebben we wederom een link en rode draad in het verhaal, want Heleen en Bianca waren er ook toen bij. Dit jaar is het de beurt aan #teamAlex+ om de top te bereiken. Het team dat verbonden is met Alex en ieder een eigen verhaal heeft met betrekking tot ongeneeslijke ziekte, verlies en rouw.' 

Het doel om de Alpe d’Huez te gaan beklimmen is om zoveel als mogelijk geld in te zamelen voor meer onderzoek en betere behandeling van kanker. Inmiddels is het team volop aan het trainen en hebben ze ook een aantal sportieve acties op touw gezet om geld in te zamelen. “Het betreffen acties die staan voor de sporten die Alex ook zelf graag beoefende: hardlopen, fietsen en voetballen. Alex was niet alleen zelf sportief, hij genoot ook veel van het trainen en leider zijn van het voetbalteam van zoon Dinand bij VEV’67”, aldus Nicole. Ze vervolgt: “Alex was een man van het inzetten van ieders kwaliteiten, het gebruiken van je netwerk. Het zorgt ervoor dat er zoveel meer mogelijk is dan dat je wellicht zelf in gedachten had. En dat is wat wij nu ook willen doen: een zo groot mogelijk bereik creëren en gebruik maken van ieders netwerk om de acties onder de aandacht te brengen en daarmee meer geld in te zamelen voor meer onderzoek en behandeling van kanker.”

Acties

De eerste actie staat gepland op zaterdagochtend 13 april bij de Rodenburg 1B in Leek, gebouw De Jonge Wereld. Het betreft een loopclinic heuveltraining die gegeven wordt door sportfysiotherapeut Joeval Benjamins. Na een korte uitleg van Joeval wordt de theorie in praktijk gebracht. 

Vervolgens staat er op zaterdagmiddag 11 mei een frikandel-toertocht gepland. Fietsliefhebbers kunnen een tocht kiezen van 30, 50 of 80 kilometer. Startpunt is Sportcentrum, De Schelp 35 in Leek. Na afloop krijgen de deelnemers een frikandel die ze zelf speciaal kunnen maken. Dit naar de geliefde quote van Alex: het leven is net een frikandel, je moet hem zelf speciaal maken! Voor deze beide acties is aanmelden wel nodig. Informatie hierover is te vinden op: https://ad6teamalex.com/.
Tot slot staat er op vrijdagavond 31 mei een Zomercup gepland bij VEV’67. Samen met een ander Alpe d’HuZes team uit Leek zijn de handen ineen geslagen om een avondvullend programma te organiseren. Zo zijn er voetbalwedstrijden dames en heren teams, is er een loterij, eten/drinken, muziek en veiling van een VEV’67 shirt gesigneerd door de beste Groninger voetballer aller tijden! Voor de loterij heeft #teamAlex+ prijzen gedoneerd gekregen van lokale winkels uit Leek, Tolbert en Roden. Zo is er onder andere een airfryer (Expert Roden) en een accu schroefboormachine (Hubo Tjoelker Leek) te winnen.

Vanaf 18.15 uur is het complex van VEV’67, De Knip 2 in Leek, open en is de catering al aanwezig. De toegang is gratis.

Meer informatie over de acties van #teamAlex+, zijn te vinden op: https://ad6teamalex.com/. Het is nu ook mogelijk statiegeldflessen en/of -blikken te doneren bij de Poiesz in Leek en Tolbert, in de maanden april en mei bij de Poiesz in Nieuw Roden, in de maand april bij AH in Roden en in de maand mei bij AH in Leek.

“Los van het feit dat geld inzamelen voor Alpe d’HuZes nodig is, geven alle vormen van donaties en bemoedigende woorden zo’n steun en kracht aan het team dat hierin wederom een verbindende factor, de rode draad, te zien is.”