Recent geopende KunstKamer in Marum wordt al druk bezocht

DKT_DKT-p41.pdf - Adobe Acrobat Pro

Kleintje cultuur (voor 09.09.14)

“Kunst zo laagdrempelig mogelijk exposeren is ons uitgangspunt”

MARUM – De recent in de Raadhuisstraat 12 in Marum (dichtbij het winkelcentrum De Wending) geopende KunstKamer krijgt al veel bezoekers. Sedert de opening kwamen rond de 200 geïnteresseerden een kijkje nemen, terwijl het pand tot nu toe enkel op de zaterdagmiddagen open is. Tot eind september exposeren er twee kunstenaars: Kunstschilder Jolanda Kieneker uit De Wilp met vooral portretten en Anja Lensen uit Niezijl met vormgeving in textiel.

Femmie Schulting (foto links), lid van de Kunstcommissie die als uitgangspunt heeft om mensen laagdrempelig met vooral regionale kunst kennis te laten maken en cultureel ambtenaar Hissy Brouwer (foto rechts) die namens de gemeente Marum daarin zitting heeft, blaken van enthousiasme om op nog grotere schaal publiek te trekken. “Echt iedereen is op de zaterdagmiddagen welkom,”nodigt Brouwer uit. “We streven ernaar om elke maand wisseltentoonstellingen van lokale en regionale kunstenaars te organiseren, in elke kunstdiscipline. En we willen hier in de toekomst ook allerlei ‘doe- en luisteractiviteiten’ houden,” prijst Femmie de activiteiten aan in de door de gemeente aangekochte woning die – tot de herinrichting van de dorpskern wordt gerealiseerd – nu het Marumer kunstcencentrum is. Door zijn kleinschaligheid, het pandje waar kunst-en-cultuurwethouder Janny Hulshoff opgroeide telt vijf voor exposities beschikbare vertrekken, ademt het een (figuurlijk) drempelloze en vooral huiselijke sfeer uit. “Het is daardoor uitermate geschikt om iedereen te ontvangen,”zegt Brouwer terecht. En de dame in het midden op de foto? Dat is Anja Lensen, een van de twee huidige exposanten.

Jolanda Kieneker, de andere exposant, was ten tijde van dit interview wegens ziekte verhinderd. Vooral in haar portretschilderijen speelt de mens een hoofdrol. Ze is, aldus haar biografie, geboeid door al die unieke gezichten met hun eigen schoonheid, emotie en gelaatstrekken. Die liefde komt in haar portretten goed tot uitdrukking – in de KunstKamer hangt in alle vertrekken werk van haar hand. Ze heeft de Meesterscholing aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen succesvol afgerond. Wanneer ze van haar ziekte is hersteld, komen we in een aparte Kleintje Cultuur-aflevering nog uitvoerig op haar werk terug. Op haar website www.jolandakieneker.nl kunt u haar werk ook bekijken. Maar kom, aldus de door de KunstKamer-leden herhaaldelijk gedane uitnodiging, ze vooral op zaterdagmiddag ‘in natura’ bewonderen.

En dan Anja Lensen. De al jaren in Niezijl wonende geboren Zeeuwse werd op jonge leeftijd door textiele werkvormen ‘gepakt’. “Ik maakte als jong meisje al mijn eigen kleding, waarbij originaliteit en creativiteit mijn uitgangspunten waren,”vertelt ze. Omdat deze vorm van creativiteit kennelijk in haar genen zit, volgde ze na de Bob Molenaars Fashion School in Amsterdam de lerarenopleiding Textiele Werkvormen in de hoofdstad. “Ik ben in de loop der jaren vooral door het vilten gefascineerd geraakt,”expliceert ze haar specialiteit. Lensen, die als docent communicatie aan de Hanze Hogeschool werkt, besteedt vrijwel al haar vrije tijd aan haar viltenpassie. Ze maakt, beknopt gezegd, van een textiele basis met een eigen dessin een nieuwe stof. Met beperkte middelen maakt Anja gebruik van de unieke en speciale eigenschappen van wol, namelijk ‘de krimp’ in combinatie met niet-krimpende materialen. Dit samenspel geeft een verrassend effect zoals op de expositie te zien valt. Voor het vilten maakt ze gebruik van diverse soorten wol, maar soms gebruikt ze ook synthetische materialen. In kleding en woonaccessoires laat Lensen, experimenterend met diverse soorten wol, eveneens fraaie resultaten zien. Haar specialiteit is de camoula: een samenvoeging van de woorden cape-mouw-stola die bestaat uit een kort lijfje, een lange col en heel lange mouwen. Prachtig om te zien en om te dragen, vooral bij chique gelegenheden. Maar ze creëert ook japonnen, draagbare sjaals, damestassen en nog meer moois dat in combinatie met de Kienekers schilderijen een origineel geheel vormt. Vaak is Anja Lensen op de zaterdagmiddagen zelf aanwezig om uitleg te geven, maar dat doen de vrijwilligers die de KunstKamer ‘bemannen’ ook graag.

Afrondend: U kunt elke zaterdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur in de KunstKamer, Raadhuisstraat 12 in Marum terecht. De toegang is gratis.